Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сирак Скитник - творец между словото и четката

Преди 6 години във връзка с ретроспективната изложба, посветена на Сирак Скитник, изкуствоведите Пламен Петров и Красимир Илиев изготвят каталог на неговите творби и разгръщат любопитни факти за личността му. 

Пламен Петров
 е и един от кураторите на изложбата в Софийска градска художествена галерия, с която се отбелязва 130-годишнината от рождението на Сирак Скитник. Животът на Сирак Скитник започва от родния Сливен, завършва Духовната семинария в Самоков, след което заминава за Петербург и се включва в школата на Елисавета Званцева. 

Къщата на Сирак Скитник“Като първи директор на националното радио той изгражда облика на тази структура, която и до ден днешен успява да се запази в онази визия, в която той я е задал, а именно като едно поле в което хората могат да изразяват свободно мислите си и да излъчват съдържание, което да достига до максимално много хора", казва Петров. 
Разбира се, в миналото е било равносилно на революция влизането на радиото в домовете на хората. 

Сирак Скитник е известен и с бохемската си черта. Любимо му е кафене е “България”, а след това известно бохемско място в столицата става и къщата му, която се намира на ул. “Борова гора”, която е по проект на Георги Овчаров, с когото Сирак Скитник е другарувал.

Тази къща като архитектура е по идея на Сирак Скитник. При внимателно вглеждане в декорацията на къщата може да се забележи и неговият подпис в корнизите. Къщата се превръща в притегателен център за софийската бохема от 20-те и 30-те години на XX век, като тук са идвали различни приятели на Сирак Скитник художници, музиканти, писатели и общественици.

Сирак Скитник е бил повече човек на словото - в това е категоричен Пламен Петров, въпреки живописния почерк, който оставя в своите картини.
Чуйте повече в звуковия файл

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вим Вендерс беше удостоен с Наградата на София за цялостен принос в световното кино през 2007 г.

Киноизкушения за идната седмица

На 15 март ще очакваме отново да видим името на Мария Бакалова сред номинираните – този път за „Оскар“, анонсира кинокритикът Деян Статулов . Преди това обаче, на 11 март започва 25-ият София Филм Фест . Светила на световното кино, носители на Наградата на София, ще представят лично своите филми. Програмата включва филми на Тери..

обновено на 05.03.21 в 19:33

БНР подготвя Green Deal Podcast

БНР подготвя Green Deal Podcast. Това е проект, който се изпълнява от “Евранет+”, в партньорство с Германското радио и Полското национално радио.  Ще бъдат изготвени 24 подкаста - достатъчно дълги и шарени, които ще говорят за т.нар. “зелена сделка”, но не по бюрократичния език на Брюксел, а през гледната точка на младите хора и това, което те..

публикувано на 05.03.21 в 19:29
Цветанка Шопова

Себепознанието като средство за трайно преобразяване на живота ни

Цветанка (Теа) Шопова работи като психотерапевт и психоаналитик в 18-ти район в Париж. Тя издава на български език една изключително полезна книга - “Седем ключа, за да събудим жизнената си сила” . Заминава за Франция, едва когато е на 19 години, но успява да се справи в чуждата държава и да стане психотерапевт. В книгата си тя разказва за седем..

публикувано на 05.03.21 в 18:32
Маестро Найден Тодоров

Маестро Найден Тодоров: За мартенската програма на Софийската филхармония идват световни звезди

Роденият в Париж композитор, пианист и писател Фредерик Шаслен  идва в България и на 7 март излиза с диригентската си палка на сцената на Зала „България“. В концертната програма са предвидени: Симфония №38 “Пражка“ от Волфганг Амадеус Моцарт; Четири последни песни за сопран и оркестър от Рихард Щраус със солистка Мария..

публикувано на 05.03.21 в 18:07
Деян Денев

Деян Денев, ARPharM: Видя се, че без добро здравеопазване не може да има силна държава

Здравната   система беше на изпит и на него не я „скъсаха“ . Здравеопазването в България по време на пандемията не се е променило, промени се очакването към системата, която по принцип се развива с бавно темпо. Така определи настоящата ситуация Деян Денев - директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в..

публикувано на 05.03.21 в 16:24
Д-р Светлана Хедер

Д-р Светлана Хедер: В Covid кризата храненето е още по-важно

Двама от трима българи са с наднормено тегло или затлъстяване , а по този показател страната ни е на челни места както в статистиките на Европа, така и по света. Тревожните данни са от Световната здравна организация (СЗО) по повод Световния ден за борба със затлъстяването, който отбелязахме вчера. Хората със затлъстяване са в риск да се..

публикувано на 05.03.21 в 15:27

Два дни „Миш маш" базар показва приложно изкуство в парка „Заимов"

На 6 и 7и март над 60 от най-талантливите български творци на приложно изкуство ще се съберат на едно място за първото издание на „ Миш маш фест “ за тази година, съобщиха пред Радио София организаторите. „На любимата ни локация в парка "Заимов" ще съберем най-добрите творци в областта на приложното изкуство“, каза пред Радио София Левена..

публикувано на 05.03.21 в 14:33