Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Справочна редакция е енциклопедията на БНР

Снимка: Ани Петрова

Повече от половин век БНР събира в своите архиви огромен масив от документи и материали. Справочна редакция притежава повече от 150 000 архивни единици, еквивалентни на стотици хиляди страници. Началото поставят четирима души, които започват да събират публикации по конкретна молба на журналисти от радиото.

През 1953 г. вече е създадена самостоятелна редакция с цел събиране и предоставяне информация за нуждите на всички програми и предавания на Националното радио. Задачата на екипа е да подпомага журналистите при подготовката на предаванията - всекидневно се събира, обработва и предоставя разнообразна информация по всички въпроси, представляващи обществен и журналистически интерес.

Десетки хиляди досиета съдържат над 2 млн. публикации за държавите в света и за България, за местни и световни събития, за международните организации, за българи и чужденци, разпределени в три тематични раздела - “България”, “Светът”, “Личности”. Нейните хранилища на български и на чужди езици се събират и систематизират в тематични отдели, статии от вестници и списания по различни въпроси. 

Много можете да прочетете и да чуете за радиото, има обаче подробности, които можете да научите само и единствено от ефира на радиото.
На скритите образи е посветено предаването "Радиоприемница" по повод 85-ата годишнина на БНР. 

Справочна редакция е структура, която смело може да се определи като конкурент на “Уикипедия” и неин предшественик. Тя е създадена 22 години след официалния старт на тогавашното държавно радио. Тогава редакторите са събирали изрезки от вестници, за да съхраняват информация за събития.

“Радиото е магия за тези, които го слушат и за тези, които го правят. Звукът, който стига до най-затънтеното кътче е магията за мен”, споделя Катерина Трайкова - ръководител отдел “Справочна редакция” в БНР. Тя работи в медията 30 години, все на едно и също място. Емилия Александрова - редактор в отдел “Справочна редакция” в БНР казва, че радиото е магия, защото от него се научава много. "Магия е да видиш как нашия труд се превръща в предаване или включване", казва тя. 

Информацията, която се подготвя от Справочния отдел е актуална и официална, тя е конкурентна на тази от електронната енциклопедия, тъй като е проверена от няколко източника, които се селектират благодарение на редакторите. Те подготвят справочници със събития, годишнини, срокове, обществено значими процедури, преглед на печата, мониторинг на радиото, до които имат достъп всички журналисти.

Справочната редакция на БНР работи и с външни посетители, които имат достъп до архивните единици срещу абонамент или такса. Студенти, журналисти от други медии, автори на книги са най-честите потребители на "Справочна редакция", казва Емилия Александрова.

От 2007 година отделът работи с две електронни системи, въз основа на които съдържанието, което създават има дигитален вид. Между 50 и 100 справки е правило радиото на ден, преди навлизането на новите технологии. Към днешна дата справките се правят с парола през вътрешна система,.

Към редакцията за справки функционира и библиотеката на БНР, в която се съхраняват повече 25 000 единици, а над 350 книги са антикварни със специален статут. 28 са ценните книги на общественото радио, които са купувани или дарени през времето. Тези заглавия ги няма дори в Националната библиотека, коментира Катерина Трайкова

Любопитните факти са разработени в структура през годините откакто е създадена редакцията. Там се пазят и интересни факти от историята на БНР. През целия януари, по повод 85-ата годишнина, колегите споделят във фейсбук страницата си интересни данни. 

"Първото по рода си и най-модерно радиостудио на Балканите" - така са определяли преди 90-ина години сградата на радиото на „Драган Цанков“ 4. Строежът му завършва през 1941, но англо-американските бомбардировки през 1944 г. нанасят сериозни щети на красивата бяла сграда, построена според указания на германската фирма "Телефункен". От фронтона ѝ се откъсва първата буква на надписа и остава зловещото „..адио София”.

В основата на репертоара на младото Радио София са плочите, записани от дружество „Симонавия". Пионер на звукозаписната индустрия у нас и собственик на "Симонавия" е … първият български летец, летял над родна територия - Симеон Константинов Петров (1888-1950). Разгадано, наименованието на дружеството означава СИМеОН АВИАтора. Макар и с вносни материали, първата българска плоча е записана през 1934 година.

Петров е известен и с факта, че през Първата световна война конструира авиационните бомби тип „Чаталджа”. По-късно чертежите са предадени на Германия и бомбата е използвана от Централните сили до края на конфликта. Той е първият началник на аеропланното училище, основател е и на Летище "Божурище".
Чуйте повече в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виолина Доцева и Кристина Топалова – KEYA с първи съвместен музикален проект

Първият си съвместен музикален проект осъществиха Виолина Доцева и Кристина Топалова - KEYA , споделиха те пред Радио София. „Преди това имахме един музикално-театрален проект, по сонетите на Шекспир, който аз инициирах. Не познавах тогава Виолина и си казах, че много ми харесва нейната енергия и нейното излъчване, и искам да работя с нея“,..

публикувано на 25.04.24 в 11:11

1 400 000 лева за ремонти и изграждане на тротоари в столичния район "Надежда"

Започна реконструкцията на тротоари в район „Надежда“, каза пред Радио София кметът Димитър Димов. „На няколко места в момента се изграждат нови тротоари – на ул. „Вера Игнатиева“, около 101-во училище. Приоритетно изграждаме нови тротоари, там където липсват около детски градини и училища. Около 24-та ДГ ще се правят нови тротоари, там работим и по..

публикувано на 25.04.24 в 10:07

Изградиха "Зелен коридор на здравето в "Надежда"

Приключи проектът за достъпна градска среда „Зелен коридор на здравето в „Надежда“, реализиран в рамките на проект URBiNAT. Целта е да се активира физическата активност на жителите на района, каза пред Радио София Милена Ташева, която представлява академичния партньор на Столичната община по програма „Хоризонт 2020“. Тя добави, че е изграден..

публикувано на 25.04.24 в 09:12

Бюджетната комисия гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 08:16

Отново дъжд, температурата в София пада до около 11°

През страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще бъде предимно облачно, съобщиха от НИМХ. Ще има валежи от дъжд, през деня – ще са повсеместни, в следобедните часове на много места придружени с гръмотевици. На отделни места, главно в планинските райони ще са значителни по количество. Има условия и за градушки. Ще духа слаб, през деня – умерен..

публикувано на 25.04.24 в 07:35

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29