Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

446 деца у нас са били жертва на насилие през изминалата 2019 година, става ясно от данните на Агенцията за социално подпомагане. Това означава, че средно по едно дете всеки ден е ставало жертва на тормоз. „Мога да кажа, че сигналите за деца в риск са едно постоянно число за последните 3 години“, коментира пред МОНИТОР началникът на отдел "Дейности и мерки по закрила на детето" в АСП Детелина Котевска. През 2017 г. подадените сигнали за насилие над деца у нас са били 1282, като от тях 382 са случаите на установени тормозени малчугани. През следващата година подадените сигнали са 1106, а 387 са установените случаи на пострадали. Увеличение има през 2019-а, когато са разкрити 446 деца, жертви на насилие, а подадените сигнали са били 1171. Според Котевска работата на социалните работници и социалните институции в лицето на Държавна агенция за закрила на детето и социалното министерство, е подпомогнала много от семействата в нужда, в които е имало често не един проблем.

300 души живеят години наред в държавните психиатрии в страната, въпреки че острите им състояния са овладени и те могат да се върнат по домовете си. Проблемът е, че близките им не ги искат. Това съобщи за МОНИТОР директорът на Специализираната болница по психиатрия в Курило д-р Цветеслава Гълъбова. Тя уточни, че за разлика от психиатричните университетски болници въпросните лечебни заведения не са търговски дружества, не работят по клинични пътеки със здравната каса, а се издържат с много по-малки суми от субсидии чрез Министерството на здравеопазването.

Домът на великия български скулптор Андрей Николов – Червената къща, е върнат държавата. ТРУД научи, че новият наемател на мемориалния музей и галерия е Международната фондация “България”, която смята да открие дейността си с изложба на 27 февруари. Мемориалният музей и галерия “Андрей Николов” ще отвори врати в 18:00 часа. На 4 февруари фондация “България” ще сключи споразумение с директора на Националната галерия Ярослава Бубнова.

Бедственото положение в Перник се удължава с нови 30 дни, считано от неделя, пише МОНИТОР. Решението е на областния кризисен щаб. Градът е на воден режим от 18 ноември. В събота започна изграждането на водопровода, по който Перник ще получава вода от язовир „Белмекен”. Връзката е при Мало Бучино и трябва да бъде завършена за около 40 дни. Когато новият водопровод е готов, миньорският град ще спре да използва водата от „Студена”. Язовирът ще бъде почистен и ще се изчака да се напълни отново.

Столичната община не е наложила нито една глоба през миналата година за бавно отстранен или изцяло неотстранен проблем с уличното осветление в София - нито в жилищните квартали, нито в крайградските зони. Това става ясно от писмени отговори на общината до СЕГА. "През 2019 г. не е констатиран случай, който да изисква налагането на санкции", лаконично съобщават от "Московска" 33. От юли м.г. за поддръжката на осветлението във всички части на София отговаря общинската фирма "Софинвест" ЕООД с управител инж. Чавдар Гигов. Съгласно договора на общината със собственото дружество максималният срок за отстраняване на повреда – "несветещо или прекъснато осветление", е 48 часа. Санкцията за неспазването на срока е до 15 на сто от месечното заплащане на "Софинвест". То е в размер на 335 000 лв. според данните.

В България най-нагло се краде по време на криза. Тогава в името на "обществения интерес" се прегазват всички закони за честен избор на изпълнител и парите се пръскат с лека ръка, пише СЕГА. Класически пример за това е строителството на водопровод, който да свърже София с Перник, за да се преодолее тежката водна криза в металургичния град. Само за две седмици цената скочи с над 2 млн. лв. На 18 януари министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че строителството ще излезе до 25 млн. лв. На извънредното правителствено заседание на 28.01. премиерът закова цена от 26 млн. лв. А на първата копка на водопровода на 1.02. пак министърът на икономиката вдигна цената до 27 млн. и 39 хиляди лева.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сигнали за бомби в София са постъпили от IP адрес извън ЕС

МВР предприе незабавни действия по установяване на истинността на постъпилите днес злоумишлени сигнали за поставени взривни устройства на летище "София", СУ „Св. Климент Охридски" и Съдебната палата, съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигнал за бомба в Софийския университет вдигна полицията на крак Действията са осъществени в тясно..

публикувано на 28.03.24 в 18:16

Над 2,6 млрд. лв. бюджет на София, кметът изреди приоритетите

В проекта за бюджет на София тази година са заложени над 2,6 милиарда лева. Според групата на ПП-ДБ и "Спаси София" бюджетът е "рекорден и уникален", защото са включени предложения на гражданите и опозицията. От БСП и ГЕРБ-СДС коментираха, че бюджетът не е амбициозен и повтаря финансовата рамка на предишния кмет Йорданка Фандъкова в..

публикувано на 28.03.24 в 12:27
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сигнал за бомба в Софийския университет и в сградата на Съдебната палата

Сигнал за бомба в Софийския университет "Свети Климент Охридски " е подаден тази сутрин. От МВР уточниха, че сигналът е подаден на електронната поща на учебното заведение. На място има полиция. Извършват се проверки, но до момента не е намерено нищо. Сигнал за бомба е получен и в сградата на Съдебната палата. Той е подаден в 9 часа...

публикувано на 28.03.24 в 09:55

Ограничения на движението в центъра на София заради честването на 20 г. членство в НАТО

Днес се налага организация на движението във връзка с честването на 20 години от членството на Република България в НАТО, съобщиха от Столичната община. От 12 часа на 28.03.2024 г. до приключване на събитието на 29.03.2024 г. се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, съответно на: на паркинга на пл. „Кн...

публикувано на 28.03.24 в 08:11

НВИМ показва мисиите и ученията на Българската армия в НАТО

В Националния военноисторически музей (НВИМ) от 11:00 ч. ще бъде открита изложбата "Българската армия – 20 години част от НАТО" . Събитието е инициатива от Националната програма за отбелязване на 20-ата годишнина от членството на Република България в НАТО. Верен на себе си да показва най-големите събития, пречупени през погледа на..

публикувано на 28.03.24 в 08:05

Общинските съветници гласуват бюджета на София

Столичният общински съвет ще гласува днес проекта за бюджет на София за тази година. Над 2,5 милиарда лева са заложените средства. Като рекордни обяви зам.-кметът по финанси Иван Василев предвидените пари за градския транспорт. Ще има увеличение на заплатите на работещите в сектора на детското здравеопазване, на служителите в градския транспорт и..

публикувано на 28.03.24 в 07:34

Министерството на енергетиката получава 1,6 млрд. лв., за да изкупи дълговете на "Топлофикация" - София

Близо 1,6 млрд. лева получи по бюджета си Министерството на енергетиката от държавния бюджет, за да изкупи дълговете на "Топлофикация" - София към "Булгаргаз" и БЕХ.  Дружеството остава общинско, коментира министър Румен Радев, но реално министерството става кредитор на топлофикацията. С друго решение БЕХ прави вноска във Фонда за..

публикувано на 27.03.24 в 18:21