Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Накъде в София

Лукас Генюшас

МУЗИКА 

29-годишният руски пианист Лукас Генюшас ще изпълни едно от ранните произведения на Сергей Рахманинов в първия концерт на Симфоничния оркестър на БНР за 2020 година. На диригентския пулт в зала „България“ ще излезе Марк Кадин.

В програмата са Концерт №2 за пиано и оркестър от Рахманинов и Симфония „Манфред“ от Пьотр Илич Чайковски.

Началото е в 19:30 ч.

  • По случай 210 години от рождението на Фридерик Шопен в Полския културен институт (ул. „Веслец“ 12) от 18 ч. Михал Древновски ще изнесе клавирен концерт.

В програмата: Фр. Шопен – Концерт за пиано e-moll, творби на И.Я. Падеревски и Тадеуш Майерски.
Михал Древновски е лауреат на специалната награда на I Mеждународен конкурс за музикални личности „A. Taнсман“ в Лодз (1996), I награда на XIII конкурс за камерна музика „Гражина Бацевич“ в Лодз (1998), II награда на международния клавирен конкурс „M. Maсин“ в Санджемини (Италия, 2000), II награда на клавирния конкурс A.GI.MUS. (Рим, 2005).
Концертира като солист и камерен изпълнител в Полша, Италия, Франция, Швейцария, Белгия, България, Англия, Дания, Германия.

КНИГИ

Поводът за дългоочакваното ново издание на книгата “Из живота на мравките” на Иван Лазаров, е 130-годишнината от рождението бележития български скулптор, както и настоящата изложба “Мравките на Иван Лазаров” в Little Bird Place.

Представянето на изданието е от от 18:30 ч. в Little Bird Place (ул.“11-ти Август” 7)

За интереса на Лазаров към мравките ще можем да чуем от неговите внучки, Анна и Ирина, както и от изкуствоведа Любен Домозетски, който е също и куратор на изложбата и изследовател на творчеството на големия български скулптор.

ЕКСПО

Керамика на студенти от програмите в Нов български университет е подредена в изложбата “Облак върху облака”, коята се открива от 18:30 ч.в Mishel ART Gallery (ул. „“Св. Св. Кирил и Методий“ 24).

Проектът е ежегоден, но различното в това издание са заложената тема и галерийното пространство. “Облак върху облака“ е основната концепция на по-голяма част от керамичните пластики. Темата е ефимерна и материализирането на това сложно понятие е предизвикателство за участниците.
Изложбата може да бъде видяна до 31 януари.

ФОТО

Във ФотоСинтезис (бул."Васил Левски"57) от 19.00 ч.ще бъде представет фотографския албум Виденияна Александър Иванов и е предвидена прожекция на филма "Високо" с режисьор Николай Василев.

“След 56 години скитане се завръщам в бащината къща, при детските спомени, сънища и видения. Те са темела на фотографските ми лутания през годините, на преклонението към Природата, на страстта ми към летенето и Планината.
Отделни снимки ме карат да мисля, че животът тук в долината, е по-прекрасен от действителния.” – споделя Александър Иванов.

  • Urban е името на фотографската изложба на Симона Халачева, която е дипломирана актриса от клас на проф. Стефан Данаилов. Участва в над 10 театрални постановки, както и в няколко филма.

Но тя пътува по света и така открива красотата в живота, която запечатва в снимки. Самата тя казва: „Има голям смисъл в това да се пътува. Особено на далечни дестинации, защото всяка една култура толкова много обогатява. Обогатява сетивата ти с различни картини.“През 2018 г. записва специалност „Фотография” в Национална художествена академия и сбъдва още една своя мечта!
Изложбата може да бъде видяна всеки делничен ден от 09:00-18:00 часа в Coworking & Event Space Portraitдо 24 февруари.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

До 28 април гражданите могат да кандидатстват по Програма „Зелена София“ за 2023 г.

Столичната община откри процедура за кандидатстване с проектни предложения по  Програма „Зелена София“ . Желаещите могат да подадат документи до 17:00 ч. на 28 април 2023 г. в деловодството на районната администрация, на чиято територия се намира зелената площ. Кампанията на общината се провежда за 12-а година и цели да включи гражданите в..

публикувано на 31.03.23 в 19:27

Половината от българите смятат, че жените и мъжете не са равнопоставени в професионално отношение

Половината от българите смятат, че двата пола не са равнопоставени в професионално отношение , сочи проучване на Съвета на жените в бизнеса в България , което е направено по повод 10-ата годишнина на организацията. Допитването е проведено от агенция „Тренд“ . Данните показват, че под равнопоставеност 27% от анкетираните разбират равни..

публикувано на 31.03.23 в 17:21

"Досами" - пространство за изкуство и вдъхновение

Среща в ефира с Нона Куманова – художник и Зара Богданова – специалист по дърворезба, които разказаха за една нова и недотам позната програма, финансирана от НФ „Култура“ – „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“. Благодарение на това съфинансиране, младите дами стартират свой проект,..

публикувано на 31.03.23 в 17:15

Стартира втори конкурс за български аудиосериал

"Светът след утре" е темата на втория конкурс за български аудиосериал. Кандидатстването за него стартира на 25 март 2023 г., а в него могат да вземат участие всички утвърдени и прохождащи автори, които са готови да се изправят пред предизвикателството на този все по-популярен формат. Победителят ще има възможността да работи с подкрепата на..

публикувано на 31.03.23 в 16:00

Яница Петкова, “Галъп”: Резултатът от тези избори е много трудно да се предвиди

"Галъп интернешънъл болкан" проведе изследване за Българското национално радио , което показва декларативните нагласи към края на предизборната кампания. То е проведено  между 18 и 26 март 2023 г.  сред 1004 души по метода "лице в лице" с таблети. Ако изборите бяха през последните 10 дни на март, резултатът щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС..

публикувано на 31.03.23 в 15:29

Започва надпреварата за "Зелените Оскари"

От 3 април 2023 г. започва надпреварата в 13-тото издание на Националния конкурс  " Зелените компании на България", известен още като "Зелените оскари". Търсят се "най-зелените компании", организатори, бизнеси и личности. Подробно за конкурса и какво трябва да знаем разказа в предаването "Радиокафе", Надя Маринова, която е едни от..

публикувано на 31.03.23 в 15:07