Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-голямото богатство на Елин Пелин са шопите

Истории за шопи и слонове, но и за сериозни инвестиции и дългосрочно планиране

Поредното издание на "Вашият глас"  е от единствената община с две магистрали на своята територия, а именноЕлин Пелин. И в други отношения е уникална общината - тя е на първо място в България по подпомагане на семействата за трето и всяко следващо дете, отпускайки по 4000 лева за всяко от тях. 2000 лв. се дават при раждане и по 1000 лв., когато детето тръгне на детска градина и когато бъде записано в първи клас. "Тоест, обвързано е с отговорности - казва кметът на общината Ивайло Симеонов - с плащане на данъци, образование и други критерии". Но е факт. "Най-хубавото нещо в Елин Пелин са хората - категоричен е той, - този нрав на шопите е уникален. За някои сме твърдоглави, сприхави и инатливи, но важното е, че се обединяваме когато е необходимо". Самият Ивайло Симеонов е стопроцентов шоп - "не само съм родом оттук, но съм и част от единия от родовете, които са основали това населено място и навремето те са държали и дараците, и местната кръчма, и фризьорския салон...".

Това е втори мандат за Ивайло Симеонов. Убеден е че изискванията на съвременния човек са широкоспектърни, но най-важните критерии при избор на мястото, в което да живееш са качеството и стандарта на живот. Елин Пелин е на 20 минути от София, естествено, че много хора работят в столицата, но има и софиянци, които пътуват всеки ден и работят в Елин Пелин. Защото пък общината е носител на един от най-важните призове за миналата година, а именно - община с най-много инвестиции - над 300 ммлн- лв само за миналата година). Тук средната работна заплата е доста висока, "в някои сектори дори изпреварваме столицата" - казва кметът на Елин Пелин.

Кметът на община Елин Пелин Ивайло СимеоновДа не забравяме, че международното летище е само на 15 минути, че "хем сме Софийско равно поле, хем на нашата територия са някои от най-високите върхове в Софийска област, че имаме минерални извори, които още не са разработени" - изброява Ивайло Симеонов. Подчертава и че общината е една от малкото у нас, които разчитат повече на бизнеса, отколкото на европейски средства. И по европейски проекти работят добре, но понякога и наличието на средства не помага - както в случая със селото, което се казва Гара Елин Пелин (където има духов оркестър с традиции), за което са спечелени 1.2 млн. лв. за асфалтиране на улиците, но то няма как да стане, защото не е сменена канализацията и докато това не стане, няма как да бъде положен асфалта, защото според договора, той не трябва да бъде "пипан" 5 години, а водопроводни аварии в селото стават през седмица. 

Така че, ако има ключова дума за него (а той е кмет, който мисли мащабно), тя е дългосрочно. "Точно дългосрочно мислене и приемственост липсва на местната власт у нас. Дойде ли нов кмет, независимо по каква причина, той не надгражда, а започва наново". "За да се спре миграцията към големите градове, трябва да има специална стратегия за промяна на качеството на живот по места, а знаем, че страните с развита икономика имат планиране за минимум 20 години напред" - вярва кметът на Елин Пелин.

"Европейският формат доказва, че когато хората имат битов мир, те НЕ предпочитат големия град, даже напротив, започват да търсят населено място на 20, 30, 50 километра от града, където е по-добре да се отглеждат деца. Но за това, разбира се, ключова е инфраструктурата". И тук  в общината има един парадокс - споменатите сериозни инвестиции създават предпоставки за тежък трафик, промишленост, износване на инфраструктурата. Така нещо добро води до проблеми. "Решението отново се крие в създаването на стратегия за транспортната инфраструктура, която да може да поддържа тази индустрия и същевременно да не натоварва живота на хората". Стиковането между местната и националната власт в решаването на проблемите е другият важен елемент", смята Ивайло Симеонов. 

Спортът също е важен за Елин Пелин - "в града няма басейн, но имаме национален шампион по плуване", казва с добра доза самоирония кметът на общината, носеща името на големия ни писател (който е родом от Байлово). Шампионът на България по голф също е от Елин Пелин. "Имаме европейски и световни титли в естетическата гимнастика при момичетата от 8 до 12 години, в младежките лекоатлетически щафети сме на европейско ниво, в крикета сме много добри. Общината застава зад всеки, който иска да спортува, но с особена радост подкрепяме отборните спортове, защото развиват много важни качества. В индивидуалните спортове българите винаги сме били силни, но трябва да учим децата да играят в отбор".

