Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Строителният техникум е единственото ни училище, създадено със закон

През 2020-а се навършват 110 години от появата му и 90 години от издигането на сградата, обявена за архитектурен паметник

Снимка: Фейсбук СГСАГ - София

110 години са изминали от създаването на първото строително училище в съвременна България. И до днес се възхищаваме на забележителните ни градове, с техните площади, църкви, мостове, създадени от българските строители. През тези години на чиновете на Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“ са седели и чертали общо 25 000 специалисти по строителство и архитектура, водно строителство, транспортно строителство, геодезия, парково строителство и озеленяване, брокер на недвижими имоти.

По думите на инж. Доротея Дончева, настоящият директор на техникума, това е единственото училище у нас, създадено със закон (с Указ №7 на княз Фердинанд, 1909 г., се утвърждава Закона за народното просвещение).

В закона са описани предметите, които ще се учат в новосъздаденото строително училище. Освен общообразователните дисциплини в програмата са включени също графостатика, якост на материалите, графично изкуство, техническо чертане, естетика, градоустройство, домостроителство, шосейно дело, водоснабдяване и канализация, отоплителна техника.

Училището започва своята история като клон на Първа мъжка гимназия с два отдела: инженерен (строителен) и земемерен. Първият випуск е от 40-ина курсисти, но с времето учениците  все повече се увеличават. Дори през военния период те наброяват около 1500 младежи. На 5 юни, 1925 година - 15 години след създаването на училището, е направена първата копка от строителството на днешната гимназия по архитектура строителство и геодезия на бул. „Евлоги Георгиев“. Сградата никога не използвана за друго, освен за училище, казва инж. Дончева.

На 1 януари 1930 г. училището вече е в новата сграда.

Тази учебна година  се навършват 110 години от създаването на гимназията (позната като Строителния техникум). Училището се помещава в сградата на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, създадена специално за целта и никога не е използвана за друго.

Днес зданието е архитектурен паметник.

След изследване на Съюза на архитектите и на специалисти от БАН се предполага, че е проектът е на арх. Пенчо Койчев.

Освен преподаватели в УАСГ, сред известните личности, учили тук, са спортистката Светла Оцетова, певецът Васил Найденов, ген. Кирил Войнов, Евтим Милошев…


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екскурзоводите очакват решението по проекта за финансова помощ

Проектът за финансова помощ за екскурзоводите с евросредства вече е изпратен в Комитета за наблюдение и оценка, като се очаква решение следващата седмица, съобщи пред Радио София Христина Неделчева , председател на Управителния съвет на Съюза на екскурзоводите. Проектът е на стойност 3 милиона лева, като подпомагане трябва да получат 1500 души...

публикувано на 27.11.20 в 18:55

Безработица до 12-13 процента, ако бизнесът не отвори на 21 декември

Вследствие на затварянето на държавата при първите по-строги противоепидемични мерки тази пролет, безработицата в България се вдигна до 10%, което е критично за страната ни ниво. Със сегашното затваряне можем да очакваме фалити и безработица до 12-13%, ако бизнесът не заработи на 21 декември и ако час по-скоро не заработят различни компенсаторни..

публикувано на 27.11.20 в 17:49
Снимката е илюстративна

Еньо Енев, БХРА: Таим надежда за по-добри параметри на помощта за бизнеса

Все още таим надежда, че правителството ще помогне и ще даде ръка на бизнеса в малко по-добри параметри, отколкото бяха през месец март. Убедени сме, че ще се справим с тази криза и заедно ще намерим “златната среда”, каза пред Радио София Еньо Енев , заместник-председател на Българската хранителна и ресторантьорска асоциация за мерките и..

публикувано на 27.11.20 в 16:45

Няколко идеи за киновечер вкъщи

Когато всичко затваря, големият екран може би ще се премести вкъщи на домашния телевизор. “За съжаление кината ги затвориха и отново ще трябва да намерим алтернативни възможности да гледаме кино, макар и на малкия екран, а възможностите за това са много”, казва кинокритикът Деян Статулов .  Той има няколко предложения за любителите на седмото..

публикувано на 27.11.20 в 16:41

Направление за PCR от личния лекар - до дни

Анексът към Националния рамков договор, който прави възможно издаването на направления за PCR тест от общопрактикуващите лекари, вече е в сила. До два-три работни дни ще може да започне издаването на този вид здравен документ, заяви пред Радио София д-р Николай Брънзалов , заместник-председател на Българския лекарски съюз За да бъде издадено..

публикувано на 27.11.20 в 15:31
Анастас Стефанов

Анастас Стефанов: Конспирацията сама по себе си е обяснителен режим под лесна форма

40% от българите вярват, че коронавирусът е биологично оръжие , създадено с цел на се намали населението на земята. Това показват данните от проучване, направено в началото на ноември.   “Изследването показва, че и нашето общество не е изолиран случай, а е част от световната тенденция , в която доминиращата среда на социални мрежи и все..

публикувано на 27.11.20 в 14:58

Недоносеното бебе и силата да го отгледаш

Хората казват, че всеки трябва да си носи кръста. Но има едни малки човечета, на които понякога им се падат много тежки кръстове. На 17 ноември, когато отбелязахме Деня на недоносените деца.  Да си недоносен, може да е карма, съдба, наричане, лош късмет, къса клечка или каквото там си го определят хората но не е диагноза! Но макар да не е..

публикувано на 27.11.20 в 14:46