Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Анастасия Грозева, семеен психолог:

Детето не бива да е кралят в семейството

Снимка: БГНЕС

След появата на дете в семейството отношенията между партньорите често се променят. Грижите изцяло се насочват към детето, а партньорите са предизвикани да намерят нови пътища един към друг. Често единият или двамата от партньорите се чувстват неглижирани от другия, появяват се разминавания в стила на отглеждане на детето/децата, ритъмът на романтичните отношения се променя.

Жената и мъжът се чувстват добре, когато получават внимание, когато се интересуват един от друг, когато общуват достатъчно и се замислят за взаимоотношенията си своевременно – подчерта в ефира на Радио София семейният психолог и психотерапевт Анастасия Грозева.

Скоро след идването от родилния дом отношенията вкъщи от диадни стават триадни – обясни психотерапевтът. Структурата им може да се изобрази с пирамида. За психическото здраве на детето е много важно то да се вплете в тези взаимоотношения. Ако мъжът и жената са положили стабилна основа в техните (двустранни) взаимоотношения още преди появата на нов член на семейството, те ще имат база и възможности за разговор, за диалог при появата на нови проблеми.

Не бива обаче заради новите роли - на родители - да забравим партньора в двойката.

Рутината не е лошо нещо, когато я използваме като инструмент. Двойката трябва да си създаде навик, традиция да си отделя свое време, например 1 ден в седмицата или месеца, когато детето не е наоколо - съветва Анастасия Грозева. - Когато има пречки за това, всеки трябва да положи усилия поне за малки жестове на внимание.

След изтощително родителстване, нерядко се наблюдава разпад на „гнездото“ – не защото няма живот в тези отношения, а защото не сме обърнали внимание, те не са захранени…

Чест и много съществен проблем е детронирането на бащата, превръщането на пирамидата отново в хоризонтална фигура, в диада, в която липсва таткото – отбеляза още психотерапевтът. Привързването, сливането на майката и детето (децата) също е възможен проблем. Процесът не става умишлено, а поради липса на подкрепа от обществото или от специалисти – когато се налага.

Ако се говори достатъчно, ако се отдели внимание за предварителна подготовка, възникващите трудности ще се преодоляват значително по-леко.

Според Анастасия Грозева честа родителска грешка е детето да се смята за най-важно в семейството и това да се демонстрира постоянно. Така детето придобива чувството, че е крал, захранва се усещането му за всемогъщество. Това е пагубно както за психиката на подрастващия, така и за двойката. Има ли щастлива майка, има ли щастлив баща – има и здраво семейство.

Някои родители възлагат надежди част от проблемите да се решат с тръгването на детето на ясла или градина, но това не става от само себе си. Ако няма предварителна подготовка на детето за самостоятелност, може да възникне чувство за вина у майката.

Привързването е хубаво, на не бива да се залита в крайност. Полезно е за жената да пусне детето от себе си – това е добре и за него, а и за мъжа, за таткото.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хранителен режим помага в борбата срещу рака

Учени от Великобритания доказаха, че спазването на хранителен режим помага при лечението на рак, съобщава „Дейли Мейл“. Развитието на раковите клетки се дължи на аминокиселината серин, която участва в строежа на почти всички протеини и се съдържа в месото, рибата и яйцата. Резултатите от проведени експерименти показват, че диета с ниско съдържание на..

публикувано на 15.01.21 в 19:25

Деан Статулов: Българското кино много добре се адаптира към съвременните условия

Кино по пантофи, пред телевизора в хола - това все още е алтернативата при затворените киносалони. Това, разбира се, не пречи на ентусиазма на кинолюбителите. През изминалата седмица един филм-копродукция между България и Германия, направи своята първа премиера пред стрийм платформа, нещо което не се е случвало досега в страната. Сега, заради..

публикувано на 15.01.21 в 19:11

И студенти, и преподаватели в ТУ-София очакват присъствените часове

Как студентите се справят с обучението си в ситуацията и времето, когато мерките против разпространението на коронавиуса налагат ограничения и принуждават много висши училища да разчитат на дигитално провеждане на лекции и упражнения? Условията са различни не само заради нееднаквите възможности на университетите, но и заради спецификите на..

публикувано на 15.01.21 в 17:05

Добротворци: Да нахраним освен телата и душите на хората с добро отношение и внимание

Събитията от 2020 г. дадоха много възможности на хората, които имат желание да помагат на изпаднали в нужда хора и животни, да го направят. През годината се появиха и много нови кампании, в които се включиха много хора и организации. Над 8 години екипи на Фондация “Деца на България” провеждат ежеседмични срещи с възрастни хора в старчески домове. Част..

публикувано на 15.01.21 в 16:57
Мира Радева

Слави Трифонов може да привлече гласове от електоралната периферия

Ситуацията с Covid-19 отдавна надхвърли чисто здравните аспекти. Има много сериозно напрежение в обществото, което е породено и от тази ситуация. Обедняването, забавянето на икономическите процеси представлява рязка промяна на нагласите и стереотипите, която трудно се приема на психологическо ниво. Ефектите от тази ситуация тепърва ще се засилват,..

публикувано на 15.01.21 в 15:25

Светозар Съев: Видимо борбата срещу статуквото е много сериозна

Седемнадесет политически партии и граждански организации обмислят общо явяване на парламентарните избори. Потенциалните политически партньори се събраха за преговори в столицата по покана на съпредседателя на ГПП "Ние, Гражданите" Светозар Съев . Обединяващото звено между всички седемнадесет партии и граждански сдружения е участието им в..

публикувано на 15.01.21 в 15:19

Тестът на Майерс Бригс ви дава шанс за успехи, ако използвате силните си страни

„Досега не съм срещал хора, които да не са впечатлени колко е точен този тест.“ Не става дума за проверка на знанията в училище, а за личностен тест и когато чуете това от устата на специалист, няма как да останете безразличен. Става дума за „ 16 personalities “ - тест на Майерс Бригс (Myers Brrigs) и напоследък става толкова..

публикувано на 15.01.21 в 14:39