Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Как да разпознаем грипа и да избегнем сериозните усложнения?

Проф. Коста Костов: Кашлицата не е основание за прием на антибиотик

При температура под 38 градуса не трябва да се бърза с приема на антипиретици. Вирусната пневмония е смъртоносна, но се развива изключително рядко, успокои известният пулмолог

Проф. Коста Костов
Снимка: Личен архив

Броят на болните от грип в страната се увеличава. Още в началото на седмицата няколко общини обявиха епидемия и грипна ваканция за учениците. В София мярката е в сила от понеделник, 27 януари. Преустановяват се женските и детските консултации. 

В момента в столицата циркулират предимно два щама на грипния вирус, има и пациенти с инфекции с парагрипни и риновируси, каза пред Радио София известният пулмолог проф. д-р Коста Костов, консултант по белодробни болести на Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Св. Анна". Как да разпознаем коварното заболяване и какви първи стъпки в лечението трябва да предприемем, за да не се стига до усложнения? Какво представлява вирусната пневмония, която може да развие след зараза с грипния вирус. Отговорите потърсихме от проф. Костов:

"Нашите слушатели не бива да се страхуват толкова много и да изпадат в паника, защото ако са ваксинирани, а по моя информация в България има около 300 хиляди ваксинирани, което е много повече от миналата година, то това ще ги предпази до голяма степен от тежки инфекции. Мисля, че ваксинираните трябва по-малко да се страхуват, защото изолираните щамове са включени във ваксината. Всички ваксинирани, ако боледуват, ще боледуват по-леко, а около 50 процента от тях - няма да боледуват". 

Българите изпадат в паника при всяко вирусно заболяване

Специалистът отбеляза, че ако заболелият е в състояние да извършва ежедневните си дейности,  не е "покосен" на легло, и дори ходи на работа, въпреки че има хрема и кашлица, не може да става дума за инфекция с грип: 

"Грипът е болест, която буквално те "сваля" в леглото за няколко часа. Тъй като вирусът е много токсичен за дихателния тракт, развива се в дихателните пътища и там се развиват два процеса - единият е предизвикан от вируса и неговата невроаминидаза (протеин, който покосява дихателния епител). Той предизвиква защитата на организма, който за да убие вируса, атакува собствения си епител. Това е вторият удар, едно "самоубийство", защото там, където се опитва да се справи, за да убие вируса разрушава и всичко наоколо. Това излива в организма огромно количество  вътреклетъчни активни продукти, които създават проблеми - болки в мускулите, главоболие". 

Вирусната пневмония е смъртоносна, но се развива изключително рядко

"Ако чуете, че млад човек е загинал от грип, най-вероятно е грипна пневмония. Ако чуете, че възрастен човек е загинал от грип, това по-вероятно е да се дължи на свързани с грипа усложнения от страна на сърцето, засилване на патологични състояния. Грипът е в състояние да засили оплакванията и симптомите на други придружаващи болести. Затова човек трябва да се пази и профилактира, защото дори и да е един на хиляда (случаите на вирусна пневмония), но е при близък човек, това е 100 процента за теб".

Пулмологът обясни, че развитието на вирусна пневмония е парадоксално - само при някои хора, и то със силна имунна система, заради силната й реакция. Развива се тежък оксидативен стрес, предизвикан от всички субстанции, които се изливат в кръвта от клетките и от самия вирус. Обикновено тази пневмония е хеморагична - с увреда на кръвоносните съдове в белия дроб, което може да има фатален край. 

Другият тип пневмония след инфекция с грип е бактериалната

Тя настъпва след увреждането на дихателните пътища от грипния вирус, също е рядка, но е лечима:

"Вирусът минава през дихателния тракт, съсиипва локалната защита и създава условия върху покосеното бронхиално дърво да се поселят бактериите и да предизвикат инфекция дълбоко в дихателните пътища. Най-честата от тях по време на грипни епидемии е стафилококовата пневмония. Има случаи на тази пневмония, които са тежки, ако има забавяне на лечението. Тук има също висока смъстност, но не толкова, колкото от вирусната пневмония". 

