Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Максим Бехар –

Свидетелят на световната PR революция

Снимка: Личен архив

Максим Бехар е професионалист с огромен опит и с(т)илно присъствие в страни на всички континенти. Пътува много и често говори пред широка публика от специалисти, студенти и лидери на мнение по теми, свързани с модерния PR и социалните медии. Именно тези срещи се превръщат в основа на последната му книга „Световната ПР революция“, която за поредна седмица е най-продавана книга не само в България, но и в Америка.

“Това е книга за онова, което беше нашият бизнес Public Relations преди години, за това, което е сега и опит за кратка визия за бъдещето, което предстои“.

В книгата си Максим Бехар успява да събере мнения на 100 доказали се PR лидери от 65 държави. Всеки от тях е отговорил на 3 въпроса: „Какво се променя в PR бизнеса сега?“, „Смятате ли, че това е революция?“ и „Какво се променя във вашите офиси?“

Учил е международни икономически отношения в Икономическия университет в Прага. През 1981 г., още като студент, започва професионалната си кариера на журналист в България.

„Струва ми се, че аз избрах професията. Винаги съм искал да изразявам това, което мисля. Бях на 13 години и половина, когато баща ми ме изпрати на работа и то с разрешение на тогавашните профсъюзи. Ковах щайги в дърводелски цех.Там, в този цех, имаше пишеща машина. На нея започнах да печатам квартален вестник. Кой знае защо, той се казва “Daily News”… От тогава винаги съм искал да мога да се изразявам.“

Практикува в Чехия и Полша:

„В Полша станах свидетел на края на централизираната икономика и началото на пазарната. Т.нар. „шокова терапия“ беше въведена от 1 януари 1990 г. и тогава видях как всичко се преобърна и как пазарът започна да работи. Бях изключително голям фен на случващото се, защото видях как нещата се променят. За мен беше голям шанс да мога да пиша за всичко това. Успях да направя интервюта със супер интелектуалци от Полша и Чехия. Това бяха Вацлав Хавел, Фелипе Гонсалес – министър председател на Испания в онези години, Абрамович, който беше директор на сръбската национална банка. “

Максим Бехар остава в активната журналистика до 1994 г. След като затваря тази професионална страница, отваря нова – на рекламата. Създава рекламна агенция.

„Разделих се с журналистиката и това е съвсем сериозно. През цялото време, след създаването на вестник „Стандарт“ си повтарях едни думи на Уинстън Чърчил: „Човек може да постигне много с журналистиката, но трябва да знае кога да се откаже от нея“… Тогава малко тръгнах на сляпо и някак си логично беше да направя рекламна агенция. В началото правихме сувенири, химикалки, календари, запалки бележници. И след няколко месеца се появи една американска компания, от която казаха, че имат нужда от PR обслужване… и така лека полека влязох в този бизнес. Стана ми страшно интересен, защото ми се стори много креативен. Видя ми се много интересно вместо да правиш реклами и да плащаш за тях, да стигнеш до медиите така, че без да им платиш, да ги заинтересуваш по дадена тема“

И така Максим Бехар вече 25 години успешно се развива в PR бизнесa.

Инициира основаването на две асоциации: Националната асоциация на журналисти  за Европейския съюз (1995 г.) и на Българската асоциация на рекламните агенции и специалисти (1996 г.).

Член е на Управителния съвет и изпълнителен директор на Българския  инвестиционен форум от 1997 до 2000 година.

През 2003 г. заедно с бившия губернатор на Невада Боб Милър той става основател и  собственик на най-голямата българо-американска консултантска компания Miller & Behar  Strategies, работи успешно за насърчаване на американски инвестиции в България, а също и за да предостави повече информация за бизнес средата в САЩ на българските предприемачи.

През 2003 г. става основател и председател на Управителния съвет на M3 Communications College, първия и единствен лицензиран колеж в България за обществени проучвания и комуникация, асоцииран с Манхатънския институт по мениджмънт в Ню Йорк.

Два мандата е член на борда на Централния израелтянски духовен съвет, 2003-2011.

През ноември 2010 година е избран за ковчежник и член на Изпълнителния съвет на най-голямата PR общност в света ICCO (International Communications Consultancy Organization).

