Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Михаела Стойкова - момичето, което утешава изоставените деца на България

Операция "Плюшено мече" обединява дарители и доброволци в името на детското щастие

Има хора, които просто ги е грижа за другите. Превъзмогнали са личното имане и посвещават времето си на онези, които нямат. Нямат близки, дом или средства. Точно такъв човек ви представихме в „Моята история за доброто“. Михаела Стойкова след като учи, работи и събира опит в чужбина, се завръща в родината, за да помага на деца, нуждаещи се от закрила. Създава една от най-мащабните инициативи за дарителство.
Преди 12 години започват двама. Днес доброволците, които помагат за каузата, са 250 в цялата страна. Зарядът на Михаела ги пленява и всички помагат безвъзмездно за това всяко дете да получи подарък, внимание или приятел, без значение в кой край живее.

За децата в неравностойно положение, вниманието е най-големият дар. Изоставени, сами, борещи се с несправедливостите на съдбата, всяка отделена минута само за тях е безценен жест. Вероятно историите им и житейският път, който им е отреден, биха натъжили мнозина. Но не и Михаела. Безценно е чувството, когато виждаш щастието в детските очи. Тя го преживява всеки ден в продължение на вече 12 години. Не мисли за отказване, въпреки че не винаги й е било лесно.

Онова, което има значение, са децата - без значение дали са наши собствени или са оставени на грижата на държавата. Така, както се грижим за тях сега, така ще се отнасят те към нас някога. И Михаела вярва в това. Ето защо подхранва таланта на ученици, които нямат подкрепата на никой друг.

Михаела Стойкова има личен мотив да помага. В семейството й хора, назад във времето, са имали нуждата друг да повярва в тях и да им подаде ръка. Затова тя днес помага ежедневно на всички деца - изоставени, пренебрегнати или такива в риск. Преди две години основава и менторска програма за младежи, които искат тепърва да се реализират, да влязат в университет и да си намерят работа и стаж, но нямат финансовата възможност да го направят.

Да подсигури бъдещето на децата на България - с това са свързани усилията на Михаела. Мечтае не за себе си, а за тях. Някои ще я нарекат алтруист. Други луда. Каквато и да я определят, Михаела Стойкова ще си остане момичето, което утешава изоставените деца на България.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест в София срещу проекта за АМ "Струма" през Кресна

Гражданска коалиция „Да спасим Кресненски пролом“ организира протест пред сградата на представителството на Европейската комисия в София за спасяване на хората и природата на Кресна и Кресненски пролом от планирания строеж на автомагистрала „Струма“ през дефилето. След няколко протеста в Кресна днес десетки жители, пряко засегнати от..

публикувано на 24.02.20 в 18:57

Д-р Адриана Мари: Марс е по-близо от всякога

"Технологията, която ни е нужда, за да оцелеем на Марс, е начинът на мислене, който ни трябва, за да се справим с предизвикателствата на Земята. Трябва да се научим да менажираме по-добре ресурсите си. Когато живееш на планета като Марс ще е неизбежно да се научиш как да живееш ресурсно ефективно, заради въздуха, водата, храната, енергията…..

публикувано на 24.02.20 в 18:04

Протестиращи срещу частните съдебни изпълнители поискаха оставката на министър

Протест срещу частните съдебни изпълнители се проведе пред Министерството на правосъдието. Включиха се хора, които пряко са засегнати от действията на тези служители, както и такива, които не са пряко потърпевши. По думите на един пенсионер, частните съдебни изпълнители не спазват законовата граница, под която не бива да запорират..

публикувано на 24.02.20 в 16:55

Катеренето на закрито - екстремният спорт на спокойните хора

Експертите казват, че катеренето зависи основно от способността ви да се движите максимално. Колкото сте по-гъвкави и тренирани, толкова по-лесно ще ви бъде. Както в другите спортове, така и тук се използват строго специфични движения. Те се наричат енграми и трябва да се запаметят и упражняват. Енграмите стоят в основата и на танците, леката..

публикувано на 24.02.20 в 16:13
Елица Стоилова

Елица Стоилова: Светът вече е технологично глобално село

Светът не е просто едно глобално село, а технологично глобално село. Всяка иновация в една индустрия се отразява на много други, променя живота ни. В това ни убеждава Елица Стоилова - българка, завърнала се от САЩ, участник в няколко български акселератора за иновации, избрана за иновационната програма на Залцбург. Тази седмица..

публикувано на 24.02.20 в 15:34

Как да се справим с пречещите съседи

Една винаги актуална тема разгледахме в "Радиолексикон" с децата от 29-а детска градина "Слънце" - попитахме ги за съседите. Една неизменна част от ежедневието ни, особено когато живеем в голям град като София. Събуждали ли сте се късно вечер от висока музика, тропане по тавана или високи разговори, които се чуват от долния етаж? Ако ви се е..

публикувано на 24.02.20 в 14:10

Внимателно движение в тунел "Траянови врата"

Шофьорите трябва да се движат с повишено внимание в тунел "Траянови врата" на АМ "Тракия" в посока Бургас поради авария в електрозахранването, предупреждават от Агенция "Пътна инфраструктура". Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ и на тел. 0700 130 20.

публикувано на 24.02.20 в 13:01