Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Киберсигурност и право - на върха на информационната вълна

Снимка: pixabay.com

Бързото развитие на новите технологии ни носи изключително много позитиви, а цялата вселена сякаш е събрана на едно място и можем да я носим навсякъде в джоба си. Модерният виртуален свят обаче крие и своите рискове, и то не само за индивидуалните потребители, а също така за бизнеса. Адвокатските кантори са едни от тези компании, които се стремят към създаването на по-позитивна и чиста онлайн среда. В това отношение България не остава по-назад от европейските си колеги, дори напротив. Някои от адвокатските фирми в нашата страна въвеждат много иновативни практики, които да им помогнат за осъществяване на ценната им мисия.

Наскоро бяха представени и последните промени в Закона за мерките срещу изпиране на пари, сред които е създаването на списък на хора на висши държавни постове в държавите в Европейския съюз, който в България ще се изготви от ДАНС. Целта е да се засили европейското сътрудничество срещу изпирането на пари чрез прилаганата към момента Пета директива, а също и допълненията от Шеста директива, която има срок за въвеждане 3 декември 2020 г.

Предстоящата година ще бъде важна и за предстоящата директива, разширяваща правата на потребителите, която се очаква съвсем скоро да бъде окончателно приета и публикувана в Официален вестник, след което предстои и нейното реално въвеждане в България. Тя е насочена към подобряване на предпоставките за онлайн търговията, а в нея вече се предвижда защита при закупуване на цифровото съдържание. След транспонирането ѝ ще се гарантира, че потребителите ще получават пълната стойност на закупените от тях умни продукти (например smart часовници), както и че няма да бъдат ощетени чрез предоставяне на дефектно цифрово съдържание. В директивата вече като плащане се разглежда и предоставянето на данни от страна на потребителите.

Кои са иновативните техники при правото в България, на какво ниво са местните кантори, кои са новите правила, свързани с киберсигурността, и как роботите помагат на адвокатите?

Чуйте в интервюто на Луиза Лазарова с адвокатите Емилиян Арнаудов и Станислав Николов

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

People of Maha с нов видео сингъл с послание за тези които търсят своето място във вселената

Те се казват People of Maha . Тяхната  фронт-дама  Биа Кавальо  е португалка, Мила Нинова е китарист на групата и  Александрина Гешева – Барабани. Дамското трио представя своя нов видео сингъл, който излезе съвсем наскоро. Песента "Space Girl“ е първа в предстоящия им албум. Биа казва относно песента, че тя е предназначена за..

публикувано на 11.05.21 в 18:37

Протест “Корупцията дере и вашите кожи” обединява екоактивисти срещу властта

На 12 май от 8.45 ще се проведе протест срещу фермите за норки в България под надслов “Корупцията дере и вашите кожи”. “Това е един огромен проблем, който е свързан със значително влияние в сектора на земеделието и животновъдството и с покровителството на управляващите. Тук е мястото да кажа, че съм тук в качеството си на защитник на животните и..

публикувано на 11.05.21 в 17:25

Думи като инфлуенсърски, нападжия и селфи влязоха официално в българския

Излезе от печат „Речник на новите думи в българския език“ (2021 г.), съобщиха от издателство „Наука и изкуство“. Изданието е трето след 2000 година и обхваща нови лексикални единици от първите две десетилетия на XXI век. Представени са както думи, навлезли от други езици, така и неологизми, образувани на българска почва. Включени са..

публикувано на 11.05.21 в 16:44
Биткойн

Боян Келчев: Пазарът на криптовалутите расте експоненциално

“Към този момент най-основната тенденция е, че пазарът на криптовалутите расте експоненциално (показва по-големи увеличения с течение на времето-бел.ред.), т.е. преди шест месеца пазарната капитализация на целия пазар, който в момента наброява над 9 600 вида криптовалути, беше около 300 млрд. долара. В момента е почти 2.5 трлн. долара. Този..

публикувано на 11.05.21 в 15:45

Акселератор подкрепя млади артисти, 10 ще запишат авторска музика

“Музикален акселератор за млади артисти” се нарича най-новият проект на фондация "Музика за България“, която основа и повече от 10 години развива RockSchool . Програмата на проекта предвижда да помогне на 10 артисти да ускорят своята кариера в текущата предизвикателна среда, обясни пред Радио София Боян Симеонов, основател на..

публикувано на 11.05.21 в 15:17

Липсва държавна политика за психичното здраве у нас

Отбелязваме Европейската седмица за психично здраве - една инициатива, която се провежда за втора поредна година, за да насочи вниманието на хората към грижата и проблемите за нашето ментално здраве. Седмицата, посветена на грижата за душевното ни състояние, се организира от Международната организация “Психично здраве - Европа”, финансирана..

публикувано на 11.05.21 в 15:05

За ускорено технологично обновяване на библиотеките са усилията на бранша

За 15-а поредна година Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) организира застъпническата кампания Национална библиотечна седмица . Тя ще се проведе от 17 до 21 май 2021 г. под надслов „Библиотеката ще ти помогне!“ , а програмата включва инициативи от 11 до 24 май. Целта е да се фокусира вниманието на различните власти и..

обновено на 11.05.21 в 14:41