Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Редакторската работа под светлината на прожекторите

Практически семинар по творческо писане „Как да спечелим издателското сърце или защо пишем?“ ще се проведе на 9 февруари в “Casa Libri”. Зад идеята стои Кремена Димитрова, която има над 15-годишен опит в сферата на комуникациите, трупан в издателския бизнес и театъра, където е работила и като драматург.

Кремена Димитрова участва като лектор и в семинари и обучения и в областта на културната политика, арт-мениджмънта и психология на рекламата - може би достатъчно сериозен опит, за да се впусне и в това предизвикателство.

Липсата на знания и умения у хората, които пишат в презентирането на текстовете, които правят. Това за Димитрова е незаета ниша, която тя иска да разработи.

“Трябва да има някой, който да ни помогне да стигнем до правилните читатели. Понякога това звено липсва, липсва и самочувствието на хората, които пишат за това да направят тази първа и важна стъпка от екстериоризиране на текстовете, които са написали”, каза Кремена Димитрова.

Според нея този семинар стъпва на помощ, за да обучи хората, които имат желание да направят следващата стъпка. Семинарът е тримесечен. Идеята е в 12 срещи с хората да се опитаме да структурираме най-важните опорни точки върху, които да стъпят, за да направят своите крачки напред.Има няколко гост - лектори, хора които са специалисти в своята област - редактори, които работят с български автори. 

“Личността на редактора навсякъде в големите издателства навън е от изключително значение. Големите писатели навсякъде благодарят на редакторите си. Редактора в българското книгоиздаване е една по-скоро анонимна и неглижирана личност. Аз искам да покажа тази личност”, казва Кремена Димитрова.

Чуйте още в звуковия файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Инж. Ангел Джоргов

Оптимизират транспорта в Община Самоков, купуват 5 електробуса

Община Самоков ще изработи План за организацията на транспортната схема , чрез който ще се оптимизира транспортното обслужване и ще се повиши качеството на услугата. "Искаме да улесним хората които работят, които посещават курортите, както и учениците. В момента се прави проучване като част от проект за оптимизация – линии на градския..

публикувано на 11.07.24 в 16:50

Какво е да отразяваш Европейското първенство по футбол?

Какво е да отразяваш Европейското първенство по футбол? Специалните пратеници на БНТ в Германия Десислава Францова и Бюлент Мюмюнов се заеха с тази нелека задача. Гост в предаването "Радиокафе" беше Десислава Францова. По думите й след завръщането все още свиква с това, че не движи с карта и GPS, а и още се адаптира към температурите тук...

публикувано на 11.07.24 в 15:14

Защо ДДС за пакетните туристически услуги трябва да е 9% до края на 2024 г.

Туроператорите настояват за удължаване и данък добавена стойност от 9% за пакетните услуги да остане до края на годината. Временната мярка за 9% ДДС беше приета в подкрепа на бизнеса по време на ковид кризата. Но от 1 юли ставката на ДДС върху туристическите пакети се върна на 20%. Това беше оповестено в края на миналата година, когато..

публикувано на 11.07.24 в 14:50

Драматизации по литературни творби на фестивала "София Моно" 2024

За радост на ценителите на театралното изкуство традицията на фестивала София Моно продължава, но тази година програмата се състои предимно от драматизации по литературни творби на бележити автори. Между 17 и 27 юли 2024 г. Организатор на "София Моно" 2024  е издателство "Колибри". Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на..

публикувано на 11.07.24 в 14:09

Гостуваща изложба отразява фалшификациите през времето

На 16 юли, вторник, 2024 г., от 18:00 ч., в Националния етнографски музей, ще бъде открита пътуващата изложба "Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите". Събитието е по проект на Европейския парламент, реализиран от Дома на европейската история в Брюксел. Изложбата, чието оригинално заглавие е Fake (f)or Real, изследва именно..

публикувано на 11.07.24 в 13:07

Жени говорят за европейски футбол

Не се случва често жени да говорят за футбол, но когато го правят, то е с емоция и финес. Яна Спиридонова и Мария Бояджиева успяха да си поговорят с някои от най-големите ценителки, на този уж мъжки спорт . Разговорите неизменно поеха и в посока облеклата на съпругите на играчите, класациите за най-секси футболист на Евро 2024, костюмите на..

публикувано на 11.07.24 в 12:34

Евден Димитров с нов сингъл

Басистът Евден Димитров (a.k.a EVDN) беше гост в предаването "Радиокафе". Той разказа за чисто новия си лайф трак. В него участват много негови приятели като Петър Йотов (Peyotoff), който е представил авторска музика на фестивала A to jazz след американския басист Mononeon. Той каза за него: "Аз мисля, че той е абсолютно 2024, живее в..

публикувано на 11.07.24 в 11:42