Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да се върнеш в България е добра оферта

„Върни се в България, добра оферта е" е посланието, което отправя кампанията "Мога там, искам тук". Тя се организира за трета поредна година и има за цел да помогне на българите, които живеят в чужбина, да се завърнат в родината си и да намерят подходяща работа тук.

По данни на Евростат над 900 000 българи живеят и работят в страни от Европейския съюз, извън пределите на родината, като за последните 10 години броят им се е увеличил двойно.

В същото време, все повече чужденци избират България за свой дом и място за професионално развитие. По данни на НСИ, около 90 000 чуждестранни граждани пребивават в страната ни, като броят им за последните 10 години също се е удвоил.

„Българите са много умни хора, които обичат дома, семейството и приятелите си. Нашата мисия е да им покажем, че в България има страхотни възможности за тях, а ние сме готови да им съдействаме при всяка една стъпка от техния път“, казва Кристина Иванова, част от организаторите на кампанията.

Тази година в инициативата се включват десетки чужденци, които пък са избрали да изградят живота си именно в България и искат да покажат на сънародниците ни в чужбина, че всъщност възможности има и те са много. Сред тях са представители на Австрия, Германия, Португалия, Холандия, Италия, Испания, САЩ, Аржентина, Филипини.

Причините чужденците да изберат страната ни са, от една страна, природните дадености, които имаме като хубавото време и красивата природа, но също така и възможностите за професионална реализация, баланс между работа и свободно време, пълноценно социално общуване, достъпът до разнообразни културни събития. В поредица от видеа чужденците у нас се обръщат към българите в чужбина с въздействащи послания.

„Обичам България. От 9 години живея тук, заедно с жена ми, която е българка. В момента съм супервайзър на голям проект и смятам и в бъдеще да продължа да се развивам във вашата страна. Харесвам морето, планините, културата и кухнята ви. Наистина страната предлага невероятни възможности, както за работа, така и за забавление в свободното време“, казва ливанецът Вреж Сакаян, който е участник в кампанията.

Чуйте повече в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Стоян Везенков

Доц. Стоян Везенков: Екранът приспива и състарява мозъка

Дори и да е под голям стрес, човек няма да се разболее сериозно, ако има здрав сън. Сънят е ключов за благосъстоянието на човека и има съществена роля за ученето на способности, на знания. За мозъка сънят е по-важната част от денонощието , коментира пред БНР-Радио София доц. д-р Стоян Везенков . Той е доктор по невробиология, магистър по..

публикувано на 22.07.24 в 17:19
Жителите на общината разпространяват в социалните мрежи карта с местата на евентуалните сондажи

Ще има ли сондажи за добив в Община Своге?

По казуса в отговор до БНР-Радио София от МОСВ разясняват : "Съгласно Закона за подземните богатства (ЗПБ), министърът на енергетиката е компетентен орган за процедурите по предоставяне на разрешения за търсене и/или проучване на подземни богатства, за сключване на договори за търсене и/или проучване, за одобряване на цялостните и..

публикувано на 22.07.24 в 15:13
Предвижда се да има повече

В СОС решават за по-стриктно разделно изхвърляне и събиране на отпадъците

Повече контейнери за разделно събиране на боклуци в Столичната община и засилен контрол върху сметоизвозващите фирми, предлагат общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София. Докладът с промените ще бъдат разгледан в Комисия по екология утре, 23 юли, както и на заседанието на Столичния общински съвет на 25-и, четвъртък. Контейнерите за разделно..

публикувано на 22.07.24 в 14:25

Районът на Терминал 1 на летище София е блокиран заради забравен сак

Блокиран е районът на Терминал 1 на летище София заради забравен сак. Екипи на полицията правят оглед. Не се допускат автомобили пред сградата на терминала, а хората, които са били вътре, са изведени. След като проверката приключи, полицията ще съобщи подробности. От летище София уточниха, че полетите не са засегнати.

публикувано на 22.07.24 в 13:46
Фрагмент от корицата

Нова книга за знатни копривщенски фамилии, допринесли за подема на града

Възрожденският град Копривщица отбеляза своя празник на духа, един празник на историята и на фамилиите в града.  Многоуважаваната Райна Тотева е познат деятел, дългогодишен учител по литература и български език, автор на исторически изследвания за поета Димчо Дебелянов и за копривщенските кенета (тънки дантели, шити върху конски косъм, техника..

публикувано на 22.07.24 в 13:07
Д-р Александрина Котова

СЗО отчете 51% ръст на влошеното психично здраве след появата на Covid-19

"След появата на Covid 19 Световната здравна организация отчете 51% ръст на влошеното психично здраве".  Това каза д-р Александрина Котова в епизод 21 на "Двете страни на монетата".  Впоследствие 3 от 7 държави изравниха значението на менталното с физическото здраве. Изолацията приключи, но хората останаха все така самотни. Данните на Евростат..

публикувано на 22.07.24 в 12:58

Атанас Чопов - от народните танци до сцената на МГТ "Зад канала"

Гост в предаването "Добър вечер, София" е актьорът и арт мениджър Атанас Чопов . Той разказва за изпълнения си с премеждия и интересни случки творчески път пред слушателите на Радио София. "Аз съм роден в Благоевград. Аз съм един потомък на Гоце Делчев и на един от неговите родственици - Тодор Чопов, който е основател на благоевградския драматичен..

публикувано на 22.07.24 в 12:38