Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мохамед Халаф: Групировките като "Ислямска държава" няма да изчезнат

Хаосът в Близкия изток съществува от години. И точна стратегия как да се въдвори мир и ред няма. Покрай проблемите в Либия и Иран този регион отново влезе в световните новини.
Неотдавна журналистът Мохамед Халаф издаде книгата “Фауда“. Това  означава „Хаос“ и може би се досещате, че основната тема на книгата е именно Близкият изток. В нея може да намерим отговор на много въпроси. Първият,от които е как се е появил хаосът в този регион. Според журналиста, всичко започва през 50-те години, когато има серия военни преврати за свалянето на монархическите режими в региона. Започва от Египет, след това преминава в Ирак, Сирия, Либия, Судан, Алжир и тн. Основната причина Мохамед Халаф да напише тази книга е защото "много хора не знаят какво се случва в тези страни и има много спекулации". Всяко едно изречение във "Фауда" е подплатено с факти, включени са различни изследвания и проучвания.


Мохамед Халах се спира и на зараждането на "Ислямска държава", за което също има много спекулации. Но тя не се появя от нищото, тя има основа. Първо не трябва да забравяме, че "Ислямска държава" е продължение на "Ал Кайда" в Ирак, тогава водена от Абу Мусаб ал-Заркауи. Бруталното насилие на групировката в Ирак и опитите ѝ да разпалят религиозен конфликт между сунити и шиити са прекратени с елиминирането на Ал-Заркауи от американските войски. След изтеглянето им обаче иракските служби за сигурност се оказват неспособни да спрат възраждането на групировката под формата на „Ислямска държава в Ирак“, но въпреки това тя остава сравнително слаба. Нарастващото възприятие на сунитите за изолация от иракския политически живот и избухването на гражданската война в Сирия допринасят за увеличаването на влиянието на групировката. Това е най-мощната опозиционна групировка в Сирия.

Определено смъртта на Абу Бакр ал-Багдади няма да сложи край на този тип групировки. Защо? Повече можете да научите в интервюто на Елмира Джома с Мохаммед Халаф.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Online Baby Pop Up - в помощ на креативните малки производители на изделия за деца

Online Baby Pop Up събитие е група, предназначена за бъдещи и настоящи родители на бебета и малки деца. В нея те ще се запознаят с малки фирми, производители и творци на бебешки и детски продукти. “Това е една инициатива, която спонтанно възникна, точно затова я кръстихме Pop up (изкачам, появявам се неочаквано - англ.ез.) предназначена за..

публикувано на 03.12.20 в 18:41

Банско ще посрещне 90% по-малко студенти спрямо 2019 г.

“Малкото студенти, които ще празнуват тази година се делят на такива, които са избрали къщи за гости и залагат на купоните в компании до 15 души, а другата част ще отседне в хотелите, където ще замени механите и дискотеките с процедури в СПА центрове. Това показват моите проучвания през последните дни”, казва Руслан Йорданов от БГ туризъм. По думите..

публикувано на 03.12.20 в 16:55

Засилените проверки от БАБХ са до Никулден включително

Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) ще продължи засилените проверки по обекти за производство, складове, магазини, борси и пазари във връзка с продажбата на риба до самия Никулден. Това съобщи пред Радио София д-р Татяна Николова , началник отдел в Дирекция „Контрол на храните“ в агенцията. „Такъв контрол извършваме през..

обновено на 03.12.20 в 16:18

Времето ще се задържи сравнително топло за декември

Няма да се задържи снегът твърде дълго, още тези дни ще сте стопи, тъй като от юг-югозапад на страната ще се пренася топъл въздух и температурите ще се повишават. Това посочи пред Радио София синоптикът Анастасия Кирилова  от Националния институт по метеорология и хидрология. По думите ѝ затоплянето ще се усети първо при дневните температури...

публикувано на 03.12.20 в 15:23

Общност "Мостове" подава ръка за образованието на деца с увреждания

Международният ден на хората с увреждания - 3 декември, цели да ни напомни за нуждата от по-ефективни действия, с които да се гарантира достъпът до общата архитектурна среда на хората с увреждания, до общия пазар на труда, до общообразователната система и до процесите на изработване и вземане на политически решения, които имат отношение към тях...

публикувано на 03.12.20 в 15:18

Автори от 8 държави участват онлайн в Софийския литературен фестивал

Софийският международен литературен фестивал (СМЛФ) ще се проведе и тази година, но изцяло онлайн, от 10 до 13 декември . Това издание, макар необичайно, дава възможност да се включат писатели и поети от България, Великобритания, Канада, Шотландия, Израел, Нидерландия, Финландия и Америка . Гости на събитието ще бъдат британският писател и..

публикувано на 03.12.20 в 14:49

"Етюд-и-те на София" със свой коледен базар

Авторът на популярната фотографска инициатива “Етюд-и-те на София” Иван Шишиев е подготвил предколедна изненада за многобройните си почитатели - коледен базар и една голяма награда, която остава изненада. Първаночалният план е базарът да се проведе на 5 и 6 декември, но след налагането на новия локдаун, сега събитието е с нови дати - за 21 и 22..

публикувано на 03.12.20 в 13:35