Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изкуствоведът Пламен Петров:

Сирак Скитник не е знаел какво е радиото, но е знаел какво трябва да бъде

БНР продължава да бъде една от най-чистите медии

Пламен Петров
Снимка: Ани Петрова
Българското национално радио на 25 януари ще отбележи своя 85-годишен юбилей. Тогава ще бъдат връчени наградите за журналистика “Сирак Скитник”.

Връщайки лентата назад към историята и личността на първия директор на БНР Сирак Скитник - талантлив художник, критик, поет, театрал, общественик, решихме още веднъж да напомним кой е той.

“Сирак Скитник при обучението си в Санкт Петербург е наречен от своите приятели “гълтач на пространства”. Така и аз бих го определил, като един “гълтач на пространства”, разположил се комфортно както в поетичното, художественото, театралното, критичното и направил една от най-важните крачки, а именно към създаването и оформянето на обществената медия, каквато е радиото”, казва изкуствоведът и историк Пламен Петров, изследовател и автор на монография за Сирак Скитник. Пламен Петров беше и един от кураторите на изложбата в СГХГ, с която се отбеляза 130-тата годишнина от рождението на Сирак Скитник.

Когато Сирак Скитник влиза като директор на радиото, Петър Увалиев казва, че тогава той не е знаел какво е радиото, но знае какво трябва да бъде. Той оформя радиото като изключително културно поле, в което среща си дават почти всички форми на творческа изява - има лекции, беседи. В тези години няма записи, а всичко звучи на живо.

В онези години (края на 30-те години на XX век), влизането във войната, са смутни години и Сирак Скитник е трябвало да устои на първия голям удар срещу радиото - опитите да се цензурира, да се постави в услуга на властта. Тогава директорът заедно с малкия екип, с който разполага, се посвещава изцяло на радиото и го опазва от прохитлериската пропаганда.

“Националното радио, според мен, днес продължава да бъде една от най-чистите медии. Тя може да информира и информира точно, без непрекъснатите коментари, които са в новините в повечето други медии, а когато говорим за професионални коментарни предавания и блокове - ги има. Нещо, което Сирак Скитник задава като образ и политика на водене на живота в радиото в страната ни”, казва Пламен Петров.

Къщата на Сирак СкитникИзкуствоведът оценява Сирак Скитник с всички негови творчески проявления.
Къщата на Сирак Скитник е била средище на бохемския кръг около него. Лошото е, че в днешно време държавата нехае за състоянието ѝ, допълва още изкуствоведът.

Чуйте целия разговора с Пламен Петров, както и още спомени за Сирак Скитник от Златния фонд на БНР в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да се справим с пречещите съседи

Една винаги актуална тема разгледахме в "Радиолексикон" с децата от 29-а детска градина "Слънце" - попитахме ги за съседите. Една неизменна част от ежедневието ни, особено когато живеем в голям град като София. Събуждали ли сте се късно вечер от висока музика, тропане по тавана или високи разговори, които се чуват от долния етаж? Ако ви се е..

публикувано на 24.02.20 в 14:10

Внимателно движение в тунел "Траянови врата"

Шофьорите трябва да се движат с повишено внимание в тунел "Траянови врата" на АМ "Тракия" в посока Бургас поради авария в електрозахранването, предупреждават от Агенция "Пътна инфраструктура". Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ и на тел. 0700 130 20.

публикувано на 24.02.20 в 13:01

Само българска музика ще звучи в концертния комплекс "България" на националния празник

По традиция на националния празник 3 март в Камерна зала „България“ звучат произведения само на български композитори. Първите изпълнения, с които от 11 ч. в Камерната зала ще започне музикалният маратон „Обичам българската музика“ , са на ученици от музикалните училища в страната и студенти от НМА. Програмата е богата и..

публикувано на 24.02.20 в 12:06

Коста Каракашян: Криехме се от охраната, докато снимахме в Бруклин

Български филм, заснет в Ню Йорк, спечели две престижни награди в Канада и Германия. "Чечня "Waiting for color" е танцувален документален филм, разкриващ тежката действителност на преследването на хората с различна ориентация в Чечня. Творбата на Коста Каракашян е вдъхновена от изповедите на хора, подложени на арести и изнудване от 2017 година..

публикувано на 24.02.20 в 10:45

Накъде в София

ТЕАТЪР Драматичен куклен театър - Варна гостува на сцената на Театър "Българска армия" с представлението "Лисугерът", създадено по четирите миниатюри на Славомир Мрожек – „Лисугерът се стреми по-нависоко“, „Лов на лисици“, „Серенада“ и „Лисугерът философства“. Философските и в същото време атрактивни и забавни текстове на Мрожек са в..

публикувано на 24.02.20 в 09:45

Концепцията в основата на играта

Нямате муза? Чувствате се неудовлетворени от всяка една игра, с която се захванете? Всичко е едно и също и ви доскучава? Тогава сте попаднали на точното място - екипът на BETAgames ви поднася разкошен букет от разнообразни игри, разработени благодарение на  уникални концепции , с които ще преобразите скучното цъкане в пленителен геймплей. Офертата..

публикувано на 22.02.20 в 18:29

Ще привлича ли България туристите

Може ли България да стане популярна туристическа дестинация за пътувания през четирите сезона, разпознаваема и предпочитана от българските и уждестранните туристи пред основните конкуренти? Как да осъществим ефективен национален маркетинг на основата на последователен бранд мениджмънт? Как да повишим качеството на предлагания туристически..

публикувано на 22.02.20 в 15:35