Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирак Скитник - творец между словото и четката

Преди 6 години във връзка с ретроспективната изложба, посветена на Сирак Скитник, изкуствоведите Пламен Петров и Красимир Илиев изготвят каталог на неговите творби и разгръщат любопитни факти за личността му. 

Пламен Петров
 е и един от кураторите на изложбата в Софийска градска художествена галерия, с която се отбелязва 130-годишнината от рождението на Сирак Скитник. Животът на Сирак Скитник започва от родния Сливен, завършва Духовната семинария в Самоков, след което заминава за Петербург и се включва в школата на Елисавета Званцева. 

Къщата на Сирак Скитник“Като първи директор на националното радио той изгражда облика на тази структура, която и до ден днешен успява да се запази в онази визия, в която той я е задал, а именно като едно поле в което хората могат да изразяват свободно мислите си и да излъчват съдържание, което да достига до максимално много хора", казва Петров. 
Разбира се, в миналото е било равносилно на революция влизането на радиото в домовете на хората. 

Сирак Скитник е известен и с бохемската си черта. Любимо му е кафене е “България”, а след това известно бохемско място в столицата става и къщата му, която се намира на ул. “Борова гора”, която е по проект на Георги Овчаров, с когото Сирак Скитник е другарувал.

Тази къща като архитектура е по идея на Сирак Скитник. При внимателно вглеждане в декорацията на къщата може да се забележи и неговият подпис в корнизите. Къщата се превръща в притегателен център за софийската бохема от 20-те и 30-те години на XX век, като тук са идвали различни приятели на Сирак Скитник художници, музиканти, писатели и общественици.

Сирак Скитник е бил повече човек на словото - в това е категоричен Пламен Петров, въпреки живописния почерк, който оставя в своите картини.
Чуйте повече в звуковия файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В УНСС 2 магистърски специалности ще осигуряват и диплома от шотландския Abertay University

„Духът прави силата“ – такова е мотото на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София, а стартът на тазгодишния академичен сезон е на път да надмине очакванията за магистърски програми във висшето учебно заведение. Кандидат-студентите вече ще могат да избират между 2 възможности за изучаване на дуална магистърска програма в..

публикувано на 24.07.24 в 17:19

Връщане на стари законови текстове може да превърнат София в протестен къмпинг

Българското кемпер общество сигнализира в отворена позиция, че служебното правителство се опитва да върне стария вариант на наредбата за свободно къмпингуване . Въпреки че преди 6 години, когато тя се дискутираше и бяха отправени над 600 отрицателни становища, а по време на кабинета „Денков“ се изготви нов вариант, сега отново се планира да се..

публикувано на 24.07.24 в 16:30
Васил Терзиев

Съдът отхвърли жалбата за ревизия смяната на шефове на 6 общински дружества

Административният съд в София отхвърли жалбата на кмета Васил Терзиев срещу предварителното изпълнение на решението за смяна на бордовете на 6 общински дружества до провеждането на конкурс. Определението на съда може да се обжалва в срок от 7 дни. Спорове за рокадата в ръководствата на големи столични дружества Отстраниха съветите на..

публикувано на 24.07.24 в 16:13
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Ненчев може да стане временно управляващ, но преди това трябва да бъде назначен като дипломат

" България трябва максимално бързо да изпрати в Украйна свой извънреден и пълномощен посланик с всичките нужни професионални и политически качества , за да представя страната ни там. Тази страна води война, ние ежедневно изразяваме солидарност с нея, а нямаме в Киев свой постоянен представител на най-високо равнище. Фактът, че вече 2 години..

публикувано на 24.07.24 в 15:20
Стефан Марков представи

Книга дава насоки в разбирането на сложните алгоритми на заблудата

В предаването "Радиокафе“ разговаряме с автора Стефан Марков, за книгата му  “Алгоритми на заблудата. Фалшива информация и социални мрежи в епохата на постистина“ .  Книга, която разобличава псевдонауката и е пътеводител за критично мислещите в днешната сложна и тревожна обстановка.  В свят, изпълнен с лъжи и заблуди, ангажиментът ни към истината..

публикувано на 24.07.24 в 14:30

Творчески лагери за ученици и срещи с изявени имена в кино изкуството

"Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството" е съвместна инициатива на  Arte Urbana Collectif  и EUNIC клъстър България – мрежа на чуждестранни културни центрове и посолства в страната ни. Като част от проекта, в началото на месец юли се проведе първият летен творчески лагер. Той се състоя в Троян, а..

публикувано на 24.07.24 в 12:37

"Празник на село" събира в Ягодово почитателите на истинската храна

За четвърта поредна година ценителите на прясната храна от местни производители, както и на хубавата музика, ще могат да посетят "Фестивал на село" в козеферма в Ягодово, Берковица. Идеята на празника е да се популяризират автентичните продукти, които се произвеждат в региона от малки местни производители и ферми. Да бъде представено..

публикувано на 24.07.24 в 12:33