Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Код Строител

Проф. Борисов: ВСУ "Любен Каравелов" дава качествени кадри на строителния бранш

Ректорът е най-горд с реализацията на завършилите, учебния процес и базата на висшето училище

Проф. Борислав Борисов
Снимка: Ани Петрова

Висшето строително училище "Любен Каравелов" обучава качествени кадри за строителния сектор, бизнесът е доволен, а преподавателите са амбицирани „да мерят снага“ с най-престижните университети в тази област.

Това обясни в ефира на Радио София ректорът на висшето училище проф. арх. Борислав Борисов, гост в рубриката „Код Строител“.

Учебното заведение заема трето място (от общо 10) в стандартизираните класации на Рейтинговата система на висшите училища (РСВУ) за 2019 г. в направление „Архитектура, строителство и геодезия“.

Най-важният фактор за израстването и добрата позиция на училището в класацията е добрата реализация на завършилите студенти, смята ректорът. Сред другите фактори са качественият учебен процес, научно-изследователската дейност, добрата базата на кампуса.

Трудностите са предизвикателство, свързани са главно с промените, към които се стремим, а за преодоляването се фокусираме в мотивацията – на преподаватели и на студенти – отбелязва проф. Борисов. - Следването не е леко, но мотивацията кара младите хора да учат, а качествените знания им гарантират реализация.

Относно кадрите строителният бранш продължава да изпитва глад – не само в количествено, а и в качествено отношение – подчерта проф. Борисов. – Част от завършилите не се насочват пряко към реализацията на строителните обекти, а практикуват други дейности, свързани с проектиране, с административна или консултантска работа. И наистина строителният сектор има нужда не само от висши кадри, но и от изпълнителски.

В това отношение от ВСУ помагат и със своя Център за професионално обучение, а положителното е, че през последните години нараства броят на желаещите да учат в него.

ВСУ "Любен Каравелов" е специализирано, не приема и не обучава толкова много студенти, както големите ВУЗ – УАСГ, УНСС, Софийския университет, поясни още проф. Борисов. Обикновено тук се дипломират около 200 души, но затова пък има стремеж да се обърне внимание на всеки един студент, обучението да е качествено, а висшето училище – елитно.

През последните години обратната връзка показва, че от бизнеса са доволни от кадрите, които излизат от това учебно заведение.

Партньорството с Камарата на строителите в България (КСБ), както и с в. „Строител“, е ползотворно и ще продължим да го развиваме, отбеляза още проф. Борисов. И не пропусна да похвали председателя на КСБ инж. Илиян Терзиев – възпитаник на ВСУ "Любен Каравелов".

Колкото за плановете – и през 2020 г. учебната програма ще се актуализира така, че училището да „мери снага“ с най-престижните специализирани строителни учебни заведения в света.

В средата на октомври ще се проведе и международна научна конференция.

В момента се реализира мащабен проект за обновяване на спортния комплекс, допълни ректорът. Едното от двете футболни игрища е покрито и позволява да се ползва и в най-студените дни. В скоро време ще бъде завършено обновяването и на центъра с 6 тенис корта. Спортната база е голяма и ще може да се ползва не само от студенти и служители на училището.

Проф. арх. Борислав Борисов е роден през 1955 г. в София. Завършва престижното Висше училище по архитектура и строителство - Университет БАУХАУС, гр. Ваймар, Германия, магистър архитект „Архитектура-градоустройство”. В периода 1980-1993 г. е проектант, ръководител творческо ателие и директор на поделение в Комплексния научноизследователски и проектантски институт „Софпроект“ (КНИПИ). Работи като експерт в Националния център за териториално развитие и жилищна политика” към МРРБ. Консултант е към НС по оценка на законопроектите за регионалното развитие и за устройство на територията. Членува в Комисията по градоустройство, строителство, архитектура и жилищна политика, зам.-председател е и член на Комисията по нормативна уредба и местно самоуправление, СОС. Автор на проектонаредба по чл. 56 на ЗУТ. Учредител и председател е на Сдружението на урбанистите в България и дружество „Градоустройство“ към Съюза на архитектите в България.От 2006 г. до 2011 г. е директор на Националния център за териториално развитие към МРРБ, членува и в Националния експертен съвет. Има богат опит в научната, преподавателската, консултантската и лекторската дейност в областта на архитектурата, градоустройството, урбанизма, местното самоуправление, публичната администрация и европейската интеграция. През 2012 г. става декан на Архитектурния факултет във ВСУ „Л. Каравелов“, София, а през 2017-а е избран за ректор на учебното заведение.

