Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

Снимка: ДНК

СЦЕНА

Театралният режисьор, изпълнител и автор на текстове за сцена Младен Алексиев ще представи авторското си изпълнение „Разхождайки пейзажа” от 19:00 ч. в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс.

Това е първо представяне на проекта след гостуванията му в LINDA (София), Glej Theatre (Любляна), Field Kitchen Academy (Берлин/Вюстен-Бухолц) и Moving Body Festival (Варна). „Разхождайки пейзажа“ е среща между изпълнител и зрители, която посредством акта на говоренето плавно повежда публиката през темите за тялото, езика, възприятието и въображението.

От 2016 година Алексиев използва своя текст „Walking the Landscape“ като уред за навигация в своята театрална практика. През годините текстът бива пренаписван за всяко представление пред публика, отразявайки конкретната ситуация, в която се случва.

СТАНИ АВТОР

Ателие "Цветна Магия" предлага да експериментирате с една класическа техника в графиката - линогравюрата.

Графиката е вид изобразително изкуство. Нейни основни изразни средства са линията, щрихът, петното. Базирана на баланса между черно и бяло – обясняват от ателието. Възможно е в нея да присъстват един или повече допълнителни цветове, но акцентът не е върху колорита, за разлика от живописта. Тази техниката ще ви достави удоволствие и ще ви накара да се почувствате като истински художник, твърдят организаторите.

ПАЛИТРА

Галерия „Етюд“ (пл. Журналист) представя самостоятелна изложба на хореографката Мила Искренова. Откриването беше снощи и ще продължи до 6 февруари.

Експозицията включва рисунки, работни скици и графики, както и портрети и картини от 1984 г. до днес. Работните скици са част от подготвителния процес за вече реализирани хореографски спектакли. Рисунките и картините са опити да се експериментира в различна изразност и са създавани спорадично през годините, без никаква конкретна цел. Те са спонтанен израз на любовта към рисуването и живописта.


„Нова българска живопис III“ с творби на художници, част от групата XXL, ще покаже Галерия и зала “Оборище 5” от днес до 3 март.

Откриването е в 18:30 ч., а  участници са художниците Хубен Черкелов, Иван Кюранов, Генади Гатев, Димитър Яранов, Свилен Стефанов, Красимир Добрев, Росен Тошев и Петко Дурмана.

Изложбата „Нова българска живопис“ за първи път се организира през 1996 г. по идея на художника Хубен Черкелов. В новоткритата тогава галерия XXL участват младите художници от едноименната група, заявили приствието си със скандален манифест, в началото на 1995 година. Идеята е да се покаже настъпването на едно ново поколение, което, освен че се стреми да разшири доскоро стагнираното поле на българското изкуство, заявява ясно дефинирано иновативно отношение и към традиционните изобразителни полета.

Сощите автори са в основата на следващото второ издание на „Нова българска живопис“ (1999 г.). Съставът от художници се разширява, а търсенията им стават все по-широки – от неоекспресионизма, през фотореализма, до различни гранични форми на концептуалната живопис.

Настоящата изложба „Нова българска живопис ІІІ“ в галерия и зала „Оборище 5“ е ново събиране на част от художниците от групата XXL, но вероятно най-интересното в нея е отпечатъкът на времето, оставен върху тях от края на 90-те години до наши дни. Творбите им са изпълнени в живописна техника върху платно.

ПОЗНАНИЕ

Прилепите са една от най-интересните групи бозайници с невероятните си умения да летят по-добре от голяма част от птиците и да се ориентират чрез ехолокация дори в пълен мрак. В момента прилепите спят своя зимен сън, но това не ни пречи на любознателните да се съберат и да научат повече за тях.

За целта организатолрите от Ratio са поканили от 19 ч. в City Stage гл. ас. д-р Хелиана Дундарова, която работи в отдел "Екосистемни изследвания, екологичен риск и консервационна биология" в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания – БАН.

ЛЕКЦИЯ

на Мадлен Алгафари за мъжкия и женския енергиен и философски принцип може да изслушате в Къщата на София в кв. „Лозенец“ от 19:00 ч. Сред акцентите са подтемите: Мъжкото и женското през вековете; Мъжкото у жените и женското у мъжете; Еманципация на мъжкото у жената или карикатурен амазонски феминизъм; Еманципация на женското у мъжа или дезертиране от “фронтовата линия”; Болестите на омъжкарените жени и оженственените мъже; Новите видове партньорски отношения?; Накъде отиваме? Бъдещата андрогинност или какво казват футуролозите?



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 19.04.24: Феминистките застрашават ли привилегиите на мъжете?

Завършва седмицата, в която коментатори на "Форум" бяха социологът Мила Минева и Матю Стоянов, по-известен като рапърът Жлъч. В последния работен ден ангажимент остави на дистанция Жлъч, но се включи с мнение по телефона. Сред акцентите, които детайлно коментира Мила Минева (както и Жлъч от Стара Загора), бяха: Българското..

публикувано на 19.04.24 в 18:25

Нова възможност за децата в нужда

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за да станат пълноценни хора за себе си и останалите в общността. Усилията на фондацията са..

публикувано на 19.04.24 в 17:48
Иво Желев

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души . Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация за украинците. Това отбеляза пред БНР-Радио София Иво Желев  - експерт-анализатор, след..

публикувано на 19.04.24 в 17:11
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че Израел има възможността да нанася удари в Иран. Погледите са насочени към реакциите. Съединените..

публикувано на 19.04.24 в 15:57
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането на предишната национална в евро, както и от закръгляването нагоре от страна на търговците. Освен..

публикувано на 19.04.24 в 15:24
Гергана Димитрова  и Даниел Ненчев -

"За фотографията" на Сюзън Зонтаг - писана преди съвремието ни, важна и до днес

За фотографията и визуалната култура, разказва книгата на Сюзън Зонтаг "За фотографията". Тя беше представена в предаването "Радиокафе"   от издателя Гергана Димитрова. Преводът е на Христина Кочемидова и Юлиан Антонов. Има ли нужда от фотография в епохата в, която всеки уж е фотограф? "Нашата визуална култура се е оформяла..

публикувано на 19.04.24 в 15:16

"Веднъж прекосиш ли океана" с премиера за България

"Веднъж прекосиш ли океана" е театрален вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова с премиера за България. Това е полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло. Какво е да емигрираш? Как пресъздаваме културата си в чужда страна? Какъв образ бихме искали да има България в чужбина? Каква е ролята на изкуството във всичко..

публикувано на 19.04.24 в 14:34