Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Накъде в София

"Канкун"
Снимка: https://zadkanala.bg

МУЗИКА

Концерт на Софийската филхармония със солист Нанджу Лий (цигулка) започва в 19.00 часа в Зала "България". Концертът е част от програмата, с която се отбелязва 250 години от рождението на Лудвиг ван Бетовен. Диригент ще бъде Кери-Лин Уилсън.

КНИГИ

В Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" ще бъде представена новата книга на поета Добромир Банев "Обичай ме бавно". Изданието, илюстрирано с фотографии на Ивелина Чолакова, е част от традицията на издателство "Персей" да издава българска и чужда лирика в навечерието на 14 февруари.

ТЕАТЪР

"Синът" от Флориан Зелер можете да гледате в Народния театър "Иван Вазов". Режисьор е Диана Добрева
В ролите - Захари Бахаров, Владимир Пенев, Теодора Духовникова, Анета Иванова, Александър Тонев.  

"Госпожа Министершата" от Бранислав Нушич поставя тази вечер Театър" София". Режисьор е Недялко Делчев. Участват Лилия Маравиля, Дария Симеонова, Лора Мутишева, Невена Калудова, Румен Троев, Юлиян Рачков, Николай Върбанов, Симона Халачева, Росен Белов, Мартин Димитров, Юлиян Малинов, Петя Силянова, Йорданка Любенова, Николай Димитров, Ириней Константинов.

Постановката "В полите на Витоша" започва в 19.00 часа в Театър "Българска армия". Сценична версия и постановка - Красимир Спасов. Участват: Веселин Анчев, Радина Кърджилова, Иван Радоев, Стефка Янорова, Тигран Торосян, Явор Бахаров, Гергана Плетньова, Стойко Пеев, Луизабел Николова, Асен Кобиларов, Калин Иванов.

"Канкун" от Жорди Галсеран е заглавието от афиша на Малък градски театър "Зад канала". Режисьор е Бина Харалампиева, на сцената излизат Ирини Жамбонас, Филип Аврамов, Искра Донова, Ивайло Христов.

От 18:30ч в Театър "Азарян" ще бъде представен "Портретът на Дориан Грей" - гостуващ спектакъл на Драматичен театър - Благоевград „Портретът на Дориан Грей“ е спектакъл за култа към младостта и красотата, за нарцисизма като болест на духа, за тънката линия между изкуството и живота, за хедонизма като начин на съществуване и за това какво се случва с душата, скрита зад външното съвършенство. Сценичната версия и режисура е на Стайко Мурджев, в ролите са Севар Иванов, Калин Врачански, Гергана Цакова, Мариана Бонева и др.

"Трима мъже и една Маргарита" предлага тази вечер Сатиричният театър "Алеко Константинов". Постановката е на Лиза Шопова. Участват: Христо Мутафчиев, Петър Калчев, Асен Мутафчиев, Маргарита Хлебарова. Началото е в 19.30 часа.

"Дани дълбокото синьо море" можете да гледате в Театър "Възраждане". Режисьор е Ованес Торосян. Участват Георги Гоцин, Каталин Старейшинска.

ИЗЛОЖБИ


От 18.30 часа в Галерия "Ракурси" ще бъде открита сборната тематична изложба „История в портрети - 40 жени, променили България". В експозицията, портретите се отделят от своя литературен контекст и заживяват самостоятелно, в качеството си на визуални разкази. Авторите им си поставят задачата да приближат към нас пленителните и спорни, вълнуващи и удивителни, почитани и мразени женски персонажи, белязали историята на страната ни и предпоставили правото ни да определяме и създаваме днес своето утре. Художничките, включили се в проекта, творят практически във всички области на визуалните изкуства – живопис, графика, скулптура, илюстрация, дизайн, керамика, съвременно изкуство.

