Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китаристът тръгва из България с третия си албум Little Alien

Мирослав Иванов: Обожавам еклектиката в музиката

Мирослав Иванов е навсякъде - ще го откриете (китарата му, по-точно казано) в новия албум на Funkallero, той е "сърцето" на (сериозната) рок група (от най-истинските) Saint Electrics, той (естествено) е и един от “Обичайните заподозрени”. И това е само short list на проектите, в които участва. И някъде, в целия този музикален (предимно, но не само) рок калабалък, Миро успя да запише и трети собствен албум -  “Little Aliens”.

"Направих го в моментите, в които съм се забавлявал и разпускал - това ми е почивката" - обяснява той в "Моята друга музика". А различното от предишните му два албума (Directions и Circus) се крие от една страна в екипа - "в предните два работих с добре познати джаз музиканти като Милен Кокушаров, Димитър Семов, Димитър Карамфилов, Радослав Славчев, докато в “Little Aliens” пък са Евден Димитров (познавате го от Funky Miracle, DAYO), Стефан Горанов - един холандски възпитаник, както и Живко Василев (кавалджията на Outhentic) и SKILLER, а от друга - в цялостната звучност, която е с по-модерен привкус и с повече електронни моменти". Но има една нишка, която свързва трите албума, колкото и различни да са те. И ако чуете Rain от Directions, едноименното Circus и The Knightly от новия албум, ще я усетите.

Иначе Мирослав споделя, че обожава еклектиката в музиката. Обяснява я картинно - "ако има пред себе си купа, пълна с плодове, няма да е мъдро да ядеш само ябълки. Във всеки стил има полезни "витамини", които те обогатяват". Затова и от всеки проект, в който участва, Миро си взима по нещо. Така се обогатяват изразните средства на един музикант, убеден е той. Вярва, че талантът е един и същ, когато си дете и когато пораснеш, разликата е именно в опита, зрелостта и средствата, с които ще развиеш дадена музикална идея.

И като стана дума за детство, музиката при Миро рано, макар че е дете не на музиканти, а на математик и юристка. "В четвърти клас разбрах, че музиката ми е любимият предмет. Оттам нататък вече нямах съмнения". Майка му също няма съмнение и веднага му купува китара. Всичко това се случва в Шумен, където е израснал Мирослав Иванов. Шумен си е град със сериозни музикални традиции, а пък през 80-те в града е имало над 20 сериозни рок и метъл групи. Първата, в която той свири е DVX.

Иначе името на "Little Aliens" дава Поли Герасимова, която отговаря за визията на всички албуми на Мирослав. Там има и една малка интересна история, която можете да чуете в интервюто.

А 2020 започва с мини турне за представянето на "Little Aliens" в няколко големи града - Велико Търново, Пловдив, Варна, Бургас. Представянето му в София вече мина, но май ще има още едно. И, разбира се - фестивали, защото в албума има много фестивални моменти. Така че хубавото тепърва предстои. И чуйте албума - няма да съжалявате! Ако се чудите с кои пиеси да започнете, заслушайте се в заглавното или пък в Thracian Beetle, където има умело вплетени фрагменти от Тракийските танци на Петко Стайнов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктор Теодосиев и Константин Илиевски

Симфоничният оркестър на БНР закрива с концерт своя 75-и сезон

В петък (05.07.24 г.) Симфоничният оркестър на БНР закрива с концерт своя 75-и сезон. Събитието е в зала "България" от 19.00 ч. Главният диригент на състава Константин Илиевски, който ще бъде на пулта, е избрал три произведения: "Елегия" от Пламен Джуров, Концерт за валдхорна и оркестър №1 от Рихард Щраус и Симфония №7 от Антон Брукнер. Солист..

публикувано на 04.07.24 в 13:41
Инес Симеонова

Инес Симеонова - за първи път солист на Нов симфоничен оркестър

В първия ден на юли Нов симфоничен оркестър ще представи една класическа (във всеки смисъл на тази дума) програма . Започва с увертюра  „Егмонт“ на Бетовен и завършва с една симфония, солидна и монументална като катедрала – Четвъртата на Брамс. Между тях красиво е разположен един от концертите на Моцарт (номер 21 в до мажор) – тук солист..

публикувано на 28.06.24 в 11:02

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев“ в Боровец

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев“ в Боровец през август.  Директорът на фестивала Татяна Илиева обясни: "Фестивалът няма и никога не е имал комерсиална цел. Единствената цел на събитието е много благородна - да се подпомогне развитието на летния планински туризъм в курортния комплекс..

публикувано на 27.06.24 в 10:05

Музикалната кулминация тази седмица е на сцената на Sofia Live Fest

Четвъртото издание на Sofia Live Festival вече „чука на вратата“. От 21 до 23 юни  (този уикенд) на Арена София (Колодрума) в Борисовата градина ще могат да се видят, чуят и снимат изпълнители като американското хип-хоп дуо Atmosphere , магнетичната Selah Sue , нидерландската култова изпълнителка Kovacs , американският диджей и..

публикувано на 18.06.24 в 11:41

Лили Иванова получи огърлие "Златен век"

Лили Иванова получи огърлие "Златен век" от Министерството на културата на концерта си във Велико Търново. То ѝ бе връчено от служебния министър Найден Тодоров за нейните заслуги към българската музика, която, както той посочи, е немислима без нея. Това съобщи БТА. Да бъде човек на концерт на Лили Иванова е като да открие четирилистна..

публикувано на 04.06.24 в 11:24