Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габриела Ставру: Поморие е един от най-добрите региони за производство на вино

“Поморие е един от най-добрите региони за производство на вино”, казва Габриела Ставру, която работи в семейна изба за вино, която се намира на 20 км от Слънчев бряг и в лозята се отглеждат сортовете шардоне, совиньон блан, а от червените - каберне, совиньон блан, сира. Вината които се предлагат са от един сорт, като единствено розетата на избата са купажни вина.

“Микроклиматът в региона е много подходящ за отглеждане на лозя и дава много добри вина. Затова от много години този регион се занимава с лозарство и правене на вина”, казва Ставру.

Габриела СтавруПо думите ѝ почти всички изби в България се развиват много добре и българските вина стават все по -търсени, защото правят много качествени вина, които все по-често вече се ценят и извън страната, а в България винената култура е на високо ниво. “Младите хора започват да се интересуват от много качествени вина. Това се вижда и от изложенията”.

Не е лесно да се наложиш дори и на българския пазар, казва Ставру и допълва, че у нас има добро съотношение между цена и качество, което може да се използва и като ориентир при избора от потребителите.У нас има около 300 изби, които предлагат на пазара конкурентен продукт на добра цена.

Все още има много работа по създаването на винен туризъм и едно от нещата, които могат да помогнат, е обединението на винените изби на регионален принцип. Може да се направят дни на отворени врати, когато избите могат да се посещават от групи и семейно. Този тип туризъм има голям потенциал, ”защото България е много красива страна, предлага много природни забележителности, а избите се намират в много красиви райони и могат да се съчетаят много неща”.

В Поморийския регион конкуренцията е сериозна - има около 11 изби, като се откриват и нови, но това е хубаво, сигурна е Ставру.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Леле, да идем на фестивал с укулеле!

За шести път София е домакин на любопитния фестивал Uke Fest , в който има много настроение и музика, а както и името подсказва главна роля почти във всички събития е малката симпатична китарка, по-правилно казано – укулелето. Дата е 15 септември (неделя), а началото – 11 часа, обяви пред БНР-Радио София Юлия Лилова , която освен сред..

публикувано на 10.09.24 в 09:49

Шести конкурс "Български архитектурни награди" на съсловната камара

Най-значимият професионален и некомерсиален архитектурен конкурс, който отличава добрите практики и качествените произведения на архитектурното изкуство у нас без значение на техния бюджет, размер или функция за шести път ще отличи най-добрите след по-малко от 10 дни (на 19 септември). До края на днешния ден е срокът за подаване на документи за..

публикувано на 10.09.24 в 09:02

Част от ж.к. „Фондови жилища“ - до 12 чàса без вода

Във връзка с извършване на строително-ремонтни дейности на ул. „Йосиф Щросмайер“, ж.к. „Фондови жилища“, от „Софийска вода“ предупреждават, че днес се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в района на ул. „Скопие“, от ул. „Подполковник Калитин“ до ул. „Йосиф Щросмайер“ . При продължителност на строително-ремонтните дейности над..

публикувано на 10.09.24 в 07:55

Дъжд носи и захлаждане

Днес времето в страната ще бъде облачно, на много места в Западна и Централна България с валежи от дъжд. Значителни по количество ще са валежите в Западна България и Родопите. Ще има и гръмотевици. В Източна България ще остане без валежи. Ще духа слаб, в Източна България до умерен югоизточен вятър. По-късно през деня в западната половина на..

публикувано на 10.09.24 в 07:15

"Грийнпийс" – България набира доброволци заради климатичната криза

"Грийнпийс" – България и Националната асоциация на доброволците в Република България организират отворена среща на тема "Какво е да си доброволец по време на климатична криза?" Всеки може да се запише и да стане доброволец на страницата на организацията. Докато институциите постепенно се приспособяват към новата ситуация, ще има нужда от много..

публикувано на 09.09.24 в 16:40
Константин Илиевски

Симфоничният оркестър на БНР с празничен концерт за Деня на независимостта

Светлин Русев ще е солист в празничния концерт на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Константин Илиевски, посветен на Деня на независимостта на България. Събитието е на 18 септември от 19:00 ч. в Голямата зала на Софийската опера и балет. Концертът се организира от БНР и Сдружение "Реформ Юнион Клуб"  с подкрепата на Столична община...

публикувано на 09.09.24 в 16:13