Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изкуствоведът Пламен Петров:

Сирак Скитник не е знаел какво е радиото, но е знаел какво трябва да бъде

БНР продължава да бъде една от най-чистите медии

Пламен Петров
Снимка: Ани Петрова
Българското национално радио на 25 януари ще отбележи своя 85-годишен юбилей. Тогава ще бъдат връчени наградите за журналистика “Сирак Скитник”.

Връщайки лентата назад към историята и личността на първия директор на БНР Сирак Скитник - талантлив художник, критик, поет, театрал, общественик, решихме още веднъж да напомним кой е той.

“Сирак Скитник при обучението си в Санкт Петербург е наречен от своите приятели “гълтач на пространства”. Така и аз бих го определил, като един “гълтач на пространства”, разположил се комфортно както в поетичното, художественото, театралното, критичното и направил една от най-важните крачки, а именно към създаването и оформянето на обществената медия, каквато е радиото”, казва изкуствоведът и историк Пламен Петров, изследовател и автор на монография за Сирак Скитник. Пламен Петров беше и един от кураторите на изложбата в СГХГ, с която се отбеляза 130-тата годишнина от рождението на Сирак Скитник.

Когато Сирак Скитник влиза като директор на радиото, Петър Увалиев казва, че тогава той не е знаел какво е радиото, но знае какво трябва да бъде. Той оформя радиото като изключително културно поле, в което среща си дават почти всички форми на творческа изява - има лекции, беседи. В тези години няма записи, а всичко звучи на живо.

В онези години (края на 30-те години на XX век), влизането във войната, са смутни години и Сирак Скитник е трябвало да устои на първия голям удар срещу радиото - опитите да се цензурира, да се постави в услуга на властта. Тогава директорът заедно с малкия екип, с който разполага, се посвещава изцяло на радиото и го опазва от прохитлериската пропаганда.

“Националното радио, според мен, днес продължава да бъде една от най-чистите медии. Тя може да информира и информира точно, без непрекъснатите коментари, които са в новините в повечето други медии, а когато говорим за професионални коментарни предавания и блокове - ги има. Нещо, което Сирак Скитник задава като образ и политика на водене на живота в радиото в страната ни”, казва Пламен Петров.

Къщата на Сирак СкитникИзкуствоведът оценява Сирак Скитник с всички негови творчески проявления.
Къщата на Сирак Скитник е била средище на бохемския кръг около него. Лошото е, че в днешно време държавата нехае за състоянието ѝ, допълва още изкуствоведът.

Чуйте целия разговора с Пламен Петров, както и още спомени за Сирак Скитник от Златния фонд на БНР в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хранителен режим помага в борбата срещу рака

Учени от Великобритания доказаха, че спазването на хранителен режим помага при лечението на рак, съобщава „Дейли Мейл“. Развитието на раковите клетки се дължи на аминокиселината серин, която участва в строежа на почти всички протеини и се съдържа в месото, рибата и яйцата. Резултатите от проведени експерименти показват, че диета с ниско съдържание на..

публикувано на 15.01.21 в 19:25

Деян Статулов: Българското кино много добре се адаптира към съвременните условия

Кино по пантофи, пред телевизора в хола - това все още е алтернативата при затворените киносалони. Това, разбира се, не пречи на ентусиазма на кинолюбителите. През изминалата седмица един филм-копродукция между България и Германия, направи своята първа премиера пред стрийм платформа, нещо което не се е случвало досега в страната. Сега, заради..

публикувано на 15.01.21 в 19:11

И студенти, и преподаватели в ТУ-София очакват присъствените часове

Как студентите се справят с обучението си в ситуацията и времето, когато мерките против разпространението на коронавиуса налагат ограничения и принуждават много висши училища да разчитат на дигитално провеждане на лекции и упражнения? Условията са различни не само заради нееднаквите възможности на университетите, но и заради спецификите на..

публикувано на 15.01.21 в 17:05

Добротворци: Да нахраним освен телата и душите на хората с добро отношение и внимание

Събитията от 2020 г. дадоха много възможности на хората, които имат желание да помагат на изпаднали в нужда хора и животни, да го направят. През годината се появиха и много нови кампании, в които се включиха много хора и организации. Над 8 години екипи на Фондация “Деца на България” провеждат ежеседмични срещи с възрастни хора в старчески домове. Част..

публикувано на 15.01.21 в 16:57
Мира Радева

Слави Трифонов може да привлече гласове от електоралната периферия

Ситуацията с Covid-19 отдавна надхвърли чисто здравните аспекти. Има много сериозно напрежение в обществото, което е породено и от тази ситуация. Обедняването, забавянето на икономическите процеси представлява рязка промяна на нагласите и стереотипите, която трудно се приема на психологическо ниво. Ефектите от тази ситуация тепърва ще се засилват,..

публикувано на 15.01.21 в 15:25

Светозар Съев: Видимо борбата срещу статуквото е много сериозна

Седемнадесет политически партии и граждански организации обмислят общо явяване на парламентарните избори. Потенциалните политически партньори се събраха за преговори в столицата по покана на съпредседателя на ГПП "Ние, Гражданите" Светозар Съев . Обединяващото звено между всички седемнадесет партии и граждански сдружения е участието им в..

публикувано на 15.01.21 в 15:19

Тестът на Майерс Бригс ви дава шанс за успехи, ако използвате силните си страни

„Досега не съм срещал хора, които да не са впечатлени колко е точен този тест.“ Не става дума за проверка на знанията в училище, а за личностен тест и когато чуете това от устата на специалист, няма как да останете безразличен. Става дума за „ 16 personalities “ - тест на Майерс Бригс (Myers Brrigs) и напоследък става толкова..

публикувано на 15.01.21 в 14:39