Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

По един педагог на 11 деца в градините, извежда в заглавие МОНИТОР, като цитира данни от Националния статистически институт. Според тях към края на април в забавачките в страната е имало 218 767 малчугани, а педагогическият персонал, включително директори без групи, музикални ръководители, методисти и възпитатели, е наброявал 19 799 души. Детските учители са били 18,5 хил., или 93,7% от педагогическия персонал. Най-много - 3647, са били педагозите на възраст от 55 до 59 години. В предпенсионна или пенсионна възраст - на 60 или повече години, пък са били 2606 души от педагогическия персонал в градините, показват още данните на националната статистка. Във възрастовата група от 50 до 54 години са били 2836 педагози. Най-малко пък са тези, които все още не са били навършили 25 години – едва 367.

Лавина от дела на полицаи срещу МВР заради нощния труд, пише 24 ЧАСА. Лавина от граждански дела на полицаи срещу МВР засипа районните съдилища в страната. За последните 3 месеца от 2019-а близо 1000 дела са разгледани от магистратите в Гоце Делчев, Разлог, Свиленград, Хасково, Бургас, Сливен, Девин, Габрово, Смолян, Плевен, Видин и др. Поне още толкова са подадените искови молби, по които тепърва магистратите ще заседават. Служителите на реда претендират за преобразуването на нощния им труд в дневен и искат допълнително заплащане. В някои от малките съдилища на ден излизат по 20-ина решения. В последния месец има над 200 осъдителни за МВР решения на първа инстанция. По-малко са отхвърлените искове. Очаква се още полицаи да предявят претенции. Вероятно това ще направят и вече бивши униформени, които са работили от 2016 до 2019 г. В зависимост от това в коя структура на МВР работят, исковите молби са срещу ОД на МВР, “Пожарна безопасност и защита на населението”, “Гранична полиция” и “Национална полиция”.

Домовете в София достъпни колкото в Германия, твърди ТРУД. Жилищата в София са достъпни почти колкото в Германия. Средната цена на апартаментите в Германия е 3405 евро на кв. м като за покупката на стандартно жилище от 70 кв. м са необходими малко под пет брутни годишни заплати, показват данни на консултантска компания. За сравнение, цената на апартаментите в Унгария е близо два пъти по-ниска – само 1323 евро на кв. метър. Въпреки това обаче за покупката на същия апартамент от 70 кв. м в Унгария са необходими малко под осем брутни годишни заплати. Ситуацията е нас не е много по-различна от тази в Германия. Средната цена на жилищата в София е около 834 евро на квадрат, според данни на една от имотните компании на пазара. Това означава, че едно жилище от 70 кв. м струва около 59 хил. евро, или 115 хил. лв. В същото време, според данните на Национален статистически институт (НСИ) средната брутна месечна работна заплата в София е 1730 лв. (884 евро). Това прави средна брутна годишна заплата от 20 760 лв., или 10 613 евро. А за покупката на апартамента в столицата са необходими брутните заплата за пет години и половина, което е близо до достъпността на жилищата в държава с развит пазар като Германия.

До две заплати за годежен пръстен дава българинът, изчислява ТРУД. Цената на годежния пръстен не трябва да надминава две месечни заплати, смятат 75% от българите. Това показва анкета в социалните медии, инициирана от международната верига бутици за бижута и търговия със скъпоценни камъни, в която участват над 1500 души. Допитването е проведено в навечерието на коледните и новогодишни празници – най-популярния период за предложения за брак в световен мащаб. Според статистиката в 40% от случаите заветният въпрос се задава именно на Коледа, Бъдни вечер или в новогодишната нощ, като общият резултат измества в класацията дори най-романтичния ден – Свети Валентин. Допитването показва още, че според половината от българите годежният пръстен трябва да е с диамант. Това е и най-популярният скъпоценен камък за предложения в световен мащаб. Опитът на международните бижутери у нас през последните две години сочи същото – най-търсени са годежните пръстени с един или повече диаманти, от бяло злато и цена до 3000 лева.

