Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Строителният техникум е единственото ни училище, създадено със закон

През 2020-а се навършват 110 години от появата му и 90 години от издигането на сградата, обявена за архитектурен паметник

Снимка: Фейсбук СГСАГ - София

110 години са изминали от създаването на първото строително училище в съвременна България. И до днес се възхищаваме на забележителните ни градове, с техните площади, църкви, мостове, създадени от българските строители. През тези години на чиновете на Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“ са седели и чертали общо 25 000 специалисти по строителство и архитектура, водно строителство, транспортно строителство, геодезия, парково строителство и озеленяване, брокер на недвижими имоти.

По думите на инж. Доротея Дончева, настоящият директор на техникума, това е единственото училище у нас, създадено със закон (с Указ №7 на княз Фердинанд, 1909 г., се утвърждава Закона за народното просвещение).

В закона са описани предметите, които ще се учат в новосъздаденото строително училище. Освен общообразователните дисциплини в програмата са включени също графостатика, якост на материалите, графично изкуство, техническо чертане, естетика, градоустройство, домостроителство, шосейно дело, водоснабдяване и канализация, отоплителна техника.

Училището започва своята история като клон на Първа мъжка гимназия с два отдела: инженерен (строителен) и земемерен. Първият випуск е от 40-ина курсисти, но с времето учениците  все повече се увеличават. Дори през военния период те наброяват около 1500 младежи. На 5 юни, 1925 година - 15 години след създаването на училището, е направена първата копка от строителството на днешната гимназия по архитектура строителство и геодезия на бул. „Евлоги Георгиев“. Сградата никога не използвана за друго, освен за училище, казва инж. Дончева.

На 1 януари 1930 г. училището вече е в новата сграда.

Тази учебна година  се навършват 110 години от създаването на гимназията (позната като Строителния техникум). Училището се помещава в сградата на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, създадена специално за целта и никога не е използвана за друго.

Днес зданието е архитектурен паметник.

След изследване на Съюза на архитектите и на специалисти от БАН се предполага, че е проектът е на арх. Пенчо Койчев.

Освен преподаватели в УАСГ, сред известните личности, учили тук, са спортистката Светла Оцетова, певецът Васил Найденов, ген. Кирил Войнов, Евтим Милошев…


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вим Вендерс беше удостоен с Наградата на София за цялостен принос в световното кино през 2007 г.

Киноизкушения за идната седмица

На 15 март ще очакваме отново да видим името на Мария Бакалова сред номинираните – този път за „Оскар“, анонсира кинокритикът Деян Статулов . Преди това обаче, на 11 март започва 25-ият София Филм Фест . Светила на световното кино, носители на Наградата на София, ще представят лично своите филми. Програмата включва филми на Тери..

обновено на 05.03.21 в 19:33

БНР подготвя Green Deal Podcast

БНР подготвя Green Deal Podcast. Това е проект, който се изпълнява от “Евранет+”, в партньорство с Германското радио и Полското национално радио. Ще бъдат изготвени 24 подкаста - достатъчно дълги и шарени, които ще говорят за т.нар. “зелена сделка”, но не по бюрократичния език на Брюксел, а през гледната точка на младите хора и това, което те искат да..

публикувано на 05.03.21 в 19:29
Цветанка Шопова

Себепознанието като средство за трайно преобразяване на живота ни

Цветанка (Теа) Шопова работи като психотерапевт и психоаналитик в 18-ти район в Париж. Тя издава на български език една изключително полезна книга - “Седем ключа, за да събудим жизнената си сила” . Заминава за Франция, едва когато е на 19 години, но успява да се справи в чуждата държава и да стане психотерапевт. В книгата си тя разказва за седем..

публикувано на 05.03.21 в 18:32
Маестро Найден Тодоров

Маестро Найден Тодоров: За мартенската програма на Софийската филхармония идват световни звезди

Роденият в Париж композитор, пианист и писател Фредерик Шаслен  идва в България и на 7 март излиза с диригентската си палка на сцената на Зала „България“. В концертната програма са предвидени: Симфония №38 “Пражка“ от Волфганг Амадеус Моцарт; Четири последни песни за сопран и оркестър от Рихард Щраус със солистка Мария..

публикувано на 05.03.21 в 18:07
Деян Денев

Деян Денев, ARPharM: Видя се, че без добро здравеопазване не може да има силна държава

Здравната   система беше на изпит и на него не я „скъсаха“ . Здравеопазването в България по време на пандемията не се е променило, промени се очакването към системата, която по принцип се развива с бавно темпо. Така определи настоящата ситуация Деян Денев - директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в..

публикувано на 05.03.21 в 16:24
Д-р Светлана Хедер

Д-р Светлана Хедер: В Covid кризата храненето е още по-важно

Двама от трима българи са с наднормено тегло или затлъстяване , а по този показател страната ни е на челни места както в статистиките на Европа, така и по света. Тревожните данни са от Световната здравна организация (СЗО) по повод Световния ден за борба със затлъстяването, който отбелязахме вчера. Хората със затлъстяване са в риск да се..

публикувано на 05.03.21 в 15:27

Два дни „Миш маш" базар показва приложно изкуство в парка „Заимов"

На 6 и 7и март над 60 от най-талантливите български творци на приложно изкуство ще се съберат на едно място за първото издание на „ Миш маш фест “ за тази година, съобщиха пред Радио София организаторите. „На любимата ни локация в парка "Заимов" ще съберем най-добрите творци в областта на приложното изкуство“, каза пред Радио София Левена..

публикувано на 05.03.21 в 14:33