Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Румен Стоичков: В Радиото намерих себе си

Понякога съм си мислел, че дори ми е първият дом

“За мен радиото е извървян път. Аз съм намерил себе си, намерил съм възможностите да се реализирам. Открил съм се като човек, който може да върши нещо смислено, нещо полезно в тази професия. За мен смисълът е да направиш нещо добро, иначе какво правиш в тази професия?”, казва един от най-емблематичните гласове на БНР - журналистът и радиоводещ Румен Стоичков, който води едно от най-популярните предавания на програма „Хоризонт“ - „Нощен Хоризонт“, в продължение на 22 г. 

Румен Стоичков е автор на над 2000 репортажа, някои, от които намират място в петте му книги („Преди забравата“, „Из стръмнините на България“, „Някъде там“, „Сърце на длан“ и „Ожадняла река“).Румен Стоичков и Златина Йовкова

“Вече пиша и шестата книга. Ако приемем, че средно включвам между 55 и 60 репортажа, аз съм на 1/4 от книгата. Всичко зависи от свободното ми време, все пак това е творчески труд. Пък и времето ми не е заето само с това. Аз пътувам, представям книги. Дори тази сряда (29.01.) съм поканен да представя книгите си в Своге”, казва журналистът.

Румен Стоичков споделя, че винаги му е било интересно да посещава тези отдалечени места на България, до които достъпът е труден. Не само, за да се запознае с проблемите на хората там, но и да съхрани родовата, а понякога и националната памет, която притежават местата и хората. Дори е приел като своя мисия през последните 10 г. да съхрани тази памет. 

“Случвало ми се е буца да ми засяда в гърлото от отношението на човека срещу мен. Предимно жени са ме трогвали по подобен начин - когато са ме наричали „чедо“ и „сине“”, разказва той. 

Казва, че пази хиляди часове записи и снимков материал от тези места.  А неговото хоби - да събира автографи от известни личности, може да се конкурира като количество събран материал с репортажите му. Има над 7000 подписа, които колекционира през последните 50 г. 

За някои от най-ценните му автографи, за журналистическата му кариера в БНР и връзката, която изгражда с някои от най-редовните слушатели на „Нощен Хоризонт“, чуйте в звуковия файл.  

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вече може да си запазим час за ваксиниране онлайн

От 17 часа днес вече може да си запазим час за ваксиниране. Това обяви на пресконференция здравният министър проф. Костадин Ангелов, който заедно с представители на „Информационно обслужване“ показа електронния регистър за ваксинация, съобщава БГНЕС. Платформата ще работи с една седмица напред, затова може да се запази час най-рано на 11-и март...

публикувано на 04.03.21 в 18:50

Предстои деветото издание на наградата “Бисерче вълшебно”

Основната мисия и кауза, с която са се заели организаторите на наградата “Бисерче вълшебно” от Фондация “Детски книги” - да се насърчи четенето и функционалната грамотност при децата и подрастващите. Предстои деветото поредно издание на наградата, в която деца от 5-16 години отново ще изберат книгите, написани за тях и публикувани през 2020 г...

публикувано на 04.03.21 в 18:39

„Убийство без убийство“ - най-новото заглавие в афиша на Театър 199

„Убийство без убийство“ е най-новото българско заглавие в афиша на Театър 199 . Можем да гледаме спектакъла на 6 март от 19.30 часа. Пиесата разкрива Андрей Филипов - авторът на пиесата, в напълно нова светлина и дава поле на режисьора Емил Бонев да разгърне в максимална степен пластовете на смеха. Пиесата е написана в добрите..

публикувано на 04.03.21 в 18:17

Алпинистът Дойчин Боянов представи справочна книга за Витоша

Алпинистът Дойчин Боянов представи книга “Витоша - спортно-туристически сборник” . Книгата събира на страниците си почти всички възможности за спорт, които предлага планината Витоша. Книгата представя информацията като сборник. Може да се разбере повече за: някои основни характеристики на маршрутите основна информация за 25 спорта, които могат да..

публикувано на 04.03.21 в 17:36

Атанас Димитров, БХРА: Ако Столичната община сега подаде ръка, бизнесът някога ще се отплати

След затварянето на заведенията около една трета, за съжаление, няма да отворят никога повече. Други 10%, заради несигурността, се въздържат да отворят и след 1 март, въпреки разрешението. Това обяви пред Радио София Атанас Димитров, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).  По думите на..

публикувано на 04.03.21 в 16:14

Няколко съвета в борбата с главоболието

Всеки изпитва главоболие - от лека, но пробождаща болка от дехидратация до блокиращата мигрена. Когато усетят главоболие хората обикновено бързат да вземат обезболяващо средство, но по-добрият вариант е да разберат причините за него, пише Би Би Си и разкрива три основни начина за справяне с проблема. Мястото, където е локализирана болката , може да ни..

публикувано на 04.03.21 в 15:54

ВСС прие концепция за задължителна съдебна медиация по граждански и търговски дела

Висшият съдебен съвет прие Концепция за въвеждане на задължителна съдебна медиация по граждански и търговски дела.  Концепцията е разработена във връзка със стратегическата цел, заложена в Актуализираната стратегия за продължаване на съдебната реформа, получила е и подкрепа от изпълнителната и законодателната власти, което реално гарантира..

публикувано на 04.03.21 в 13:03