Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Код Строител

Проф. Борисов: ВСУ "Любен Каравелов" дава качествени кадри на строителния бранш

Ректорът е най-горд с реализацията на завършилите, учебния процес и базата на висшето училище

Проф. Борислав Борисов
Снимка: Ани Петрова

Висшето строително училище "Любен Каравелов" обучава качествени кадри за строителния сектор, бизнесът е доволен, а преподавателите са амбицирани „да мерят снага“ с най-престижните университети в тази област.

Това обясни в ефира на Радио София ректорът на висшето училище проф. арх. Борислав Борисов, гост в рубриката „Код Строител“.

Учебното заведение заема трето място (от общо 10) в стандартизираните класации на Рейтинговата система на висшите училища (РСВУ) за 2019 г. в направление „Архитектура, строителство и геодезия“.

Най-важният фактор за израстването и добрата позиция на училището в класацията е добрата реализация на завършилите студенти, смята ректорът. Сред другите фактори са качественият учебен процес, научно-изследователската дейност, добрата базата на кампуса.

Трудностите са предизвикателство, свързани са главно с промените, към които се стремим, а за преодоляването се фокусираме в мотивацията – на преподаватели и на студенти – отбелязва проф. Борисов. - Следването не е леко, но мотивацията кара младите хора да учат, а качествените знания им гарантират реализация.

Относно кадрите строителният бранш продължава да изпитва глад – не само в количествено, а и в качествено отношение – подчерта проф. Борисов. – Част от завършилите не се насочват пряко към реализацията на строителните обекти, а практикуват други дейности, свързани с проектиране, с административна или консултантска работа. И наистина строителният сектор има нужда не само от висши кадри, но и от изпълнителски.

В това отношение от ВСУ помагат и със своя Център за професионално обучение, а положителното е, че през последните години нараства броят на желаещите да учат в него.

ВСУ "Любен Каравелов" е специализирано, не приема и не обучава толкова много студенти, както големите ВУЗ – УАСГ, УНСС, Софийския университет, поясни още проф. Борисов. Обикновено тук се дипломират около 200 души, но затова пък има стремеж да се обърне внимание на всеки един студент, обучението да е качествено, а висшето училище – елитно.

През последните години обратната връзка показва, че от бизнеса са доволни от кадрите, които излизат от това учебно заведение.

Партньорството с Камарата на строителите в България (КСБ), както и с в. „Строител“, е ползотворно и ще продължим да го развиваме, отбеляза още проф. Борисов. И не пропусна да похвали председателя на КСБ инж. Илиян Терзиев – възпитаник на ВСУ "Любен Каравелов".

Колкото за плановете – и през 2020 г. учебната програма ще се актуализира така, че училището да „мери снага“ с най-престижните специализирани строителни учебни заведения в света.

В средата на октомври ще се проведе и международна научна конференция.

В момента се реализира мащабен проект за обновяване на спортния комплекс, допълни ректорът. Едното от двете футболни игрища е покрито и позволява да се ползва и в най-студените дни. В скоро време ще бъде завършено обновяването и на центъра с 6 тенис корта. Спортната база е голяма и ще може да се ползва не само от студенти и служители на училището.

Проф. арх. Борислав Борисов е роден през 1955 г. в София. Завършва престижното Висше училище по архитектура и строителство - Университет БАУХАУС, гр. Ваймар, Германия, магистър архитект „Архитектура-градоустройство”. В периода 1980-1993 г. е проектант, ръководител творческо ателие и директор на поделение в Комплексния научноизследователски и проектантски институт „Софпроект“ (КНИПИ). Работи като експерт в Националния център за териториално развитие и жилищна политика” към МРРБ. Консултант е към НС по оценка на законопроектите за регионалното развитие и за устройство на територията. Членува в Комисията по градоустройство, строителство, архитектура и жилищна политика, зам.-председател е и член на Комисията по нормативна уредба и местно самоуправление, СОС. Автор на проектонаредба по чл. 56 на ЗУТ. Учредител и председател е на Сдружението на урбанистите в България и дружество „Градоустройство“ към Съюза на архитектите в България.От 2006 г. до 2011 г. е директор на Националния център за териториално развитие към МРРБ, членува и в Националния експертен съвет. Има богат опит в научната, преподавателската, консултантската и лекторската дейност в областта на архитектурата, градоустройството, урбанизма, местното самоуправление, публичната администрация и европейската интеграция. През 2012 г. става декан на Архитектурния факултет във ВСУ „Л. Каравелов“, София, а през 2017-а е избран за ректор на учебното заведение.

Рубриката „Код Строител“ е съвместна продукция на Радио София, в. „Строител“ и Камарата на строителите в България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 19.04.24: Феминистките застрашават ли привилегиите на мъжете?

Завършва седмицата, в която коментатори на "Форум" бяха социологът Мила Минева и Матю Стоянов, по-известен като рапърът Жлъч. В последния работен ден ангажимент остави на дистанция Жлъч, но се включи с мнение по телефона. Сред акцентите, които детайлно коментира Мила Минева (както и Жлъч от Стара Загора), бяха: Българското..

публикувано на 19.04.24 в 18:25

Нова възможност за децата в нужда

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за да станат пълноценни хора за себе си и останалите в общността. Усилията на фондацията са..

публикувано на 19.04.24 в 17:48
Иво Желев

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души . Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация за украинците. Това отбеляза пред БНР-Радио София Иво Желев  - експерт-анализатор, след..

публикувано на 19.04.24 в 17:11
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че Израел има възможността да нанася удари в Иран. Погледите са насочени към реакциите. Съединените..

публикувано на 19.04.24 в 15:57
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането на предишната национална в евро, както и от закръгляването нагоре от страна на търговците. Освен..

публикувано на 19.04.24 в 15:24
Гергана Димитрова  и Даниел Ненчев -

"За фотографията" на Сюзън Зонтаг - писана преди съвремието ни, важна и до днес

За фотографията и визуалната култура, разказва книгата на Сюзън Зонтаг "За фотографията". Тя беше представена в предаването "Радиокафе"   от издателя Гергана Димитрова. Преводът е на Христина Кочемидова и Юлиан Антонов. Има ли нужда от фотография в епохата в, която всеки уж е фотограф? "Нашата визуална култура се е оформяла..

публикувано на 19.04.24 в 15:16

"Веднъж прекосиш ли океана" с премиера за България

"Веднъж прекосиш ли океана" е театрален вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова с премиера за България. Това е полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло. Какво е да емигрираш? Как пресъздаваме културата си в чужда страна? Какъв образ бихме искали да има България в чужбина? Каква е ролята на изкуството във всичко..

публикувано на 19.04.24 в 14:34