Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Инициативата „Предай нататък“ в помощ на над 600 нуждаещи се

Да има по-малко самотни и страдащи хора - за това работят вече 3 години героите в предаването “Моята история за доброто”. Те са част от инициативата „Предай нататък“. Всичко започва когато Ваня Ананиева и екипът й организират работилница преди Коледа за своите курсисти и техните деца. Майсторят коледни картички и подаръци, а даренията от участниците и изработените играчки отиват за конкретен дом за възрастни хора. Домът е посетен лично от Ваня и екипа й.

Благодарни са онези, които имат малко, веднъж преборили злощастието да нямат нищо. Въпреки крехката си възраст, децата в дома в Берковица в живота си са се срещнали с много несгоди, но са благодарни за всичко случило се в живота им. И може би затова съдбата ги възнаграждава, срещайки ги с Ваня и нейните съмишленици.

Кампанията „Предай нататък“ успява да достигне до над 600 нуждаещи се в цялата страна. За всички тях доброволците от инициативата събират не малко средства. Не дават пари в брой, а купуват точно каквото им е поискано.

От дълги години те помагат тайно на стотици изоставени деца, самотни възрастни или на такива с умствени или физически увреждания. От скоро го правят явно, за да привлекат още последователи. Идеята им е да предадат нататък доброто дело, самотата да бъде изместена от задругата, тъгата от усмивката и отчаянието от вярата. В това намира смисъл инициаторът Ваня Ананиева.

Институциите, които доброволците посещават са 7. Историите, които ги трогват там са безброй - всяка силна и разтърсваща. В единия от домовете подаряват пералня. Осем месеца персоналът е прал на ръка дрехите на близо 40 души. На друго място доброволците срещат призива на директорката да бъде закупена машина, която ще е в помощ на незрящи деца. Цената й е в размер на непосилните за дома 250 лева. 

С внимание към всеки - така подхождат Ваня и приятелите й. Именно това прави помощта им толкова специална. Изоставените хора може да са никои за държавата, но не и за дарителите.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Освежаващо за актьорите

Млади легенди: актрисата Гергана Димитрова разказва за  ПроТекст 12 :  "Идеята е от 2007, част е от проект на организация "36 маймуни". В 2007 почти нямаше свободна сцена. Имахме част от себе си, която е протест - нямаше пространства за млади режисьори и актьори, които да реализират собствени идеи. Основната идея бе да представяме нова драматургия...

публикувано на 10.06.23 в 16:00

Софийски разкази - Елисавета Багряна

Младите години на първата родена в София поетеса, Елисавета Багряна, разказани от самата нея пред Блага Димитрова и Йордан Василев цели пет години в средата на 60-те: Самата Багряна разказва, че къщата им е била на "Раковски", след "Гургулят", с градина чак до празно място към "Фритьоф Нансен". Има над 15 вида рози, които подрязва, а есен - завива...

публикувано на 10.06.23 в 15:00
Жана Стоянович

Адресите на любовта - Жана Стоянович

Актрисата Жана Стоянович хваща мъжа си проф. Кръстю Мирски в изневяра и…двамата умират от смях Любовният живот на актрисата Жана Стоянович е бляскав, шеметен, пъстър и неотменна част от бохемска София. Едва 22-годишна тя се омъжва за 8 години по-възрастния Кръстю Мирски. „ Беше ужасно красив, римлянин, с бяла коса, 30-годишен. И като се..

публикувано на 10.06.23 в 14:00
Калина Спасова и Йоанн Стоев

Откачалки в най-добрия смисъл

„Изпитът“, нов YouTube реалити формат на НАТФИЗ ни превежда през митичния процес по приемане на нови студенти в най-креативния университет в България и разкрива какво се случва зад кулисите – интервю с двамата водещи на предаването, Калина Спасова и Йоанн Стоев: "Казвам се Калина Спасова, от Хасково съм и съм на 23. Уча филмов и..

публикувано на 10.06.23 в 12:00

Дори и да не сте сигурни, може и да се запалите

Нова зала в София ще даде възможност на ученици да се учат и да създават видео игри напълно безплатно.  Първите кратки въвеждащи курсове на фондация DevHubOne ще се провеждат цяло лято и са подходящи за всеки ученик. Само четири месеца след финала на тазгодишния Благотворителен #гудгейм стрийм , в който се включи и Радио София, каузата, за която..

публикувано на 10.06.23 в 11:00

100 деца показват знания по първа помощ в състезание на БМЧК

Национално състезание на ученически екипи по първа помощ , организира Българският младежки Червен кръст (БМЧК) на 10 юни в базата в село Лозен . В състезанието ще участват 100 деца от цялата страна на възраст от 12 до 14 години , разпределени в 25 отбора. Чрез различни симулативни задания в отделните пунктове ще бъде..

публикувано на 09.06.23 в 20:17

Какво показа националният конкурс за най-добър младежки стартъп?

Приключивторото издание на националния конкурс „Най-добър младежки стартъп в България” . Той се организира от Фондът на фондовете и СУ „Св. Климент Охридски”. Състезанието включваше 6-седмична обучителна програма , в рамките на която участниците придобиха ценен опит преди финалното представяне на идеите си пред инвеститорите...

публикувано на 09.06.23 в 19:33