Специалистът съветва при първи симптоми на грип, още в първите 24 часа, да започне прием на антивирусен препарат. Не бива да се бърза с приема на антибиотици и антипиретици. Възрастните пациенти трябва да приемат медикаменти за понижаване на температурата, само когато се покачи над 38 градуса. Ако на четвъртия ден от началото на заболяването болният не се почувства значително по-добре, непременно трябва да посети специалист. Преценката за това дали трябва да започне прием на антибиотик и за колко време може да направи само пулмолог, след преценка на множество показания. Изборът на антибиотик при усложнения е от съществено значение за преодоляване на сериозна инфекция на белия дроб или други органи. А кашлицата не е основание за прием антибиотик, подчерта специалистът:

"Една остра инфекция на дихателните пътища, която не е пневмония, може да продължи до три седмици. Това не е основание за прием на антибиотик. Основание може да бъде продуктивната кашлица, която излъчва секрети с гноен отенък,  лабораторните показания, находка в белия дроб, чута със стетоскоп, която предполага наличие на пневмония. Тогава антибиотик е необходим! При възрастните пациенти - над 75 години, хората с хронични заболявания - диабет, бъбречни и сърдечни проблеми, също е показано да се приема антибиотик". 

Още за лечението на грипа и неговите усложнения, за показанията за прием на антибиотици и кортикостероиди и за новия вирус, изолиран в Китай - чуйте в разговора с проф. Коста Костов! 

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Тренд": Отчита се повишена тревожност по темата Covid-19

Наблюдава се задържане на тенденцията за ерозия в доверието към основната управляваща политическа сила, вследствие на привидното успокоение на политическата ситуация, от гледна точка на нейния кризисен момент. Това довежда до своеобразен паритет между ГЕРБ и основната опозиция - БСП. Това сочи социологическо проучване на изследователския център..

публикувано на 23.10.20 в 18:32

Защо малко български студенти се възползват от европейските програми

По европейските програми за обмен на практики или участие в международни младежки програми българските студенти не са сред най-активните. Причина затова не е само тяхната заетост, но и липсата на достатъчно информация, както и тромавата и невинаги ясна процедура, установи проверка на Радио София. „Два пъти годишно провеждаме срещи в университетите,..

публикувано на 23.10.20 в 17:12

Съвременната интерпретация е за по-женствена Турандот

Оперната прима  Цветелина Василева влиза в ролята на принцеса Турандот в мащабната продукция на Държавната опера - Варна и "Парма ОперАрт" на 25 октомври в зала 1 на НДК. "Аз съм много свързана с Турандот, тъй като в дългата ми кариера - вече почти 30 години, съм изпълнявала и другата сопранова роля - на Лиу. Така че винаги пред погледа ми е била..

публикувано на 23.10.20 в 17:05

Спазването на предписанията срещу Covid-19 е твърде пожелателно

Мрачните прогнози за развитието на Covid-19 и това, което в действителност се случва, като предпазни мерки в страната ни, буди недоумение, защото хората сякаш отказват да пазят себе си и близките си от заразата. За разликата в начина, по който се подхожда към ситуацията в България и Турция разказва юристът Севдалин Божиков . “Още от самата граница ни..

публикувано на 23.10.20 в 16:39

Мъжете на здравословно хранене с по-добра ерекция

Мъжете, които предпочитат органични храни, страдат по-малко от нарушена ерекция, твърдят американски учени. Положително влияние върху женската сексуалност има средиземноморската диета= От 30 до 52 % от мъжете над 40-годишна възраст страдат от различни проблеми, които пречат на осъществяването на пълноценен полов акт. Най-често става въпрос за..

публикувано на 23.10.20 в 16:35

"Нарисувай ми Вселена" в Кюстендил

С Евгени Серафимов  говорим в пътуващото ни студио на площад "Велбъжд" в Кюстендил. На две крачки от черешите, изрисувани по площада от неговите Нови майстори още в началото на времената на  пазене на дистанция, за да могат хората да са на „една череша разстояние“. Под тези череши площадът „пази“ и спомена за автопортрета на Майстора на декар и..

публикувано на 23.10.20 в 16:10
Антония Енева

Понеже си нямаме крава…

     Ако ви е замирисало на окосено сено или обикновена плява - има защо. Това е За цвят и мерудия и днес ще бъда вашият пастир на нивата от събития. Нивата е пловдивска, кравефермата също, главният герой - не. Той е от Банкя, но беше там за снимките на новия епизод на „Близо до народа“. Още в самото начало при вида на голяма селскостопанска..

публикувано на 23.10.20 в 16:10