И от куриоза за басейна и шампиона по плуване стигаме пак до темата за ината на шопа и до няколко много интересни истории за прочутата шопска дивизия (можете да ги чуете в звуковия файл), които може и да са били "криви характери, не се вслушвали много-много в заповеди, но и не отстъпвали. А като стигнали до Букурещ и се чудили какво да направят, защото били много ядосани на румънците и спрегнали слона от зоологическата градина и изорали паветата в центъра на града". История, която много точно илюстрира характера на шопите, които (по думите на кмета) са "най-голямото богатство на Елин Пелин". И този техен прочут инат той се старае да трансформира в инициативност и изграждане на гражданско общество, защото е убеден, че това е изключително важно. 

На финала се връщам на темата с тези 4000 лева за трето и следващо дете и казвам, че това е добра практика. "Знаете ли, винаги съм се пазил от това да давам пример. Защото всяка община е различна, има специфики, не винаги може просто да се пренесе една практика в друга община. Пък и между кметовете не трябва да има съревнование", категоричен в Ивайло Симеонов - помежду ни е добре да има взаимопомощ и да се подкрепяме и всеки да прекроява дадена стратегия според ситуацията в неговата община". Щастлив е, че това започва да се случва. Между другото, той е член на УС на Националното сдружение на общините.

И съвсем за финал да кажем, че след броени дни Елин Пелин ще празнува юбилей - 60 години, откакто е обявен за град.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 26.04.24: Негативни отражения на предсрочните избори върху икономиката

Завършваме поредицата от коментарни предавания с мненията на политолога Христо Панчугов и икономиста Георги Вулджев по актуалните теми: Отношенията в сглобката победиха нежеланието от предсрочни парламентарни избори. Загуба на доверие в някои партии, заради отпадане на гражданското участие в политически процес. Съучастието в..

публикувано на 26.04.24 в 19:10

Д-р Аспарух Илиев: Коклюшът е най-опасен за живота при новородените

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична обстановка - такава, каквато помним преди години. Нека не забравяме, че паниката никога не е била добър съветник. Повече разум и осъзнатост в това, как да предпазим себе си и другите,..

публикувано на 26.04.24 в 17:25
Божидар Лалов (вляво) и Ивайло Симеонов

Коментарите на Божидар Лалов и Ивайло Симеонов

БНР-Радио София продължава "да отглежда" своите коментатори Божидар Лалов и Ивайло Симеонов вече и като тийнейджъри. В края и на този месец те изреждат какво ги е впечатлило. Божидар Лалов малко съжалява за провалената ротация в правителството. Смята, че предсрочните парламентарни избори са ненужни, защото трудно е да се надяваме на много по-различен..

публикувано на 26.04.24 в 16:52

Юрий Вълковски: Читалищата в малките и в големите населени места имат различни функции

Юрий Вълковски е директор на фондация „Народни читалища“, която е създадена през октомври 2023 г. Целта е подкрепа за възраждането на българските читалища. Пред Радио София той заяви, че днес знаем много малко за читалищата у нас. „Читалищата в София са едно, читалищата в малките села са друго, читалищата в средни като големина градове, са..

публикувано на 26.04.24 в 16:19
Може да се събуди активността на тийнейджърите за промяна на средата

Tърсят се млади разбивачи на градски митове, на които им пука къде живеят

Над 15-годишните младежи не са включени достатъчно активно в живота на града , в това да взаимодействат с институциите , за да могат да го променят към по-добро. Независимо от множеството доброволчески акции и по-скоро инцидентни инициативи на общините за тяхното включване в местното самоуправление , това все още не се случва достатъчно..

публикувано на 26.04.24 в 15:58

Седмицата в САЩ: Протести в университети, делото срещу Тръмп, ще забранят ли ТикТок

Про-палестинските протести в университети бяха водеща тема в Съединените щати тази седмица, предаде от Вашингтон Младен Петков. Протести имаше в учебни заведения в градове като Бостън, Ню Йорк, Остин (щата Тексас), Лос Анджелис, столицата Вашингтон. На места полицията арестува демонстранти. Стигна се и до отмяна на церемонии по завършване...

публикувано на 26.04.24 в 15:15

Еврозоната – поредната тема, която разделя експертите и обществото

Преди няколко дни в изданието "Политико" описват целта на България да влезе в еврозоната през 2025 г. като малко вероятна. Според техния анализ целевата дата няма да бъде постигната - заради политическата бъркотия, упоритата инфлация и неубедителната обществена подкрепа, пишат от изданието. Темата за еврото е поредната, която разделя..

публикувано на 26.04.24 в 14:55