Рубриката „Код Строител“ е съвместна продукция на Радио София, в. „Строител“ и Камарата на строителите в България.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хранителен режим помага в борбата срещу рака

Учени от Великобритания доказаха, че спазването на хранителен режим помага при лечението на рак, съобщава „Дейли Мейл“. Развитието на раковите клетки се дължи на аминокиселината серин, която участва в строежа на почти всички протеини и се съдържа в месото, рибата и яйцата. Резултатите от проведени експерименти показват, че диета с ниско съдържание на..

публикувано на 15.01.21 в 19:25

Деан Статулов: Българското кино много добре се адаптира към съвременните условия

Кино по пантофи, пред телевизора в хола - това все още е алтернативата при затворените киносалони. Това, разбира се, не пречи на ентусиазма на кинолюбителите. През изминалата седмица един филм-копродукция между България и Германия, направи своята първа премиера пред стрийм платформа, нещо което не се е случвало досега в страната. Сега, заради..

публикувано на 15.01.21 в 19:11

И студенти, и преподаватели в ТУ-София очакват присъствените часове

Как студентите се справят с обучението си в ситуацията и времето, когато мерките против разпространението на коронавиуса налагат ограничения и принуждават много висши училища да разчитат на дигитално провеждане на лекции и упражнения? Условията са различни не само заради нееднаквите възможности на университетите, но и заради спецификите на..

публикувано на 15.01.21 в 17:05

Добротворци: Да нахраним освен телата и душите на хората с добро отношение и внимание

Събитията от 2020 г. дадоха много възможности на хората, които имат желание да помагат на изпаднали в нужда хора и животни, да го направят. През годината се появиха и много нови кампании, в които се включиха много хора и организации. Над 8 години екипи на Фондация “Деца на България” провеждат ежеседмични срещи с възрастни хора в старчески домове. Част..

публикувано на 15.01.21 в 16:57
Мира Радева

Слави Трифонов може да привлече гласове от електоралната периферия

Ситуацията с Covid-19 отдавна надхвърли чисто здравните аспекти. Има много сериозно напрежение в обществото, което е породено и от тази ситуация. Обедняването, забавянето на икономическите процеси представлява рязка промяна на нагласите и стереотипите, която трудно се приема на психологическо ниво. Ефектите от тази ситуация тепърва ще се засилват,..

публикувано на 15.01.21 в 15:25

Светозар Съев: Видимо борбата срещу статуквото е много сериозна

Седемнадесет политически партии и граждански организации обмислят общо явяване на парламентарните избори. Потенциалните политически партньори се събраха за преговори в столицата по покана на съпредседателя на ГПП "Ние, Гражданите" Светозар Съев . Обединяващото звено между всички седемнадесет партии и граждански сдружения е участието им в..

публикувано на 15.01.21 в 15:19

Тестът на Майерс Бригс ви дава шанс за успехи, ако използвате силните си страни

„Досега не съм срещал хора, които да не са впечатлени колко е точен този тест.“ Не става дума за проверка на знанията в училище, а за личностен тест и когато чуете това от устата на специалист, няма как да останете безразличен. Става дума за „ 16 personalities “ - тест на Майерс Бригс (Myers Brrigs) и напоследък става толкова..

публикувано на 15.01.21 в 14:39