От 2009 до 2011 г. е председател на Управителния съвет на Българската асоциация на ПР агенциите, заместник-председател на УС на Българския форум на бизнес лидерите (председател в периода 2001–2007 г.) и член на съвети на десетки неправителствени и бизнес местни и международни общности.

Член е на борда на няколко организации, включително на „Джуниър Ачийвмънт България“ (2001 – 2012), Атлантическия клуб в България, той е основател и председател на Българско-полския бизнес клуб и член-основател на Съвета на настоятелите на Фондация „За нашите деца“.

През 2013 г. Максим Бехар е избран за председател на Борда на PR Форума в Давос. През 2015 е избран за президент на ICCO.

От години е генерален консул на Сейшелските острови, но там не си почива.
Последната година е отпочивал и се е зареждал с концерти на любими групи и изпълнители по цял свят...

Когато се срещам с хора, например при интервю за работа - не са толкова важни пунктовете в CV-то или какво ще ми каже кандидатът. Нещата са супер прости. Гледам да има блясък в очите. По думите на Максим Бехар именно той е залогът и гаранцията, че човек ще се справя с всякакви бъдещи предизвикателства.

Блясъкът в неговите очи личи и по гласа му. Чуйте го...

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Направление за PCR от личния лекар - до дни

Анексът към Националния рамков договор, който прави възможно издаването на направления за PCR тест от общопрактикуващите лекари, вече е в сила. До два-три работни дни ще може да започне издаването на този вид здравен документ, заяви пред Радио София д-р Николай Брънзалов , заместник-председател на Българския лекарски съюз За да бъде издадено..

публикувано на 27.11.20 в 15:31

Недоносеното бебе и силата да го отгледаш

Хората казват, че всеки трябва да си носи кръста. Но има едни малки човечета, на които понякога им се падат много тежки кръстове. На 17 ноември, когато отбелязахме Деня на недоносените деца.  Да си недоносен, може да е карма, съдба, наричане, лош късмет, къса клечка или каквото там си го определят хората но не е диагноза! Но макар да не е..

публикувано на 27.11.20 в 14:46
Иванка Шалапатова

Все по-често българският родител търси професионална помощ

Вълнуваща програма, вдъхновяващи истории, възможност за интеракция между участниците и гостите, която смело пренебрегва разстоянието и традиционното благотворително наддаване, са само част от елементите, които ще могат да се гледат директно от уюта и безопасността на дома. “Вечер на добродетелите” отново ще докаже, че за човечността, съпричастността и..

публикувано на 27.11.20 в 14:27

"Изплети топлина" с девето издание, посветено на бездомните

“Изплети топлина” е една красива инициатива , която с плетене помага на бездомни хора. От края на месец октомври кампанията започна деветото си издание. А през всички тези години хората, които участват в плетенето с енергия и любов са стоплили над 12 000 бездомни от цялата страна. “Идеята за “Изплети топлина” се появи преди девет години. Бяхме..

публикувано на 27.11.20 в 13:10
Младен Петков

Младен Петков: И през 2020-а все още можем да благодарим

Въпреки всички тежки събития през 2020 година за целия свят, все още е възможно да благодарим. Каквото и да става можем да гледаме позитивно на нещата така, както за американците е характерно мисленето, че независимо от всичко те трябва да се изправят и да продължат да се борят. Това каза пред Радио София Младен Петков , кореспондент на БНР в САЩ по..

публикувано на 27.11.20 в 12:34

БАН посреща виртуални посетители в лабораториите си

Българската академия на науките "отваря врати" за виртуални посещения в лаборатории в Института по обща и неорганична химия, и в Центъра за компетентност по мехатроника и чисти технологии /MIRACle/. В рамките на инициативата "Европейска нощ на учените - 2020" днес ще бъде показана онлайн и най-богатата сбирка от растения на Балканския полуостров, която..

публикувано на 27.11.20 в 11:10

Спектакълът „Дръж се“ - опит да се вербализира безсилието

Смята се, че темите за дискриминацията, насилието и стереотипизирането на полова основа са свръх експлоатирани, че вече е време да се говори и мисли в нови категории. Танцовият спектакъл „Дръж се“ настоява, че нуждата от внимателно вглеждане в ежедневието на травмата съвсем не е избледняла. За насилието се казва много, но най-трудно се говори. Типично..

публикувано на 27.11.20 в 09:50