Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

Над 500 000 българи са на воден режим или им предстои да се сблъскат всеки момент с проблема, е темата на ТРУД. Кризата в Перник е предизвестена от няколко предпоставки – суша, чиновническо безхаберие и икономическите интереси на големи фирми, коментираха експерти. След Перник воден режим е обявен в Плевен, Ловеч, Севлиево, а пред криза са Дупница,, Шумен, Търговище и др. От ВиК-Шумен вчера бяха са категорични, че знаят за течовете, но ще пристъпят към отстраняването им в първите дни на 2020-та, а тогава ще се наложи градът да остане поне 24 часа без вода. Към момента по данни на МОСВ в язовир “Тича” има 173,143 млн. куб. м. вода. Санитарният минимум е между 88 млн. куб. м. и 112 млн. куб. м., под който водата в язовира става негодна за питейно-битови нужди. Областният управител на Шумен проф. Стефан Желев е отправил искане за намаляване на водата, която се изпуска от язовира към река Камчия за поддържане на екоравновесието. От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) са взели решение и от 1 януари 2020 година намаляват с 50% количествата и ги свеждат ги до 0,8 млн. куб. месечно. Мярката е превантивна. По данни на МОСВ, съгласно месечния график за ползване на води от комплексните и значими язовири, за “Тича” е заложено през декември да се вземат 4,760 млн. кубика вода и те са общо за Шумен, Велики Преслав, Търговище и минимално допустим отток в Камчия.

Има реален риск операциите на бебета с деформации и лицеви аномалии да спрат. Това предупредиха от Асоциация „Лицеви аномалии“, пише МОНИТОР. Проблемът е заради унизително ниското заплащане на лекарите, уточняват от там. За да осигурят анестезиолози, родители са принудени да събират пари и да търсят спонсорства, за да доплатят на специалистите. В Отделението по пластично-възстановителна хирургия за деца в Университетската болница „Св. Георги“ в Пловдив се лекуват 90% от пациентите с вродени лицеви аномалии в България. Към момента заплащането от страна на Националната здравноосигурителна каса става по две клинични пътеки (КП) за осигуряване на хирургичното лечение: КП 230 на стойност 900 лв. и КП 236 на стойност 1700 лв. за хирургично лечение на остатъчни дефекти на лицеви аномалии при по-големи деца и възрастни. Въпросните пътеки обаче не се отнасят до новородените и децата до една годинка получават първично лечение, то се плаща по нископлатената клинична пътека.

160 000 български семейства, които са притежавали жилищно-спестовни влогове, няма да бъдат компенсирани, съобщава ТРУД. Причината е, че на 31 декември изтича крайният срок за изплащане на т. нар. лихвоточки, на хората, които са одобрени за обезщетяване заради загубата на влоговете в бившата Държавна спестовна каса. Това показват данните на Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти, заяви председателят му Валентин Христов. Условието е до 30 ноември 2016 г. те да са закупили или започнали да строят собствено жилище, както и да подадат искане за компенсация. Над 315 000 семейства са имали влог в Държавната спестовна каса с надеждата да си купят жилище, като общата сума е била над 1 милиард лева. 40 000 от тях са се отказали доброволно от компенсации, а 115 000 са получили обезщетение в размер между 1 и 8 стотинки за лев номинал, обясни той. По сметки на Министерство на финансите през годините са изплатени около 350 млн. лева на хората с лихвоточки. Останалите без обезщетения ще сигнализират всички международни институции. Вече се пращат жалби и към българските. “Няма да оставим този въпрос така”, закани се Валентин Христов.     

На сайта на Националното тол управление www.bgtoll.bg може да се проверява валидността на електронна винетка на автомобил, който е със сменен регистрационен номер, информира МОНИТОР. Информацията може да се намери чрез бутона „Проверка на е-винетка при пререгистрация на автомобил“, след като се въведе новият номер. Досега служители на Националното тол управление уведомяваха за прехвърлянето и валидността на е-винетката лично – по телефона или чрез електронната поща, собствениците или ползвателите на автомобили с променени регистрационни номера. Съгласно Наредбата за условията, реда и правилата за изграждане и функциониране на смесена система за таксуване на различните категории пътни превозни средства на база време и на база изминато разстояние, при промяна в регистрационния номер на пътното превозно средство собственикът или ползвателят следва в срок до три работни дни да заяви тази промяна в Агенция „Пътна инфраструктура“. 


Българите са изяли повече сирене с растителни мазнини през деветте месеца на тази година спрямо същия период на миналата, съобщава ТРУД. Това показват последните данни на Министерството на земеделието, храните и горите за дейността на млекопреработвателните предприятия. До края на октомври 2019 г. у нас са произведени 10 1308 тона сирене с палмова мазнина, докато за периода през 2018 г. количествата са били 9713 тона. Най-големи количества са изкарали мандрите през юли и август – по над 1200 тона. Увеличава се и производството на истинско сирене от краве мляко. За деветте месеца на тази година мандрите са изкарали 59 161 тона, а преди година – 58 468 тона. Макар и слабо се повишават количествата вложено краве мляко в предприятията. Спрямо година по-рано те се увеличават с близо 3 000 тона – от 540 857 хил. литра през 2018 г. на 543 356 хиляди литра през тази.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква. На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37