Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кинематограф.BG започва годината с премиера на комедия и с политическа сатира

Снимка: Ралица Кирилова, фейсбук

Късо кино за човешкия ум, с истории за зимни спортове и късометражни комедии предвижда програмата на първата платформа за късо кино у нас "Кинематограф".

На 21 януари в Благоевград и на 23-ти – в София и на 30-и във Велико Търново ще бъде представен премиерно филмът „Неделя“.

Това е пример за това как се прави кино не по стандартния път – обясни в ефира на Радио София Юлиян Спасов – създател на "Кинематограф".

Режисьор на комедията от Долна Малина е доскорошният кмет на селото - Йонко Димитров. Филмът е заснет миналата година и е част от местен конкурс.

Всъщност Йонко Димитров и Долна Малина са доказателство, че и в селата е възможен активен културен живот. Филмът е уникален, още не е показван. Страхотна комедия!

Програмата за 2020 г. на "Кинематограф" предвижда отсега и събития в Севлиево, както и в кино „Влайкова“ – през февруари, когато ще може да се гледа политическа сатира.

Така първият уебсайт за късо кино у нас се включва в кампанията за събиране на средства за нов прожекционен апарат в старото знаково кино.

Кинематограф.BG вече 7-8 години се стреми да приближи качественото късо кино до публиката (и обратно), да предизвика повече критично мислене.

Хората откликват на добрите идеи. Приближаваме се до тези цели, но още не сме ги постигнали – признава Юлиян. - Казват, че има една умора от Холивуд, зрителите търсят нещо ново и по-различно…