Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ивайло Кожухаров: Туризмът е призвание

Снимка: bahe.bg

“Работата в туризма е начин на живот, защото един хотел работи всеки ден от седмицата денонощно и всички ние, които обслужваме тази сфера, сме съпричастни към случващото се и то във всеки един момент”, казва Ивайло Кожухаров, един от учредителите на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели и член на контролния съвет към Националния борд по туризъм, който гостува в изнесеното студио на нашата Радиоприемница на изложението СИХРЕ за хотелиерство, ресторантьорство, кетъринг и СПА.

Според него туризмът е призвание и човек няма как да работи това по задължение, а ако се случи да е по задължение, ще е само временно. За него няма значение дали се работи в голям или малък хотел, важно е мениджърът да намери баланс между строгост и приятелско отношение. След годините, изкарани в бранша (близо 18), Ивайло Кожухаров може веднага да се ориентира как се обслужва един хотел по бързината на реакция на рецепциониста, както и за хармонията в работата на хотела.

България има добра история в развитието на туризма - морски, планински, СПА, уелнес, културен туризъм, както и популярният отскоро конферентен туризъм. Разбира се, не може да се слага всичко под един знаменател – подчертава той. “В страната ни има хотели, които са на много добро, световно ниво и съответно в чужбина има хотели, които са на ниско ниво. Всеки продукт трябва да се гледа поотделно”, казва Кожухаров.

По думите му все по-малко значение отдават клиентите на това колко звезди има даден хотел. Най-важното при избора е обратната връзка - в 90% от случаите, хората се ориентират най-вече по отзивите на други клиенти, вече отсядали в хотела. Според Кожухаров има разделение в хотелиерския бранш, като съществуват близо 200 различни организации. Неговото като желание е работещите в сферата на хотелиерството да са  по-обединени и всички да работят заедно за дестинация България, а не всеки отделен регион или хотелиер да работи сам за себе си.

"Ние трябва да продължим да запазваме позициите си, които вече сме извоювали като морска и зимна дестинация, но същевременно това не е достатъчно. С няколко месеца сезон лятото и няколко месеца сезон през зимата няма как  да се получи целогодишен продукт. За да могат хотелиерите да задържат своите кадри, ние трябва да работим за разработване на потенциала на страната ни в конгресния и конферентния туризъм, където България набира скорост, още повече  че у нас е много безопасно, което е важно за организаторите на подобни мащабни събития", смята Ивайло Кожухаров, който е създател на платформата hotelexperts.bg, която има за цел именно взаимопомощта между тези, които са мениджъри на хотели.
 

Чуйте целия разговор в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Имунитетът при хората, прекарали Covid-19, ги защитава и от британската мутация на вируса

Имунитетът при хората, прекарали Covid-19, ги защитава и от британската мутация, съобщиш ръководителката на руския регулатор Роспотребнадзор Анна Попова, цитирана от ТАСС. "Имунитетът, който се създава след прекараната от хората болест и инфектирани с обичайния щам на коронавируса, остава много ефикасен и противодейства на британския щам, който..

публикувано на 26.01.21 в 19:11

БАЗ и СЗБ не са съгласни да отварят заведенията на 1 март

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България не са участвали в преговори относно дата за отваряне, заявяват от БАЗ и СЗБ. Нашите искания по темата са ясни и категорични и са обявени многократно и гласно – отваряне на 1 февруари 2021 г. На среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов са били..

публикувано на 26.01.21 в 18:37

MELBA #13 със специално издание с Нолан Джайлс

MELBA #13 - специално издание с Нолан Джайлс Мелба #13 e специална, вълнуваща и внася смисъл и оптимизъм в новата година. Главният герой в новото издание e популярният редактор и критик по темите дизайн и архитектура на реномираното списание Monocle и водещ на Monocle on design Нолан Джайлс. “Това е 13-то издание на събитието MELBA на живо . Правим..

публикувано на 26.01.21 в 17:38

Европа е затворена, но има възможност за екзотични пътувания

Туризмът е един от секторите, които най-силно пострадаха от Covid-кризата.“Действително е много тежко. Част от колегите не са работили вече цяла година, след месец започва и втора година. Тежко е не само за нас, а за целия туристически сектор, казва Николай Минов - председател на Асоциацията на екскурзоводите в България. По думите му, има..

публикувано на 26.01.21 в 17:06

Адриан Николов, ИПИ: По-развитите райони пострадаха повече от по-изостаналите

Институтът за пазарна икономика представи доклада „Регионални профили: показатели за развитие“. Изследването се основава на 64 индикатора, които оценяват икономическата и социалната среда в 28-те области в страната. В допълнение е представен и специален анализ „Covid-19 и регионалните пазари на труда през 2020 година“, който разглежда в дълбочина удара..

публикувано на 26.01.21 в 16:35

Книгата „Бъдещето на почти всичко“ - добро познаване на миналото и настоящето с ясен поглед към бъдещето

Книгата „Бъдещето на почти всичко“ от Патрик Диксън вече е на българския книжен пазар.  “Това е книга, която се опитва да направи прогноза за следващите 100 години, като разбира се, тази прогноза е хипотетична. Авторът няма претенции да бъде Нострадамус, тъй като той е рационален човек, - не разчита на прогнози, които са интуитивни, а на такива, които..

публикувано на 26.01.21 в 16:10
MIa D

Mia D: „Baby 1 2 3“ се роди след две любовни разочарования

Младата R&B певица MIA D. изпрати 2020 година с нов сингъл и си пожелава една по-добра и успешна 2021 година. Песента „Baby 1 2 3“ е вдъхновена от любовните разочарования на изпълнителката: „Изключително съм развълнувана да ви представя песента, която подготвям вече почти три години, а именно “Baby 1 2 3”. Роди се много спонтанно и естествено в..

публикувано на 26.01.21 в 15:50