Little Bird Place представя самостоятелна изложба на Любен Домозетски „Заекът на Дюрер падна“. Тя представя основно произведения, които жанрово могат да бъдат дефинирани като научни илюстрации и са резултат от наблюденията и проучванията на автора в областта на зоологията и ботаниката. Специфичната техника на представените произведения (темпера), значението на детайлите в изображението и аналитичното отношение към изобразените обекти са силно повлияни от две зависими една от друга, но и същевременно разнопосочни художествени традиции.  От едната страна е иконописната традиция на средновековното византийско изкуство, към която отвежда техническата реализация и желанието за представяне на идеята за нещо. От другата страна стои ренесансовият интерес към живата природа и желанието за нейното правдоподобно пресъздаване.Откриването е в 18.30 часа.


"Птици и ангели" - сериграфия с акварил представя Галя Чунтова в галерия "Теа Алба". Изложбата е поздрав към всички, споделили живота и сърцата си в името на Любовта с пожелание за ангелска закрила и полет към нови духовни измерения.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екскурзоводите очакват решението по проекта за финансова помощ

Проектът за финансова помощ за екскурзоводите с евросредства вече е изпратен в Комитета за наблюдение и оценка, като се очаква решение следващата седмица, съобщи пред Радио София Христина Неделчева , председател на Управителния съвет на Съюза на екскурзоводите. Проектът е на стойност 3 милиона лева, като подпомагане трябва да получат 1500 души...

публикувано на 27.11.20 в 18:55

Безработица до 12-13 процента, ако бизнесът не отвори на 21 декември

Вследствие на затварянето на държавата при първите по-строги противоепидемични мерки тази пролет, безработицата в България се вдигна до 10%, което е критично за страната ни ниво. Със сегашното затваряне можем да очакваме фалити и безработица до 12-13%, ако бизнесът не заработи на 21 декември и ако час по-скоро не заработят различни компенсаторни..

публикувано на 27.11.20 в 17:49
Снимката е илюстративна

Еньо Енев, БХРА: Таим надежда за по-добри параметри на помощта за бизнеса

Все още таим надежда, че правителството ще помогне и ще даде ръка на бизнеса в малко по-добри параметри, отколкото бяха през месец март. Убедени сме, че ще се справим с тази криза и заедно ще намерим “златната среда”, каза пред Радио София Еньо Енев , заместник-председател на Българската хранителна и ресторантьорска асоциация за мерките и..

публикувано на 27.11.20 в 16:45

Няколко идеи за киновечер вкъщи

Когато всичко затваря, големият екран може би ще се премести вкъщи на домашния телевизор. “За съжаление кината ги затвориха и отново ще трябва да намерим алтернативни възможности да гледаме кино, макар и на малкия екран, а възможностите за това са много”, казва кинокритикът Деян Статулов .  Той има няколко предложения за любителите на седмото..

публикувано на 27.11.20 в 16:41

Направление за PCR от личния лекар - до дни

Анексът към Националния рамков договор, който прави възможно издаването на направления за PCR тест от общопрактикуващите лекари, вече е в сила. До два-три работни дни ще може да започне издаването на този вид здравен документ, заяви пред Радио София д-р Николай Брънзалов , заместник-председател на Българския лекарски съюз За да бъде издадено..

публикувано на 27.11.20 в 15:31
Анастас Стефанов

Анастас Стефанов: Конспирацията сама по себе си е обяснителен режим под лесна форма

40% от българите вярват, че коронавирусът е биологично оръжие , създадено с цел на се намали населението на земята. Това показват данните от проучване, направено в началото на ноември.   “Изследването показва, че и нашето общество не е изолиран случай, а е част от световната тенденция , в която доминиращата среда на социални мрежи и все..

публикувано на 27.11.20 в 14:58

Недоносеното бебе и силата да го отгледаш

Хората казват, че всеки трябва да си носи кръста. Но има едни малки човечета, на които понякога им се падат много тежки кръстове. На 17 ноември, когато отбелязахме Деня на недоносените деца.  Да си недоносен, може да е карма, съдба, наричане, лош късмет, къса клечка или каквото там си го определят хората но не е диагноза! Но макар да не е..

публикувано на 27.11.20 в 14:46