Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Максим Бехар –

Свидетелят на световната PR революция

Снимка: Личен архив

Максим Бехар е професионалист с огромен опит и с(т)илно присъствие в страни на всички континенти. Пътува много и често говори пред широка публика от специалисти, студенти и лидери на мнение по теми, свързани с модерния PR и социалните медии. Именно тези срещи се превръщат в основа на последната му книга „Световната ПР революция“, която за поредна седмица е най-продавана книга не само в България, но и в Америка.

“Това е книга за онова, което беше нашият бизнес Public Relations преди години, за това, което е сега и опит за кратка визия за бъдещето, което предстои“.

В книгата си Максим Бехар успява да събере мнения на 100 доказали се PR лидери от 65 държави. Всеки от тях е отговорил на 3 въпроса: „Какво се променя в PR бизнеса сега?“, „Смятате ли, че това е революция?“ и „Какво се променя във вашите офиси?“

Учил е международни икономически отношения в Икономическия университет в Прага. През 1981 г., още като студент, започва професионалната си кариера на журналист в България.

„Струва ми се, че аз избрах професията. Винаги съм искал да изразявам това, което мисля. Бях на 13 години и половина, когато баща ми ме изпрати на работа и то с разрешение на тогавашните профсъюзи. Ковах щайги в дърводелски цех.Там, в този цех, имаше пишеща машина. На нея започнах да печатам квартален вестник. Кой знае защо, той се казва “Daily News”… От тогава винаги съм искал да мога да се изразявам.“

Практикува в Чехия и Полша:

„В Полша станах свидетел на края на централизираната икономика и началото на пазарната. Т.нар. „шокова терапия“ беше въведена от 1 януари 1990 г. и тогава видях как всичко се преобърна и как пазарът започна да работи. Бях изключително голям фен на случващото се, защото видях как нещата се променят. За мен беше голям шанс да мога да пиша за всичко това. Успях да направя интервюта със супер интелектуалци от Полша и Чехия. Това бяха Вацлав Хавел, Фелипе Гонсалес – министър председател на Испания в онези години, Абрамович, който беше директор на сръбската национална банка. “

Максим Бехар остава в активната журналистика до 1994 г. След като затваря тази професионална страница, отваря нова – на рекламата. Създава рекламна агенция.

„Разделих се с журналистиката и това е съвсем сериозно. През цялото време, след създаването на вестник „Стандарт“ си повтарях едни думи на Уинстън Чърчил: „Човек може да постигне много с журналистиката, но трябва да знае кога да се откаже от нея“… Тогава малко тръгнах на сляпо и някак си логично беше да направя рекламна агенция. В началото правихме сувенири, химикалки, календари, запалки бележници. И след няколко месеца се появи една американска компания, от която казаха, че имат нужда от PR обслужване… и така лека полека влязох в този бизнес. Стана ми страшно интересен, защото ми се стори много креативен. Видя ми се много интересно вместо да правиш реклами и да плащаш за тях, да стигнеш до медиите така, че без да им платиш, да ги заинтересуваш по дадена тема“

И така Максим Бехар вече 25 години успешно се развива в PR бизнесa.

Инициира основаването на две асоциации: Националната асоциация на журналисти  за Европейския съюз (1995 г.) и на Българската асоциация на рекламните агенции и специалисти (1996 г.).

Член е на Управителния съвет и изпълнителен директор на Българския  инвестиционен форум от 1997 до 2000 година.

През 2003 г. заедно с бившия губернатор на Невада Боб Милър той става основател и  собственик на най-голямата българо-американска консултантска компания Miller & Behar  Strategies, работи успешно за насърчаване на американски инвестиции в България, а също и за да предостави повече информация за бизнес средата в САЩ на българските предприемачи.

През 2003 г. става основател и председател на Управителния съвет на M3 Communications College, първия и единствен лицензиран колеж в България за обществени проучвания и комуникация, асоцииран с Манхатънския институт по мениджмънт в Ню Йорк.

Два мандата е член на борда на Централния израелтянски духовен съвет, 2003-2011.

През ноември 2010 година е избран за ковчежник и член на Изпълнителния съвет на най-голямата PR общност в света ICCO (International Communications Consultancy Organization).

От 2009 до 2011 г. е председател на Управителния съвет на Българската асоциация на ПР агенциите, заместник-председател на УС на Българския форум на бизнес лидерите (председател в периода 2001–2007 г.) и член на съвети на десетки неправителствени и бизнес местни и международни общности.