2,4 млрд. лв. похарчени за празниците, тегли чертата 24 ЧАСА. Ръстът на доходите от почти 10% през тази година и избледнелите спомени от кризата развързаха кесията на българина и той постави рекорд по пазаруване. Според предварителни оценки на търговци спрямо отчетеното от касовите апарати и платено чрез банкови преводи за коледните и новогодишните празници българите са похарчили близо 2,4 млрд. лева. В сумата са включени парите за подаръци, за трапезата вкъщи, за ресторанти и пътувания у нас и в чужбина. За сравнение покрай миналогодишните празници изхарчените пари бяха около 2 млрд. лева. Най-усилено е било пазаруването в последната седмица на годината.

Иде кукерският фестивал „Старчевата“, четем в МОНИТОР. По вековна традиция и сега, в първия ден на 2020 година, на площада в Разлог ще се проведе кукерският карнавал, познат в цяла България като „Старчевата“. Моми и ергени в народни носии, сурвакарски групи дегизирани като мечки, дядовци и баби ще дефилират пред любопитното хилядно множество. В публиката всяка година присъстват англичани, руснаци, гърци и северомакедонци. “Старчевата” ще стартира в 11:00 часа на 1 януари. Всеки от седемте квартала на града, ще представи традицията, като същественото е хорото, на което се хващат накрая всички облечени в красиви разложки носии. Кукерите и техните ръководители, с житни класове в ръце, ще изпълнят ритуала по гонене на злите сили и привличане на доброто и красивото.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подлезът при метростанцията на Централна гара тъне в мрак

За изключително сериозен проблем за над 2 милиона столичани и гостите на София алармираха жители на града.  Осветление в подлеза на една от ключовите метростанции – тази на Централна гара, няма, а всичко там е потънало в мрак, разказват те. "На вниманието на г-н Терзиев, кмет на София. Нищо не се вижда на тази снимка, защото липсва..

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Пред КНСБ поставят венци за загиналите от трудови злополуки

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в зала "Европа" ще бъдат връчени годишните награди, с които КНСБ отличава работодателите, постигнали..

публикувано на 26.04.24 в 08:20
Стадион

Стадиони в "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" бяха прехвърлени от държавата на общината

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклад относно безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столичната община на правото на собственост върху недвижими имоти в районите "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" . Вносители на доклада са кметът на Столичната община Васил Терзиев, председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, съвместно с..

публикувано на 25.04.24 в 15:45

Всеки квартал или населено място с център за приемане на всякакви отпадъци

Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Предвижданията са поетапно до края на 2025 г. във всеки квартал или населено място на територията на Столичната община..

публикувано на 25.04.24 в 10:59

СОС решава да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април кметът Георгиев предизвика катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит отказа да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества. В дневния ред на..

публикувано на 25.04.24 в 08:33

Модерни трамваи ще обслужват жителите на северните райони на София от 7 май

Нископодови трамваи с климатик ще обслужват жителите на северните райони на столицата, съобщиха от „Спаси София“. Модерните мотриси по линия 6 ще бъдат достъпни за трудноподвижни хора и майките с колички, казва зам.-кметът по транспорт инж. Илиян Павлов. “Имаме добри новини за жителите на „Надежда“, „Връбница“, „Свобода“ и „Обеля“ - от 7..

публикувано на 24.04.24 в 15:39
Проектът за бъдещия храм е дарение от арх. Атанас Вангелов

Великденски концерт пред строящия се в "Люлин" храм "Св. Патриарх Евтимий"

Празничен благотворителен концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!", със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици, ще се проведе в събота, 27 април, от 12:30 ч. в пространството до градежа на новия православен храм "Св. Патриарх Евтимий" в столичния кв. "Люлин" . Събитието е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 12:11