Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След вчерашни дискусии в СОС

Общинският съвет в Перник заседава извънредно заради водната криза

Снимка: БТА

Спасителният план за Перник събира на извънредно заседание местния Общински съвет. Сесията ще започне в 17 часа. Тя беше насрочена веднага след приключването на вчерашното заседание на комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране към Столичния общински съвет.

Съветниците ще разгледат докладни на кмета Станислав Владимиров, с които се иска съгласие за свързването на водопроводната система на Перник с тази на София чрез изграждането на довеждащ водопровод от Мало Бучино до Перник и за реализацията на обекти от първостепенно значение за преодоляване на безводието, които ще доведат до намаляване на загубите на вода по мрежата и подобряване на водоснабдяването. 

Обектите, работата по които трябва да започне буквално до дни, са реконструкция на Главен клон 2 от водоснабдителната система на Перник, ремонт на пречиствателните станции за питейна вода и реконструкция на водопроводната мрежа на територията на община Перник. Средствата за изграждането им са отпуснати от държавата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Язовир „Студена”

Община Перник опровергава, че има вода за града само до края на месеца

Не отговарят на истината твърденията, че до края на месеца Перник ще остане без вода, заявиха от Общината. Във връзка с информация в някои медии, че Перник разполага с вода само за 10 дни, от пресцентъра на Община Перник уточняват, че в рамките на..

публикувано на 20.01.20 в 19:32

В СОС искат гаранции от министри, че планът за Перник няма да засегне София

Ще сработи ли планът на управляващите за осигуряване на вода за Перник от язовир Белмекен За Пламен Никифоров, дългогодишен директор на дирекция „ВиК“ в МРРБ тази идея е „единственото, което в момента може да бъде изпълнено“...

обновено на 20.01.20 в 18:12
Емил Димитров

Емил Димитров: Перник няма да пие водата на София, водният ресурс трябва да се пести

„Тази вода, която ни трябва, я имаме. Това, което е необходимо на Перник, за да няма криза, можем да го осигурим, без да влияем нито на водосбора на „Софийска вода“, нито на деривациите на „Софийска вода“. Деривациите, които захранват язовира..

публикувано на 19.01.20 в 10:59
Срещата в Министерски съвет за търсене на решение на водната криза в Перник.

Пренасочват вода за Перник от водопреносната мрежа на София

Към Перник ще се насочи вода от водосбора на язовир „Белмекен“ през водопреносната мрежа на София. Решението беше взето на среща днес при премиера Бойко  Борисов с участието на министри и кметовете на Перник и София. Според министър-председателя..

обновено на 18.01.20 в 15:13
ВИЖТЕ ОЩЕ
Идеята за велоалея по бул.

Започва трансформация на булевардите "Витоша", "Патриарх Евтимий", "Фритьоф Нансен" и "Ген. Скобелев"

Предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението на колите, информира зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов. Днес той представи..

публикувано на 26.04.24 в 17:12
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Делото за кметските избори в София отложено за 7 юни

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за..

публикувано на 26.04.24 в 14:38
Димитър Божилов, кмет на столичния район „Триадица“

Кметът на район "Триадица" предлага "квартал на обезщетените"

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи,..

публикувано на 26.04.24 в 12:59

Подлезът при метростанцията на Централна гара тъне в мрак

За изключително сериозен проблем за над 2 милиона столичани и гостите на София алармираха жители на града.  Осветление в подлеза на една от ключовите метростанции – тази на Централна гара, няма, а всичко там е потънало в мрак, разказват те...

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Пред КНСБ поставят венци за загиналите от трудови злополуки

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в..

публикувано на 26.04.24 в 08:20
Стадион

Стадиони в "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" бяха прехвърлени от държавата на общината

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклад относно безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столичната община на правото на собственост върху недвижими имоти в районите "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" . Вносители на доклада са кметът на..

публикувано на 25.04.24 в 15:45

Всеки квартал или населено място с център за приемане на всякакви отпадъци

Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Предвижданията са..

публикувано на 25.04.24 в 10:59