Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Инициативата „Предай нататък“ в помощ на над 600 нуждаещи се

Да има по-малко самотни и страдащи хора - за това работят вече 3 години героите в предаването “Моята история за доброто”. Те са част от инициативата „Предай нататък“. Всичко започва когато Ваня Ананиева и екипът й организират работилница преди Коледа за своите курсисти и техните деца. Майсторят коледни картички и подаръци, а даренията от участниците и изработените играчки отиват за конкретен дом за възрастни хора. Домът е посетен лично от Ваня и екипа й.

Благодарни са онези, които имат малко, веднъж преборили злощастието да нямат нищо. Въпреки крехката си възраст, децата в дома в Берковица в живота си са се срещнали с много несгоди, но са благодарни за всичко случило се в живота им. И може би затова съдбата ги възнаграждава, срещайки ги с Ваня и нейните съмишленици.

Кампанията „Предай нататък“ успява да достигне до над 600 нуждаещи се в цялата страна. За всички тях доброволците от инициативата събират не малко средства. Не дават пари в брой, а купуват точно каквото им е поискано.

От дълги години те помагат тайно на стотици изоставени деца, самотни възрастни или на такива с умствени или физически увреждания. От скоро го правят явно, за да привлекат още последователи. Идеята им е да предадат нататък доброто дело, самотата да бъде изместена от задругата, тъгата от усмивката и отчаянието от вярата. В това намира смисъл инициаторът Ваня Ананиева.

Институциите, които доброволците посещават са 7. Историите, които ги трогват там са безброй - всяка силна и разтърсваща. В единия от домовете подаряват пералня. Осем месеца персоналът е прал на ръка дрехите на близо 40 души. На друго място доброволците срещат призива на директорката да бъде закупена машина, която ще е в помощ на незрящи деца. Цената й е в размер на непосилните за дома 250 лева. 

С внимание към всеки - така подхождат Ваня и приятелите й. Именно това прави помощта им толкова специална. Изоставените хора може да са никои за държавата, но не и за дарителите.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Видение“ - полифоничен авторски пърформанс с номинация за ИКАР

" Пърформансът " Видение " е опит за полифония от движение, обект, субект, дигитална медия и музика " - така описват творението си самите автори - Съпромат ( Михаела Добрева и Борис Далчев ) и Цвета Дойчева . " Работата беше много експериментална, беше ново за нас и това, което се получи като краен резултат мисля, че е ново и за хората,..

обновено на 10.04.21 в 13:02

Флора и ютюб канала ѝ с политическа флора и фауна

Флора е познато име на слушателите на Радио София. Ето и размислите ѝ по повод миналата предизборна кампания и мястото на дигиталната среда в нея. За нея победилите нови партии имат най-осезаемо присъствие онлайн. "Това, което работи за инфлуенсъра не е задължително да работи за политиците" - убедена е Флора и продължава: "Трябва да има повече опит за..

публикувано на 10.04.21 в 12:10
Национална среща на жените-мотористи

Жени-мотористи на път

Лилия Осойска за жените-мотористи в деня на откриването на мото-сезона. "Когато сме на чист въздух, на моторите, в хубава компания, сме здрави." "Имаме кампания "Съхрани българското на две колела" - продължава Осойска и обобщава надеждите на жените-мотористи:  "Свободни, щастливи, да бъдем красивата част на мото-обществото",

публикувано на 10.04.21 в 11:22

EXITUS - първа интерактивна пъзъл-игра

"Преди 8 години открихме ескейп-стаите, в първата не можахме да се справим във времето и си казахме - това е за нас" - започва разказа си от Швейцария Натали Пиронкова, която заедно със съпруга си разработва първата в света интерактивна пъзъл-игра "EXITUS". Началото е с опита им с ескейп-стаите. Забавление за малки и големи - "от 6-7 до над 70, таван за..

обновено на 10.04.21 в 11:03

Манипулативността при децата

Механизмите за задоволяване на нуждите на детето и връзките им с манипулативните им практики. "Осъзнато искат да си задоволят свое желание, важното е родителите да научат детето, че може само" - започва Камелия Тодорова от Академията за емоционална интелигентност. Но тя вижда и връзката с подобно поведение и при възрастните. Театърът, който децата правят..

публикувано на 10.04.21 в 11:00

Малкият принц в ново издание

Любимата на малки и големи класика на Екзюпери има ново издание с оригиналните рисунки на автора. Повече за него с Темз Арабаджиева, която си спомня за своя пръв досег с книгата като ученичка. Разбира се, книгата –  в превод на Валентина Бояджиева –  непрекъснато може да се преоткрива, затова са и толкова много преводите ѝ – за някои екзотични езици..

публикувано на 10.04.21 в 10:18
Новата версия на филма за хан Аспарух е с продължителност 2:20 ч.

„Ханът и империята“ и други акценти от „Киномания“

Ето че киносалоните отново отвориха врати и не липсват интересни заглавия. Едно от тези, които препоръчва кинокритикът Деян Статулов е филмът  “Хан Аспарух”, който отново “оживява” на голям екран, но вече с ново име, нов монтаж и нова музика. Филмът се казва  вече “Ханът и империята" , който е нова версия на познатата отпреди 40 години творба на Людмил..

публикувано на 09.04.21 в 18:12