Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

И угарките в пепелници са опасни

Снимка: БГНЕС

Нови изследвания показват, че дори след като са напълно угасени, фасовете от цигарите продължават да отделят във въздуха 14 процента от никотина, който „произвежда” горяща цигара.

Анализ на Американската агенция по храните и лекарствата (FDA), публикуван в сп. „International Journal of Indoor Environment and Health”, откри, че високи концентрации на никотин и триацетин - пластификатор в цигарените филтри - все още могат да бъдат открити във въздуха в затворени помещения около изгасени фасове дори 5 дни по-късно.

„Бях абсолютно изненадан - заяви специалистът по околна среда Дъстин Поппендик от Националния институт за стандарти и технологии в САЩ (NIST). - Броят на вредните вещества се оказа значителен и пълните с угарки пепелници в автомобили и затворени помещения продължават да са опасни за хората”.

Излъчената във въздуха на затворено помещение никотинова маса от угарка след 5 дни може да бъде сравнима с никотиновата маса, излъчвана чрез издишвания цигарен дим при изпушване на цяла цигара, твърдят авторите на изследването

„Може да си мислите, че след като никога не пушете в колата си, когато возите децата си вие ги защитавате - казва Поппендик. - Но ако пепелникът в горещото купе на автомобила ви е пълен с угарки, които отделят вредни химикали, интоксикацията е налице”.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.