Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Петя Недкова или подофицер ли е главната сестра

Петя Недкова
Снимка: Личен архив

Преди да влезем в личната история на Петя Недкова, ще коментираме една политическа буря в чаша вода – внесените законопроекти, които - кой знае защо, преследваха разбиването на съсловната организация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ).

В какво се изразяваше патосът на тези текстове, които не минаха дори и на първо четене в Народното събрание?

Кога медицинските сестри, акушерките, фелдшерите, физиотерапевтите и рентгеновите лаборанти стигнаха до решението да се обединят в обща организация?

Щеше ли движението на специалистите по здравни грижи, след като бъде разбито на съсловия, да отговори на стандартите, които държавата поставя пред регулираните съсловия?

Научиха ли протестиращите под прозорците на властта мед-сестри и акушерки разликата между синдикат и съсловна организация и кой трябва да им повиши заплатите?

След актуалността и злободневието – житейският път на Петя Недкова…

Имало едно време едно момиче, което след като не го приели да следва за лекар, завършило училището за медицински сестри. После Петя продължила да учи. Продължила да специализира. Станала бакалавър по управление на здравните грижи, завършила магистърски специализации. Цял живот продължаващо обучение. Възможностите, които Българската асоциация на специалистите по здравни грижи (БАПЗГ) в наши дни предоставя на всички свои членове.

И професионалното израстване на Петя Недкова – най-напред редова сестра във вътрешно отделение, после старша, докато не стане главна сестра на една от най-уредените общински болници в София.

Следва да поставим въпроса от заглавието:

Подофицер ли е главната сестра? Или подполковник?

Защото в Европа ги наричат заместник-директори по здравни грижи. Докато у нас нещата изглеждат толкова несправедливи, че истината за тях разтресе цялото ни общество.

Ала каква представа има обществото за съсловието? Отговорят ли героините от българските сериали на реалността или представят сестрите единствено в махленска светлина?

Накрая, за да излезем от битовизма, та да разберем мисията и каузата, на които се е обрекла Петя – да изслушаме предаването!

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Аки Каурисмаки е в Дома на киното с 14 филма

Филмите на Аки Каурисмаки отново са на голям екран, защото има неща, които не можем да видим от дивана в хола. Така звучи поканата за ретроспективата от 14 филма на финландския майстор, част от 24-тия София Филм Фест. Неповторимият хумор на Каурисмаки,, който ни кара да мислим, че животът не може да бъде толкова абсурден, ще се сблъска с..

публикувано на 03.06.20 в 11:34

Безплатните градски обиколки - очаквано завръщане

Едно вълнуващо туристическо изживяване, което може да те направи част от група непознати хора от всички части на планетата, са безплатните градски турове. За първи те се появяват през 2004 г. в Берлин. Подобни туристически обиколки се провеждат в над 300 града в над 75 държави по света. Дори в момента се провежда софийското издание, което по..

публикувано на 03.06.20 в 11:05

Готова е дългосрочната визия за развитие на София

Ще внеса в Столичния общински съвет дългосрочната визия за развитие на София . Тя касае развитието на града за следващите десетилетия, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова , цитирана от БГНЕС. Стратегическият документ „Визия за София“ има 24 дългосрочни цели, с 230 ключови стъпки, 375 конкретни мерки, които са разпределени от 2020 до 2050 г...

обновено на 03.06.20 в 10:24

Кафето може да увеличи ставните болки

Спорът за ползите и вредите от кафето са като спора за това кое е първо яйцето или кокошката, а истината, както винаги, е някъде в средата. Има хора, за които кафето е полезно и такива, при които може да доведе до проблеми. Група учени от Университета в Южна Австралия предупреждават, че прекомерните дози кафе могат да повишат риска от остеоартрит,..

публикувано на 03.06.20 в 09:15

Боян Ботйов: За Ботев идеята за свободата е основополагаща

На 2 юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, се срещаме с един от живите родственици на великия български революционер и публицист Христо Ботев. Боян Ботйов e пряко свързан с калоферския род на даскал Ботьо Петков. Христо има трима братя - Стефан, Боян и Кирил, който също е участвал в четата на Христо..

публикувано на 02.06.20 в 18:10

Важни спортни събития и личности в 28 кадъра на Иван Йочев

Спортни любимци – български олимпийски, световни и европейски шампиони, присъстваха днес на откриването на фотоизложбата, подредена в градинката пред НДК под наслов "Спортът в София през годините" . Авторът й Иван Йочев е дългогодишен фоторепортер и е намерил съмишленици и подкрепа в лецито на "София - европейска столица на спорта" и БОК...

публикувано на 02.06.20 в 18:06

Новата бизнес реалност: хибридни събития и преформатиране на пространства на открито

„Не можем да очакваме големи събития с международно участие по-рано от средата на следващата година“, смята управителят на една от водещите рентал компании Иван Градинаров . „По отношение на българските артисти, пазарът е малък и големи събития като концерта на Графа на стадион „Българска армия“, който феновете очакваха на 10 юни, са рядкост...

публикувано на 02.06.20 в 16:27