Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Анна Великова: 95% от ненужните дрехи не са отпадък, могат да се оползотворяват

Анна Великова
Снимка: Ани Петрова

95% от дрехите, които изхвърляме, могат да имат допълнителен живот. Могат да намерят приложение в друг тип индустрия, да бъдат рециклирани, да бъдат носени повторно.

Това убеждава в ефира на Радио София Анна Великова – мениджър „Комуникации“ в представителството за България на световна шведска компания за модно облекло. Тя гостува в „Радиоприемница“, която тази седмица е посветена на глобалните предизвикателства за устойчиво развитие.

Компанията ѝ  е сред първите, които и на локално, и на глобално ниво въвеждат практиката за придаване на ненужни дрехи – без значение от тяхното състояние или марка – с цел евентуално рециклиране и оползотворяване.

Не позволяваме модата да отиде на боклука, а даваме възможност този „отпадък“ да се превърне в нов ресурс. Дори пластмасовите копчета и металните елементи могат да бъдат рециклирани.

Само през 2019 г. са събрани над 600 тона дрехи. Тази добра практика съществува и се прилага в цял сват от 2013 г. Мултиплицирана на 74 пазара, тази корпоративна отговорност де факто учи на по-добро консуматорско поведение.

Анна Великова обясни, че дрехи вече могат да се произвеждат от неподозирани доскоро материи и материали, дори от употребявани пластмасови бутилки от вода или от плодове. Освен всичко друго, компанията всяка година организира конкурс за идеи, които при реализация могат да допринесат за т.нар. кръгова мода. Този тип иновации могат да променят света на модата като цяло, не само в съответната компания.

Поставили сме си целта към 2030 г. 100% от нашия асортимент в магазинната ни мрежа да бъдат произведени или от рециклирани или от устойчиво придобити материали – допълни Великова.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хранителен режим помага в борбата срещу рака

Учени от Великобритания доказаха, че спазването на хранителен режим помага при лечението на рак, съобщава „Дейли Мейл“. Развитието на раковите клетки се дължи на аминокиселината серин, която участва в строежа на почти всички протеини и се съдържа в месото, рибата и яйцата. Резултатите от проведени експерименти показват, че диета с ниско съдържание на..

публикувано на 15.01.21 в 19:25

Деян Статулов: Българското кино много добре се адаптира към съвременните условия

Кино по пантофи, пред телевизора в хола - това все още е алтернативата при затворените киносалони. Това, разбира се, не пречи на ентусиазма на кинолюбителите. През изминалата седмица един филм-копродукция между България и Германия, направи своята първа премиера пред стрийм платформа, нещо което не се е случвало досега в страната. Сега, заради..

публикувано на 15.01.21 в 19:11

И студенти, и преподаватели в ТУ-София очакват присъствените часове

Как студентите се справят с обучението си в ситуацията и времето, когато мерките против разпространението на коронавиуса налагат ограничения и принуждават много висши училища да разчитат на дигитално провеждане на лекции и упражнения? Условията са различни не само заради нееднаквите възможности на университетите, но и заради спецификите на..

публикувано на 15.01.21 в 17:05

Добротворци: Да нахраним освен телата и душите на хората с добро отношение и внимание

Събитията от 2020 г. дадоха много възможности на хората, които имат желание да помагат на изпаднали в нужда хора и животни, да го направят. През годината се появиха и много нови кампании, в които се включиха много хора и организации. Над 8 години екипи на Фондация “Деца на България” провеждат ежеседмични срещи с възрастни хора в старчески домове. Част..

публикувано на 15.01.21 в 16:57
Мира Радева

Слави Трифонов може да привлече гласове от електоралната периферия

Ситуацията с Covid-19 отдавна надхвърли чисто здравните аспекти. Има много сериозно напрежение в обществото, което е породено и от тази ситуация. Обедняването, забавянето на икономическите процеси представлява рязка промяна на нагласите и стереотипите, която трудно се приема на психологическо ниво. Ефектите от тази ситуация тепърва ще се засилват,..

публикувано на 15.01.21 в 15:25

Светозар Съев: Видимо борбата срещу статуквото е много сериозна

Седемнадесет политически партии и граждански организации обмислят общо явяване на парламентарните избори. Потенциалните политически партньори се събраха за преговори в столицата по покана на съпредседателя на ГПП "Ние, Гражданите" Светозар Съев . Обединяващото звено между всички седемнадесет партии и граждански сдружения е участието им в..

публикувано на 15.01.21 в 15:19

Тестът на Майерс Бригс ви дава шанс за успехи, ако използвате силните си страни

„Досега не съм срещал хора, които да не са впечатлени колко е точен този тест.“ Не става дума за проверка на знанията в училище, а за личностен тест и когато чуете това от устата на специалист, няма как да останете безразличен. Става дума за „ 16 personalities “ - тест на Майерс Бригс (Myers Brrigs) и напоследък става толкова..

публикувано на 15.01.21 в 14:39