Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Мисията Милосърдие

Радиопортрети на хората, които съпровождат човека при неговите болки и страдания – от раждането до сетните му минути.

Посвещават се на Международната година на медицинската сестра и акушерката.

Медицинските сестри и акушерките са гръбнакът на всяка здравна система. През 2020-а призоваваме всички държави да инвестират в медицински сестри и акушерки като част от ангажимента за осигуряване здраве за всички, обяви Тедрос Адханом Гебрейесус – генерален директор на Световната здравна организация.

Екипът на Радио София, верен на обществената си мисия, реши да инвестира като излъчва всяка седмица по един радиопортрет на най-ярките представители на здравните грижи у нас.

Слушайте всяка събота след централните обедни новини разговорите на водещия Кин Стоянов с жените – а и с мъжете в бяло, които съпътстват живота ни със своя професионализъм и грижа!

Така ще отбележим 200-годишнината от рождението на Флоранс Найтингел – британката основоположница на съвременната медицинска грижа.

Публикации

проф. Станка Маркова

Проф. Станка Маркова или откъде започва пътят

"Тука свършва пътят". Така бащата на проф. Станка Маркова е казвал за тревненската махала Олани, където се е родила героинята на този радиопортрет. -   По-късно аз му казвах, припомня си тя: -   Татко, оттук започваше, а не..

публикувано на 22.02.20 в 13:15

Румяна Кирчева – Меченска или първата глътка въздух

Понякога се налага новородената рожба да бъде потупната по гръбчето или пошляпната по дупето, за да изплаче и поеме първата глътка въздух в своя живот. Досещате се – тази среща в „Мисията  Милосърдие “ ще да е с акушерка. Макар че в наши дни  Румяна..

публикувано на 15.02.20 в 13:15
Петя Недкова

Петя Недкова или подофицер ли е главната сестра

Преди да влезем в личната история на Петя Недкова, ще коментираме една политическа буря в чаша вода – внесените законопроекти, които - кой знае защо, преследваха разбиването на съсловната организация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ)...

публикувано на 08.02.20 в 13:10

Милка Василева или историята на една кореспонденция

Не, в този разговор няма да стане дума за често употребяваното филмово заглавие „Английският пациент“. Ще чуете историята на едно момиче, което завършва английската езикова гимназия в Русе, изучава се за медицинска сестра… и започва да си пише с..

публикувано на 04.02.20 в 16:04