Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Людмила Нинова заплита шарките на времето в нова книга

Излезе от печат новата книга на Людмила Нинова "Приказки за времето: Истории за жени". Тя вече е позната на българските читатели с предишните й книги „Спомен за тромпетиста“ (посветена и вдъхновена от Борис Христов), „Дива череша“ и „Тъга с обувки подпетени“, издадени под името Людмила Грозданова.

Пред Радио София Людмила Нинова каза, че се опитва да провокира най-вече себе си, отбелязвайки жанровата еклектика в книгата, търсена абсолютно съзнателно:

Има художествена литература, документалистика, проза, кино, поезия. Има 30 женски сюжета за динамичната, съвременна жена, която минава на токчета и се чува по паважа техният отглас. След това има четири много важни за мен женски портрета - отварям темата за родовата памет и ние нямаме бъдеще, ако не се връщаме към онова кълбо, което се е разплитало в краката на нашите баби. Има и един мъж сред женските образи. Приятел ме убеди и написах документалния разказ "Любовта на мъдреца", който е за моя баща. И тогава се роди един имагинерен образ на неродената сестра.

Книгата няма претенции да изгражда поведенчески модели, да учи или да дава оценки. Това е разказ на една жена за "времето тогава и сега", за грешките за онова, на което ни учи животът. А неговата нишка е различна, "понякога дебела и възлеста, друг път изтънява и се къса, но винаги две ръце приглаждат кълбото, за да са пъстри шарките на този свят и да бъде топло в душите на другите", посочи Людмила Нинова.

Авторката работи и по сценарий за игрален филм, опирайки се именно на образа на сестрата от тази книга.


Още за създаването и идеите в "Приказки за времето. Истории за жени" можете да чуете в интервюто на Гергана Пейкова и Боян Бочев с Людмила Нинова.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йорданка Фандъкова

До две седмици представят план за изграждане на многоетажни паркинги в София

До две седмици специална работна група ще представи план за изграждане на паркинги с публично-частно партньорство, правилата и първите терени, които осигуриха някои от районните кметове в столицата. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова , цитирана от БГНЕС. Фандъкова съобщи, че няколко районни кметове вече са осигурили терени, върху които да..

публикувано на 29.05.20 в 17:20

„Преоткрий София“ - нов прочит на основните забележителности в столицата

Две безплатни пешеходни обиколки организират от Free Sofia Tour този уикенд. Под мотото „Преоткрий София“ ще бъдат посетени някои емблематични сгради в столицата. Това разказва Томислав Рашков , зам.-председател на сдружение „365“. “Преоткрий София" е един проект, който наистина ще даде един хубав нов прочит на основните забележителности в нашия град..

публикувано на 29.05.20 в 16:27

Три месеца безплатно място за малка компания... Възможно е

Сред най-засегнатите от кризата с Covid-19 са малките компании и хората със свободни професии. През последните месеци се наложи някои от фирмите да освободят част от персонала си, а за фрийлансърите стана все по-трудно да се реализират в желаната сфера.  Пространството за работа, изкуство и събития КО-ОП стартира кампания, чиято цел е да помогне на..

публикувано на 29.05.20 в 16:05

На 1 юни актьори ще учат децата как се прави музика за представление

За децата е отделено специално внимание в програмата на Софийския театрален салон, организиран от Съюза на артистите в България.  “Как се създава музикална среда в куклен спектакъл” с ръководители - Мишо Шишков - син, и актьорите от Столичния куклен театър - Венцислава Асенова, Камен Асенов и Галина Савова и “Аз и моето тяло” с ръководител - актрисата..

публикувано на 29.05.20 в 15:18

Оцет и сода вместо скъпи и опасни химикали за чистотата вкъщи

Различни изследвания ни показват и доказват, че в голяма част от препаратите, които използваме за почистване на дома има съставки, които сериозно могат да увредят нашето здраве, а и това на природата, която вече отдавна страда от вредното човешко влияние. Необходима ли ни е наистина тежката битова химия, когато може да почистим дома си перфектно само..

публикувано на 29.05.20 в 14:58

Мият "Симеоновско шосе" през нощта

През следващите две нощи ще бъде извършено измиване с автоцистерна на бул. „Симеоновско шосе“ в участъка от Околовръстния път до бул. „Г.М.Димитров“ в двете посоки, съобщиха от Столичния инспекторат. То ще продължи от 00:30 ч. до 04:30 ч. на два етапа: На 29 май ще се мие западното платно между Околовръстно шосе и бул. „Проф. Д-р Иван Странски“ и..

публикувано на 29.05.20 в 13:39

"СолоДарно предизвикателство" в помощ на Българската хранителна банка

Спорт с кауза - около това се обединяват ентусиастите от инициативата „ Bulgaria Go - спортувай онлайн“ . По време на карантината ентусиастите всяка вечер провеждаха безплатни спортни онлайн тренировки, с които да поддържат имунната система и психиката на всички, принудени да си останат вкъщи. Сега, предизвикват любителите на движението да си изберат..

публикувано на 29.05.20 в 12:50