Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Михаела Стойкова - момичето, което утешава изоставените деца на България

Операция "Плюшено мече" обединява дарители и доброволци в името на детското щастие

Има хора, които просто ги е грижа за другите. Превъзмогнали са личното имане и посвещават времето си на онези, които нямат. Нямат близки, дом или средства. Точно такъв човек ви представихме в „Моята история за доброто“. Михаела Стойкова след като учи, работи и събира опит в чужбина, се завръща в родината, за да помага на деца, нуждаещи се от закрила. Създава една от най-мащабните инициативи за дарителство.
Преди 12 години започват двама. Днес доброволците, които помагат за каузата, са 250 в цялата страна. Зарядът на Михаела ги пленява и всички помагат безвъзмездно за това всяко дете да получи подарък, внимание или приятел, без значение в кой край живее.

За децата в неравностойно положение, вниманието е най-големият дар. Изоставени, сами, борещи се с несправедливостите на съдбата, всяка отделена минута само за тях е безценен жест. Вероятно историите им и житейският път, който им е отреден, биха натъжили мнозина. Но не и Михаела. Безценно е чувството, когато виждаш щастието в детските очи. Тя го преживява всеки ден в продължение на вече 12 години. Не мисли за отказване, въпреки че не винаги й е било лесно.

Онова, което има значение, са децата - без значение дали са наши собствени или са оставени на грижата на държавата. Така, както се грижим за тях сега, така ще се отнасят те към нас някога. И Михаела вярва в това. Ето защо подхранва таланта на ученици, които нямат подкрепата на никой друг.

Михаела Стойкова има личен мотив да помага. В семейството й хора, назад във времето, са имали нуждата друг да повярва в тях и да им подаде ръка. Затова тя днес помага ежедневно на всички деца - изоставени, пренебрегнати или такива в риск. Преди две години основава и менторска програма за младежи, които искат тепърва да се реализират, да влязат в университет и да си намерят работа и стаж, но нямат финансовата възможност да го направят.

Да подсигури бъдещето на децата на България - с това са свързани усилията на Михаела. Мечтае не за себе си, а за тях. Някои ще я нарекат алтруист. Други луда. Каквато и да я определят, Михаела Стойкова ще си остане момичето, което утешава изоставените деца на България.


БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светла Баева

Никой не обича етикети

Светла Баева, активист и защитник на човешки права, директор кампании във Fine Acts, e поредната млада легенда, открита и представена от Елена Пъневска: "По-силна от думите" е по-голяма наша кампания за представяне на уязвими групи в нашата страна. Никой не обича етикети, важното е да разказвам историите на други хора, каузите им. От 12 години се..

публикувано на 27.05.23 в 16:00

Софийски разкази - д-р Кръстьо Кръстев

Литературният критик д-р Кръстьо Кръстев, след като окончателно се установява в София, в 1892 излиза първия брой на списанието му "Мисъл". То го сплотява с Пенчо Славейков. За спора на кръга "Мисъл" с Иван Вазов, чуйте в звуковия файл: В София учи в Първа мъжка заедно с Тодор Влайков до 1885. Според него, "не е бил амбициозен и е изявявал средни..

публикувано на 27.05.23 в 15:00
Емил Димитров и Мариета

Адресите на любовта - Емил Димитров

Емил Димитров се жени два пъти за втората си жена Шарл Азнавур не успява да кумува на първата сватба, поради снеговалеж През целия си живот, естрадната легенда Емил Димитров издава 30 албума, 55 милиона копия от тях са продадени само в Съветския съюз. В необятната страна той е тотална звезда. Там се залюбва и с първата си съпруга,..

публикувано на 27.05.23 в 13:55

Надбягване за забавление

Първото надбягване за корги в България ще се проведе  точно след Клубната изложба на 28 май, 2023 г. (неделя) от 14:00 ч. в кучешката градинка - поляната зад музей "Земята и хората" в София. Подробности от  Михаела Илиева, член на УС на Клуб “Уелско корги България“ : "Изначално породата произхожда от Уелс, тя е най-малката от овчарските..

публикувано на 27.05.23 в 11:29
Илия “Lmzs” Ръжгев

ОК съм да ме бият по-добри от мен

Българин завоюва първо място на един от най-престижните турнири по видео игри в света – интервю с Илия “Lmzs” Ръжгев, световен соло шампион по League of Legends: "Електронните спортове в последно време се развиват така, че и големи футболни отбори формират свои отбори в е-спорт, дори не на най-високото ниво в испанската дивизия, има и българи, които..

публикувано на 27.05.23 в 11:01

Отбивки не само за влюбени

Кои са най-романтичните места за почивка в България ще научим от новия пътеводител „101 отбивки за влюбени“  в разговор с автора , Иван Михалев: "И за мен е изумително - колкото повече пътувам из България, толкова повече се удивлявам, има останали места! Не е нужно да си влюбен конкретно. Проектът започна заради любов, бяхме се запознали..

публикувано на 27.05.23 в 10:00

Таралеща

Групите "Таралеща" и "Джендема" канят всички малки и пораснали деца на празничен концерт по случай деня на детето. А ние, в предаването "Добър вечер, София", отново сме в приятната компания на група "Таралеща": Марта Тодорова, Илко Градев, Дани Огнянов, Александър Михайлов, за да ни разкажат за предстоящото първоюнско приключение, което..

публикувано на 26.05.23 в 20:15