Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силните общности могат да променят средата около тях

Снимка: pixabay.com

В рубриката "Силата на общността" продължаваме да ви представяме идеи за общностно развитие. На семинар, организиран от Българският фонд за жените, беше проведено обучение на спечелилите конкурс за проект, развиващ граждански идеи, така че те да приобщават общности със значими цели. Водещата цел на програмата е да популяризира и да подпомогне неформалното включване и обединение на гражданите в разрешаването на обществени проблеми.

Обучението пък е част от по-голяма програма за намиране, окуражаване и развитие на общностните лидери, обяснява Надежда Дерменджиева -изпълнителен директор на фонда. 

Целта на обучението, казва Надежда Дерменджиева, e да се създаде общност от общностни лидери, които да не бъдат сами в това, което правят.

Популяризирането на общностното развитие също е от значение, за да бъде показано, че има хора, работещи със своите общности и променящи заобикалящата ги среда.

Освен повишавайки капацитета и знанията на участниците в обучението, БДЖ ще финансира и техните проекти, свързани с активизиране на общностите им и подобряване на живота в тях.

Това, което обединява проектите на различните участници, които са от цяла България, е страстта и конкретните идеи.

Идеята на програмата е да подтикне хората да бъдат активни, казва Надежда Дерменджиева и допълва, че много неща могат да зависят от взимащите решения в държавата, но и много неща зависят от нас, гражданите. Какво още каза Надежда Дерменджиева за проекта – чуйте в звуковия файл.

Лили Осойска е една от участничките в обучението на БФЖ. Тя е представител на жените- мотористки. Вече две години подред те се събират и заедно отбелязват Международния ден на жените мотористи, осем от тях пък участват в световна щафета.

Какви са другите начини, по които те провокират обществото – чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо изборите във Франция са важни за Европа

Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество направи коментар на изминалите избори във Франция. Защо те са важни за цяла Европа? "Макрон насочи тези избори с един аргумент, който почива донякъде във френската избирателна система. Той действително загуби изборите за европейски парламент, фронтът на Льо Пен беше на първо място, само че..

публикувано на 10.07.24 в 15:45
Мила е в приюта в Сеславци. В характеристиката ѝ  пише, че се разбира се с деца, с кучета, дори с котки…

От 1500 кучета все някое може да ви хареса, не търсете по обяви

От началото на 2024 г. заловените кучета по софийските улици са над 800. Повече от половината от тях са кастрирани, обезпаразитени и върнати на място в квартала, където са намерени. Това съобщи пред БНР-Радио София Димитър Димитров, директор на "Екоравновесие" . Той апелира хората вместо да търсят куче по обява, да разгледат сайта на..

публикувано на 10.07.24 в 13:07
Протестите започнаха още през май т.г.

Протести пред Столичната община ще предшестват заседанието на СОС

Въпреки, че изминаха повече от две седмици след решението на съда и писмо на СДВР до Столичната община, относно въведената реорганизация на движение и паркиране по бул. "Патриарх Евтимий" , "Фритьоф Нансен" и "Витоша" и "Скобелев", хората, които протестираха многократно, са леко обнадеждени. "Има някаква чуваемост от Столичната община и ще..

публикувано на 10.07.24 в 11:59
Ангел Попов

Ангел Попов: Увеличаването скоростта на автобусите в София е ненужно и опасно

Платформата на спирката на бул. "Патриарх Евтимий" до "Витошка" създава опасност, защото тя е част от велоалеята, но хората, които чакат тролей я смятат за своя. Колоездачите слизат от платформата и я за обикалят, а това създава се рискова ситуация, коментира пред БНР-Радио София Ангел Попов , експерт от Европейския център за транспортни..

публикувано на 10.07.24 в 10:54
Търсете сянката, носете вода

Става още по-горещо

Днес ще бъде слънчево, след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони ще превали краткотрайно. Ще продължи да духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Горещо време с максимални температури между 34° и 39°, в София - около 34° . По..

публикувано на 10.07.24 в 07:15

Women in tech обучава дами в дигитални умения

От 8 до 22 юли отваря регистрацията за програмата за безплатни дигитални умения за жени Women in tech. Инициативата на Министерствo на труда и социалната политика, Висше училище по телекомуникации и пощи и Хуауей Технолоджис България е насочена към безработни жени или тези, които търсят преквалификация, с която да придобият необходимите знания и..

публикувано на 09.07.24 в 17:15

Какви са нашите права като туристи?

Туристическият сезон набира скорост. Какво е нивото на предлаганите туристически услуги, отговарят ли те на реалността. Какво следва да предприемем, ако не е така. Събеседник в  предаването "Ритъмът на столицата" е Габриела Руменова от "Ние, потребителите".  Оплаквания за туристически услуги има както от потребители, които са ползвали туристическа..

публикувано на 09.07.24 в 15:45