Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативата „Предай нататък“ в помощ на над 600 нуждаещи се

Да има по-малко самотни и страдащи хора - за това работят вече 3 години героите в предаването “Моята история за доброто”. Те са част от инициативата „Предай нататък“. Всичко започва когато Ваня Ананиева и екипът й организират работилница преди Коледа за своите курсисти и техните деца. Майсторят коледни картички и подаръци, а даренията от участниците и изработените играчки отиват за конкретен дом за възрастни хора. Домът е посетен лично от Ваня и екипа й.

Благодарни са онези, които имат малко, веднъж преборили злощастието да нямат нищо. Въпреки крехката си възраст, децата в дома в Берковица в живота си са се срещнали с много несгоди, но са благодарни за всичко случило се в живота им. И може би затова съдбата ги възнаграждава, срещайки ги с Ваня и нейните съмишленици.

Кампанията „Предай нататък“ успява да достигне до над 600 нуждаещи се в цялата страна. За всички тях доброволците от инициативата събират не малко средства. Не дават пари в брой, а купуват точно каквото им е поискано.

От дълги години те помагат тайно на стотици изоставени деца, самотни възрастни или на такива с умствени или физически увреждания. От скоро го правят явно, за да привлекат още последователи. Идеята им е да предадат нататък доброто дело, самотата да бъде изместена от задругата, тъгата от усмивката и отчаянието от вярата. В това намира смисъл инициаторът Ваня Ананиева.

Институциите, които доброволците посещават са 7. Историите, които ги трогват там са безброй - всяка силна и разтърсваща. В единия от домовете подаряват пералня. Осем месеца персоналът е прал на ръка дрехите на близо 40 души. На друго място доброволците срещат призива на директорката да бъде закупена машина, която ще е в помощ на незрящи деца. Цената й е в размер на непосилните за дома 250 лева. 

С внимание към всеки - така подхождат Ваня и приятелите й. Именно това прави помощта им толкова специална. Изоставените хора може да са никои за държавата, но не и за дарителите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Татяна Илиева - директор на Международния фестивал

Международният джаз фестивал в Боровец - извор на многообразието

В предаването "Радиокафе" представихме и дамата, която е директор на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев", на който Боровец ще бъде домакин - д-р Татяна Илиева. Като всеки фестивал, той поражда различни съпътстващи програмата преживявания. "Целта на нас като организатори е да направим един много разширен фестивал, който да..

публикувано на 02.08.24 в 16:23
Вицешампионите

Български ученици - втори в света като дебатьори

България стана вицешампион по ученически дебати на Световното първенство в края на юли в Белград, Сърбия. В турнира са взели участие 68 държави, сред които САЩ, Катар, Китай, а нашите състезатели са надвили традиционно силни страни в дебатите, сред които последните световни шампиони от 2023 г. – Канада. Заслугата е главно на Асоциация..

публикувано на 02.08.24 в 16:18

Хората отсега трябва да се подготвят за по-висока такса смет

Таксата битови отпадъци (такса смет) ще бъде повишена в много общини от следващата година. Това е неизбежно и ще предизвика напрежение сред местните общности. Изискванията са най-накрая да се приложи принципът „замърсителят плаща“ и в момента се обсъждат различните формати и стратегии – дали ще е според количеството генериран отпадък, по..

публикувано на 02.08.24 в 15:15

Богата програма с много музикални изненади на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев"

Елиана Захариева е човекът, който подрежда програмата на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Тя бе гост в мобилното студио на Радио София, за да разкаже повече. Фестивалът ще бъде открит от Биг бенда на Българското национално радио под диригентството на Антони Дончев, публиката ще се наслади на индонезийска група и португалска певица...

обновено на 02.08.24 в 14:04
Сузана Иванова-Су

Качествената храна - начин на употреба и ключ към по-добър живот

С чаровната събеседничка Сузана Иванова-Су, говорим за здравословно хранане, качествена българска храна и не само. “Открих, че искам да работя за български брандове, с това да стимулирам българското производство, хората да научат, че както може да има хубава българска бира, така и хубаво българско вино, българско сирене, плодове и..

публикувано на 02.08.24 в 13:22

Ангел Джоргов: Международният джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" популяризира Боровец като лятна дестинация

Международният джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" се провежда за трета поредна година в курортния комплекс Боровец, с финансовата подкрепа на община Самоков. Това е най-скъпото събитие в културния календар на общината, но сме много щастливи от това, сподели пред Радио София кметът на община Самоков инж. Ангел Джоргов. "Всяка година фестивалът..

публикувано на 02.08.24 в 12:52