Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ефтим Чакъров: Бизнесът вече не пита защо за авторска музика трябва да се плаща

| обновено на 29.01.20 в 18:40
Изложението СИХРЕ е в Интер Експо центъра
Снимка: Радио София

По отношение на авторските права България е изостанала, но все пак следва тенденциите. След просветителска дейност на различни организации и промени в законовата уредба има не само оптимизъм за/у българските автори на музика, но се виждат и реални стъпки напред.

Това стана ясно в разговора с Ефтим Чакъров, който е композитор и предприемач. Той бе гост в изнесеното ни студио на Радиоприемница на Международното изложение за хотелско, ресторантско, кетъринг и СПА оборудване "СИХРЕ 2020".

Сравнението с Румъния ни поставя 10-20 години назад, беше откровен Ефтим Чакъров. Бизнесът в северната ни съседка вече е обучен, че трябва да плаща за музика. През 2010 година например от отчисления за авторите там са събрани 50 млн. евро. И не само се събират, но и се разпределят. Всъщност, именно акциите по отношение на авторските права в Румъния логично доведоха до пробив на много техни изпълнители и формации в световната поп музика.

„У нас ключовите промени в тази сфера започнаха през 2017 г. След буферен период влязоха в сила през 2018-а – обясни Чакъров. – Една от промените се отнася до възможността и търговска организация да представя авторски права – т.нар. независими дружества за управление на права, не само през Музикаутор и Профон, както дотогава. И съответното дружество вече има право да формира печалба.“

Ефтим Чакъров припомни, че в предишно изложение СИХРЕ (2014) авторите са очаквали да подпишат договори, но се е наложило творците, Музикаутор, Профон и Българската асоциация на музикалните продуценти и продуценти да работят като просветители, да разясняват на бизнеса защо и какво трябва да се прави по закон. Собствениците на търговски обекти в България вече знаят за необходимостта да плащат за ползване на авторска музика, а с промените съществува и алтернатива – на кого да превеждат отчисленията.

Втората ключова промяна в нормативната уредба е свързана с делегиране на контролни функции и на местно ниво, от общински служители. Те могат да съставят актове, да събират пари от глобите, а 50% от събраните средства отиват за бюджета, с който се реализират или подпомагат културни събития.

Чакъров поддържа Фонотека.БГ - платформата, която предлага музика с уредени права за търговските обекти - ресторанти, хотели, барове, кафенета, магазини, спа центрове.

Създаването на подходяща звукова среда изисква усилия и познания – убеден е той. Жанровете в музиката не бива да се подчиняват на някаква йерархия или да се омаловажава „фоновата“, инструментална музика, която често е предпочитана в заведения.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ради Георгиев описва колко и защо е важен комуникаторът днес

Какъв е светът на публичните комуникации? Отговорът на този въпрос би бил интересен за всеки потребител на медийна информация, но може би най-интригуващ вероятно ще бъде за студентите, поели пътя на пиара. Всъщност именно публичните комуникации е средата, в която се развива сюжетът на „ Стажът“ на Ради Георгиев . Дебютният роман е факт..

публикувано на 14.06.21 в 14:22

FesTEAval събира почитателите на чая на открито пред Телефонната палата

Ако обичате чай, от 18 до 20 юни за вас ще има едно необиЧАЙно изложение пред Телефонната палата в София. Това ще бъде четвъртото издание на FesTEAval , на което ще може да научите повече за различните традиции и култура на пиене, видове сортове, въздействие върху организма, не на последно място – да вкусите. Ще участват над 30..

публикувано на 14.06.21 в 13:01

Спортна платформа подготвя интересни събития, игри и мачове на живо по време на "Евро 2020"

Срещаме ви с двама от представителите на организацията „Топка е“ – те са: Десислав Лафчиев – кърджалийския Деко и Антоний Ласкин – Тонка е, познат още като „Мистър Каляс“, човек който озвучава музикално най-хубавите партита из София. „Топка е“ е   организация,създадена изцяло от феновете за феновете. Там те могат да избягат от сухата..

публикувано на 14.06.21 в 12:53

Готови ли сме за летните вируси и неразположенията от сезона

Както всеки сезон, така лятото има своите болести или здравни рискове. В топлото време също се активират вируси, които атакуват възрастните и най-вече децата, предизвикват разстройство, повръщане, висока температура. Най-често разпространените летни вируси са рота, ентеро и адено вирусите. Предаването им от човек на човек става по..

публикувано на 14.06.21 в 12:23

100 лв. стипендия за зрелостници с високи резултати от матурите

Повече от 4500 зрелостници ще получат допълнителна стипендия от 100 лева на месец, ако продължат образованието си в определени специалности, съобщават от Министерство на образованието Стипендията се отпуска на ученици, които са сред първите 10% с най-високи оценки на матурата по български език и литература. На втория изпит те трябва да имат поне..

публикувано на 14.06.21 в 12:15

Кръводаряването е най-лесният героичен акт

Дарената кръв е безценен ресурс за здравната система. От нея специалистите в трансфузионната мрежа произвеждат така необходими качествени кръвни съставки, с които всекидневно се лекуват пациенти, спасяват се животи. Това акцентира пред Радио София Евелина Динкова от Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) по повод днешния..

публикувано на 14.06.21 в 11:28

Радослав Мирчев: Хубаво е децата да растат сред природата

Витоша е темата на „Събуди се, София“ тази седмица. Достъпността до планината, хижите и новите хижари, които се грижат да почиваме спокойно са част от темите, които разглеждаме. Радослав Мирчев е на 32 години . От една година е собственик на хижа „Септември“, след като заедно със съдружника си Владимир Бояджиев я закупуват в окаяно..

публикувано на 14.06.21 в 10:16