Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Мисията Милосърдие

Радиопортрети на хората, които съпровождат човека при неговите болки и страдания – от раждането до сетните му минути.

Посвещават се на Международната година на медицинската сестра и акушерката.

Медицинските сестри и акушерките са гръбнакът на всяка здравна система. През 2020-а призоваваме всички държави да инвестират в медицински сестри и акушерки като част от ангажимента за осигуряване здраве за всички, обяви Тедрос Адханом Гебрейесус – генерален директор на Световната здравна организация.

Екипът на Радио София, верен на обществената си мисия, реши да инвестира като излъчва всяка седмица по един радиопортрет на най-ярките представители на здравните грижи у нас.

Слушайте всяка събота след централните обедни новини разговорите на водещия Кин Стоянов с жените – а и с мъжете в бяло, които съпътстват живота ни със своя професионализъм и грижа!

Така ще отбележим 200-годишнината от рождението на Флоранс Найтингел – британката основоположница на съвременната медицинска грижа.

Публикации

Проф. Соня Тончева

Българските медицински сестри се подготвят в много добра школа

Проф. Соня Тончева емблема в българското сестринство. Тя е отдадена на професията на академично ниво. "Това е кауза за мен, защото съм се насочила към историята на сестринството, която е голям урок за младото поколение. Имам виждания,..

публикувано на 03.07.20 в 14:36

Ваня Георгиева: Ще заместят ли новите технологии милосърдието на медицинските сестри

"Мисията Милосърдие" е предаване за специалистите по здравни грижи, които са скъпоценните камъни в здравната ни система. Това са онези онези хора ,които срещаме от първия до последния си дъх. Днес ви представяме Ваня Георгиева - медицинска сестра с..

публикувано на 24.06.20 в 18:12

Марта Йорданова: Защо акушерките са толкова безценни

Във времето изчезват много от функциите на акушерките. Затова Световната здравна организация призовава да вникнем с признание и уважение към специалистите по здравните грижи. Назад във времето избирането на акушерка е било далеч по-лесно за пациентките,..

публикувано на 18.06.20 в 16:44

Димитрина Бачева за професионалните срещи на акушерката с живота

Световният календар отрежда 12 май като ден на медицинските сестри - чества се официално от 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри. На тази дата е родена основателката на модерното сестринство Флоранс Найтингейл /1820 -..

публикувано на 12.05.20 в 15:17

Мария Чепишева или когато главната медицинска сестра е наблизо

"Мисията Милосърдие" е рубрика, в която вече три месеца правим колективен портрет на съсловието на медицинските сестри и акушерките. Тези, предимно жени в бяло, които са важни за цялото човечество Образът, който рисуваме днес е на една жена на 68..

обновено на 22.04.20 в 16:06
Мая Костадинова или гроздовете на гнева

Мая Костадинова или гроздовете на гнева

Тази среща беше натоварена с много емоции и горест. Емоции, заради факта, че нашата гостенка вече четири десетилетия отдава своите усилия, грижи, топлота и човещина в детското и училищното здравеопазване. Днес голямото семейство на Мая Костадинова..

публикувано на 07.03.20 в 13:10
Главна сестра Драгомирова в студиото на Радио София

Мария Драгомирова или от УПК-то до докторантурата

Трябва да направим едно пояснение за поколенията, отрасли през последните три десетилетия. УПК беше последната степен на средното образование в годините на презрелия социализъм в България – Учебно професионалните комплекси трябваше да обучат..

публикувано на 29.02.20 в 13:10
проф. Станка Маркова

Проф. Станка Маркова или откъде започва пътят

"Тука свършва пътят". Така бащата на проф. Станка Маркова е казвал за тревненската махала Олани, където се е родила героинята на този радиопортрет. -   По-късно аз му казвах, припомня си тя: -   Татко, оттук започваше, а не..

публикувано на 22.02.20 в 13:15

Румяна Кирчева – Меченска или първата глътка въздух

Понякога се налага новородената рожба да бъде потупната по гръбчето или пошляпната по дупето, за да изплаче и поеме първата глътка въздух в своя живот. Досещате се – тази среща в „Мисията  Милосърдие “ ще да е с акушерка. Макар че в наши дни  Румяна..

публикувано на 15.02.20 в 13:15
Петя Недкова

Петя Недкова или подофицер ли е главната сестра

Преди да влезем в личната история на Петя Недкова, ще коментираме една политическа буря в чаша вода – внесените законопроекти, които - кой знае защо, преследваха разбиването на съсловната организация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ)...

публикувано на 08.02.20 в 13:10