Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Кожухаров: Туризмът е призвание

Снимка: bahe.bg

“Работата в туризма е начин на живот, защото един хотел работи всеки ден от седмицата денонощно и всички ние, които обслужваме тази сфера, сме съпричастни към случващото се и то във всеки един момент”, казва Ивайло Кожухаров, един от учредителите на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели и член на контролния съвет към Националния борд по туризъм, който гостува в изнесеното студио на нашата Радиоприемница на изложението СИХРЕ за хотелиерство, ресторантьорство, кетъринг и СПА.

Според него туризмът е призвание и човек няма как да работи това по задължение, а ако се случи да е по задължение, ще е само временно. За него няма значение дали се работи в голям или малък хотел, важно е мениджърът да намери баланс между строгост и приятелско отношение. След годините, изкарани в бранша (близо 18), Ивайло Кожухаров може веднага да се ориентира как се обслужва един хотел по бързината на реакция на рецепциониста, както и за хармонията в работата на хотела.

България има добра история в развитието на туризма - морски, планински, СПА, уелнес, културен туризъм, както и популярният отскоро конферентен туризъм. Разбира се, не може да се слага всичко под един знаменател – подчертава той. “В страната ни има хотели, които са на много добро, световно ниво и съответно в чужбина има хотели, които са на ниско ниво. Всеки продукт трябва да се гледа поотделно”, казва Кожухаров.

По думите му все по-малко значение отдават клиентите на това колко звезди има даден хотел. Най-важното при избора е обратната връзка - в 90% от случаите, хората се ориентират най-вече по отзивите на други клиенти, вече отсядали в хотела. Според Кожухаров има разделение в хотелиерския бранш, като съществуват близо 200 различни организации. Неговото като желание е работещите в сферата на хотелиерството да са  по-обединени и всички да работят заедно за дестинация България, а не всеки отделен регион или хотелиер да работи сам за себе си.

"Ние трябва да продължим да запазваме позициите си, които вече сме извоювали като морска и зимна дестинация, но същевременно това не е достатъчно. С няколко месеца сезон лятото и няколко месеца сезон през зимата няма как  да се получи целогодишен продукт. За да могат хотелиерите да задържат своите кадри, ние трябва да работим за разработване на потенциала на страната ни в конгресния и конферентния туризъм, където България набира скорост, още повече  че у нас е много безопасно, което е важно за организаторите на подобни мащабни събития", смята Ивайло Кожухаров, който е създател на платформата hotelexperts.bg, която има за цел именно взаимопомощта между тези, които са мениджъри на хотели.
 

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Райна Кацарова - част 1

Райна Кацарова е първата жена етномузиколог в България. Учен от световен мащаб, който изгражда с усмивка и усърдие системата на съвременната българска фолклористика. Освен неин запис от Златния фонд на БНР, слушаме и  Гео Кукудов - музикант, краевед, изследовател на българския фолклор и родственик на Кацаровия род;  проф. Венцислав Димов -..

публикувано на 24.02.24 в 16:00

Софийски разкази - Паметникът на Васил Левски в София

Това е първият български паметник, но процесът е дълъг 17 г.  поради изчерпване на средствата. Построеното започва да се руши скоро. Константин Величков посвещава стихотворение на това. Слушаме го и се запознаваме с откъси от дневника на Константин Иречек. Захари Стоянов пише в животописния си очерк за Левски, че "под тези камъни почива скромно славата на..

публикувано на 24.02.24 в 15:00
Тодора Бакърджиева с театралната си трупа

Адресите на любовта - Тодора Бакърджиева

Съратничка на Левски се жени за основател на Народния театър Тодора Бакърджиева, наричана още Казанлъшката фея и Дългата коса, е куриер на легендарната комитетска поща, пренасяла писма, документи и дори оръжие, между Левски и Каблешков в България и Ботев и Каравелов в Румъния. Първият ѝ съпруг Петко Бакърджиев я подкрепя изцяло, защото и..

публикувано на 24.02.24 в 14:00

Десерти без чувство за вина

Десерти без чувство за вина със 70 здравословни и изцяло веган „Любими бохо десерти“ от звездата на Masterchef Анна Стойкова, Веганна.  Любимото ѝ тирамису за "закускодесерт" можете да чуете в звуковия файл, заедно с отговорите ѝ на въпросите на Алекс може ли веган-десертите да са толкова вкусни колкото любимите такива: "Крайно време е хората да..

публикувано на 24.02.24 в 12:00
С Вяра Лъджева

Тайните нa тийнлавинистиката

Тийнлавинистика - безплатни курсове по лавинна безопасност за деца. Вяра Лъджева от БАССЕС  разказва за лавинните курсове, които провеждат от организацията. Асоциацията организира безплатни курсове за деца от 6 години. Те са подходящи за ученици, които искат да научат как да се движат безопасно в зимната планина: "Инициативата започна през 2018 с..

обновено на 24.02.24 в 11:15
Ашод Дерандонян

Жестовият език е триизмерен

Българският жестов език със собствена бакалавърска степен в университета – интервю с Ашод Дерандонян , изпълнителен директор на фондация “Заслушай се”, част от обединението Deaf.bg: "Има актуално признаване на жестов език след приемането на Конвенцията. Наскоро бе приет закон за българския жестов език. Той не е само част от специалната..

публикувано на 24.02.24 в 10:53

"Форум", 23.02.24: Политическите пасианси в парламента и извън него

Коментаторите на "Форум" този петък - Страхил Делийски и Благослав Михайлов, не правят просто обобщение на изминаващата седмица, а анализ и на процеси, които наблюдаваме с месеци и дори години. Политическите пасианси в парламента и извън него (в момента). Намеренията и поведението на членовете и патерицата на сглобката.  Договорености и схеми..

публикувано на 23.02.24 в 19:10