Член е на борда на няколко организации, включително на „Джуниър Ачийвмънт България“ (2001 – 2012), Атлантическия клуб в България, той е основател и председател на Българско-полския бизнес клуб и член-основател на Съвета на настоятелите на Фондация „За нашите деца“.

През 2013 г. Максим Бехар е избран за председател на Борда на PR Форума в Давос. През 2015 е избран за президент на ICCO.

От години е генерален консул на Сейшелските острови, но там не си почива.
Последната година е отпочивал и се е зареждал с концерти на любими групи и изпълнители по цял свят...

Когато се срещам с хора, например при интервю за работа - не са толкова важни пунктовете в CV-то или какво ще ми каже кандидатът. Нещата са супер прости. Гледам да има блясък в очите. По думите на Максим Бехар именно той е залогът и гаранцията, че човек ще се справя с всякакви бъдещи предизвикателства.

Блясъкът в неговите очи личи и по гласа му. Чуйте го...

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вим Вендерс беше удостоен с Наградата на София за цялостен принос в световното кино през 2007 г.

Киноизкушения за идната седмица

На 15 март ще очакваме отново да видим името на Мария Бакалова сред номинираните – този път за „Оскар“, анонсира кинокритикът Деян Статулов . Преди това обаче, на 11 март започва 25-ият София Филм Фест . Светила на световното кино, носители на Наградата на София, ще представят лично своите филми. Програмата включва филми на Тери..

обновено на 05.03.21 в 19:33

БНР подготвя Green Deal Podcast

БНР подготвя Green Deal Podcast. Това е проект, който се изпълнява от “Евранет+”, в партньорство с Германското радио и Полското национално радио. Ще бъдат изготвени 24 подкаста - достатъчно дълги и шарени, които ще говорят за т.нар. “зелена сделка”, но не по бюрократичния език на Брюксел, а през гледната точка на младите хора и това, което те искат да..

публикувано на 05.03.21 в 19:29
Цветанка Шопова

Себепознанието като средство за трайно преобразяване на живота ни

Цветанка (Теа) Шопова работи като психотерапевт и психоаналитик в 18-ти район в Париж. Тя издава на български език една изключително полезна книга - “Седем ключа, за да събудим жизнената си сила” . Заминава за Франция, едва когато е на 19 години, но успява да се справи в чуждата държава и да стане психотерапевт. В книгата си тя разказва за седем..

публикувано на 05.03.21 в 18:32
Маестро Найден Тодоров

Маестро Найден Тодоров: За мартенската програма на Софийската филхармония идват световни звезди

Роденият в Париж композитор, пианист и писател Фредерик Шаслен  идва в България и на 7 март излиза с диригентската си палка на сцената на Зала „България“. В концертната програма са предвидени: Симфония №38 “Пражка“ от Волфганг Амадеус Моцарт; Четири последни песни за сопран и оркестър от Рихард Щраус със солистка Мария..

публикувано на 05.03.21 в 18:07
Деян Денев

Деян Денев, ARPharM: Видя се, че без добро здравеопазване не може да има силна държава

Здравната   система беше на изпит и на него не я „скъсаха“ . Здравеопазването в България по време на пандемията не се е променило, промени се очакването към системата, която по принцип се развива с бавно темпо. Така определи настоящата ситуация Деян Денев - директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в..

публикувано на 05.03.21 в 16:24
Д-р Светлана Хедер

Д-р Светлана Хедер: В Covid кризата храненето е още по-важно

Двама от трима българи са с наднормено тегло или затлъстяване , а по този показател страната ни е на челни места както в статистиките на Европа, така и по света. Тревожните данни са от Световната здравна организация (СЗО) по повод Световния ден за борба със затлъстяването, който отбелязахме вчера. Хората със затлъстяване са в риск да се..

публикувано на 05.03.21 в 15:27

Два дни „Миш маш" базар показва приложно изкуство в парка „Заимов"

На 6 и 7и март над 60 от най-талантливите български творци на приложно изкуство ще се съберат на едно място за първото издание на „ Миш маш фест “ за тази година, съобщиха пред Радио София организаторите. „На любимата ни локация в парка "Заимов" ще съберем най-добрите творци в областта на приложното изкуство“, каза пред Радио София Левена..

публикувано на 05.03.21 в 14:33