Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Накъде в София

Снимка: ДНК

СЦЕНА

Театралният режисьор, изпълнител и автор на текстове за сцена Младен Алексиев ще представи авторското си изпълнение „Разхождайки пейзажа” от 19:00 ч. в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс.

Това е първо представяне на проекта след гостуванията му в LINDA (София), Glej Theatre (Любляна), Field Kitchen Academy (Берлин/Вюстен-Бухолц) и Moving Body Festival (Варна). „Разхождайки пейзажа“ е среща между изпълнител и зрители, която посредством акта на говоренето плавно повежда публиката през темите за тялото, езика, възприятието и въображението.

От 2016 година Алексиев използва своя текст „Walking the Landscape“ като уред за навигация в своята театрална практика. През годините текстът бива пренаписван за всяко представление пред публика, отразявайки конкретната ситуация, в която се случва.

СТАНИ АВТОР

Ателие "Цветна Магия" предлага да експериментирате с една класическа техника в графиката - линогравюрата.

Графиката е вид изобразително изкуство. Нейни основни изразни средства са линията, щрихът, петното. Базирана на баланса между черно и бяло – обясняват от ателието. Възможно е в нея да присъстват един или повече допълнителни цветове, но акцентът не е върху колорита, за разлика от живописта. Тази техниката ще ви достави удоволствие и ще ви накара да се почувствате като истински художник, твърдят организаторите.

ПАЛИТРА

Галерия „Етюд“ (пл. Журналист) представя самостоятелна изложба на хореографката Мила Искренова. Откриването беше снощи и ще продължи до 6 февруари.

Експозицията включва рисунки, работни скици и графики, както и портрети и картини от 1984 г. до днес. Работните скици са част от подготвителния процес за вече реализирани хореографски спектакли. Рисунките и картините са опити да се експериментира в различна изразност и са създавани спорадично през годините, без никаква конкретна цел. Те са спонтанен израз на любовта към рисуването и живописта.


„Нова българска живопис III“ с творби на художници, част от групата XXL, ще покаже Галерия и зала “Оборище 5” от днес до 3 март.

Откриването е в 18:30 ч., а  участници са художниците Хубен Черкелов, Иван Кюранов, Генади Гатев, Димитър Яранов, Свилен Стефанов, Красимир Добрев, Росен Тошев и Петко Дурмана.

Изложбата „Нова българска живопис“ за първи път се организира през 1996 г. по идея на художника Хубен Черкелов. В новоткритата тогава галерия XXL участват младите художници от едноименната група, заявили приствието си със скандален манифест, в началото на 1995 година. Идеята е да се покаже настъпването на едно ново поколение, което, освен че се стреми да разшири доскоро стагнираното поле на българското изкуство, заявява ясно дефинирано иновативно отношение и към традиционните изобразителни полета.

Сощите автори са в основата на следващото второ издание на „Нова българска живопис“ (1999 г.). Съставът от художници се разширява, а търсенията им стават все по-широки – от неоекспресионизма, през фотореализма, до различни гранични форми на концептуалната живопис.

Настоящата изложба „Нова българска живопис ІІІ“ в галерия и зала „Оборище 5“ е ново събиране на част от художниците от групата XXL, но вероятно най-интересното в нея е отпечатъкът на времето, оставен върху тях от края на 90-те години до наши дни. Творбите им са изпълнени в живописна техника върху платно.

ПОЗНАНИЕ

Прилепите са една от най-интересните групи бозайници с невероятните си умения да летят по-добре от голяма част от птиците и да се ориентират чрез ехолокация дори в пълен мрак. В момента прилепите спят своя зимен сън, но това не ни пречи на любознателните да се съберат и да научат повече за тях.

За целта организатолрите от Ratio са поканили от 19 ч. в City Stage гл. ас. д-р Хелиана Дундарова, която работи в отдел "Екосистемни изследвания, екологичен риск и консервационна биология" в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания – БАН.

ЛЕКЦИЯ

на Мадлен Алгафари за мъжкия и женския енергиен и философски принцип може да изслушате в Къщата на София в кв. „Лозенец“ от 19:00 ч. Сред акцентите са подтемите: Мъжкото и женското през вековете; Мъжкото у жените и женското у мъжете; Еманципация на мъжкото у жената или карикатурен амазонски феминизъм; Еманципация на женското у мъжа или дезертиране от “фронтовата линия”; Болестите на омъжкарените жени и оженственените мъже; Новите видове партньорски отношения?; Накъде отиваме? Бъдещата андрогинност или какво казват футуролозите?

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хранителен режим помага в борбата срещу рака

Учени от Великобритания доказаха, че спазването на хранителен режим помага при лечението на рак, съобщава „Дейли Мейл“. Развитието на раковите клетки се дължи на аминокиселината серин, която участва в строежа на почти всички протеини и се съдържа в месото, рибата и яйцата. Резултатите от проведени експерименти показват, че диета с ниско съдържание на..

публикувано на 15.01.21 в 19:25

Деян Статулов: Българското кино много добре се адаптира към съвременните условия

Кино по пантофи, пред телевизора в хола - това все още е алтернативата при затворените киносалони. Това, разбира се, не пречи на ентусиазма на кинолюбителите. През изминалата седмица един филм-копродукция между България и Германия, направи своята първа премиера пред стрийм платформа, нещо което не се е случвало досега в страната. Сега, заради..

публикувано на 15.01.21 в 19:11

И студенти, и преподаватели в ТУ-София очакват присъствените часове

Как студентите се справят с обучението си в ситуацията и времето, когато мерките против разпространението на коронавиуса налагат ограничения и принуждават много висши училища да разчитат на дигитално провеждане на лекции и упражнения? Условията са различни не само заради нееднаквите възможности на университетите, но и заради спецификите на..

публикувано на 15.01.21 в 17:05

Добротворци: Да нахраним освен телата и душите на хората с добро отношение и внимание

Събитията от 2020 г. дадоха много възможности на хората, които имат желание да помагат на изпаднали в нужда хора и животни, да го направят. През годината се появиха и много нови кампании, в които се включиха много хора и организации. Над 8 години екипи на Фондация “Деца на България” провеждат ежеседмични срещи с възрастни хора в старчески домове. Част..

публикувано на 15.01.21 в 16:57
Мира Радева

Слави Трифонов може да привлече гласове от електоралната периферия

Ситуацията с Covid-19 отдавна надхвърли чисто здравните аспекти. Има много сериозно напрежение в обществото, което е породено и от тази ситуация. Обедняването, забавянето на икономическите процеси представлява рязка промяна на нагласите и стереотипите, която трудно се приема на психологическо ниво. Ефектите от тази ситуация тепърва ще се засилват,..

публикувано на 15.01.21 в 15:25

Светозар Съев: Видимо борбата срещу статуквото е много сериозна

Седемнадесет политически партии и граждански организации обмислят общо явяване на парламентарните избори. Потенциалните политически партньори се събраха за преговори в столицата по покана на съпредседателя на ГПП "Ние, Гражданите" Светозар Съев . Обединяващото звено между всички седемнадесет партии и граждански сдружения е участието им в..

публикувано на 15.01.21 в 15:19

Тестът на Майерс Бригс ви дава шанс за успехи, ако използвате силните си страни

„Досега не съм срещал хора, които да не са впечатлени колко е точен този тест.“ Не става дума за проверка на знанията в училище, а за личностен тест и когато чуете това от устата на специалист, няма как да останете безразличен. Става дума за „ 16 personalities “ - тест на Майерс Бригс (Myers Brrigs) и напоследък става толкова..

публикувано на 15.01.21 в 14:39