Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Настроение с Лили":

Музиката на Елвис - 85 години след рождението му

Снимка: Архив

Днешният брой на предаването е посветен на Елвис Пресли, който на 8 януари щеше да навърши 85 години. Американският певец, китарист и актьор е все още сред най-продаваните артисти на всички времена. Въпреки че живя само 42 години, той остави огромно творчество, което се счита за класика в рокендрола. 

Кралят пробива в началото на 50-те години на миналия век. Забелязан е от Сам Филипс, собственик на компанията Sun Records в Мемфис. Филипс отдавна е търсил бяло момче, което да пее блус. Първите сингли на Елвис са в стил рокабили, смесица от кънтри и рокендрол. 

През 1955 година започва златният период в живота на американската легенда. Той подписва договор с RCA, с която работи до края на живота си. За успеха му важна роля играе неговият мениджър Том Паркър. Двамата имат дълго партньорство, което обаче в някаква степен отклонява Елвис от музикалния му път. Паркър открива възможността за бърза печалба чрез холивудски филми и убеждава Елвис да се снима в тях. 

Голямото завръщане към музиката се случва през 1968 година, когато Елвис прави акустичен концерт, облечен в кожен костюм. Това събитие остава в историята. Кариерата на краля на рокендрола продължава с шоу спектакли в Лас Вегас. За съжаление през 70-те години се появяват и здравословни проблеми, изтощение и зависимости от амфетамини и сънотворни. 

Елвис Пресли умира на 16 август 1977-а, но музиката му продължава да живее и днес чрез преиздаването на множеството колекции Greatest hits.

Да си спомним за краля на рокендрола и една от най-влиятелните личности в музикалната история.

"Настроение с Лили" започва от 20 часа.
Приятно слушане!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктор Теодосиев и Константин Илиевски

Симфоничният оркестър на БНР закрива с концерт своя 75-и сезон

В петък (05.07.24 г.) Симфоничният оркестър на БНР закрива с концерт своя 75-и сезон. Събитието е в зала "България" от 19.00 ч. Главният диригент на състава Константин Илиевски, който ще бъде на пулта, е избрал три произведения: "Елегия" от Пламен Джуров, Концерт за валдхорна и оркестър №1 от Рихард Щраус и Симфония №7 от Антон Брукнер. Солист..

публикувано на 04.07.24 в 13:41
Инес Симеонова

Инес Симеонова - за първи път солист на Нов симфоничен оркестър

В първия ден на юли Нов симфоничен оркестър ще представи една класическа (във всеки смисъл на тази дума) програма . Започва с увертюра  „Егмонт“ на Бетовен и завършва с една симфония, солидна и монументална като катедрала – Четвъртата на Брамс. Между тях красиво е разположен един от концертите на Моцарт (номер 21 в до мажор) – тук солист..

публикувано на 28.06.24 в 11:02

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев“ в Боровец

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев“ в Боровец през август.  Директорът на фестивала Татяна Илиева обясни: "Фестивалът няма и никога не е имал комерсиална цел. Единствената цел на събитието е много благородна - да се подпомогне развитието на летния планински туризъм в курортния комплекс..

публикувано на 27.06.24 в 10:05

Музикалната кулминация тази седмица е на сцената на Sofia Live Fest

Четвъртото издание на Sofia Live Festival вече „чука на вратата“. От 21 до 23 юни  (този уикенд) на Арена София (Колодрума) в Борисовата градина ще могат да се видят, чуят и снимат изпълнители като американското хип-хоп дуо Atmosphere , магнетичната Selah Sue , нидерландската култова изпълнителка Kovacs , американският диджей и..

публикувано на 18.06.24 в 11:41

Лили Иванова получи огърлие "Златен век"

Лили Иванова получи огърлие "Златен век" от Министерството на културата на концерта си във Велико Търново. То ѝ бе връчено от служебния министър Найден Тодоров за нейните заслуги към българската музика, която, както той посочи, е немислима без нея. Това съобщи БТА. Да бъде човек на концерт на Лили Иванова е като да открие четирилистна..

публикувано на 04.06.24 в 11:24