Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

Близо 10 000 хиляди са безработните под 25 години, пише МОНИТОР. Увеличение на безработните млади хора у нас на възраст до 24 години отчитат от Агенция по заетостта. Общо регистрираните безработни млади мъже и жени през последния месец на 2019 са били 9329, с близо 500 по – малко спрямо тези през януари 2020 – когато са се увеличили до 9759. Нарастването е характерно за този период на годината, разясняват от агенцията. Аналогични са данните през последните две години, през януари спрямо декември. Тези стойности са в резултат от интензивните действия на Агенцията по заетостта за активиране на неработещите и неучещи младежи.

Само за месец в бюрата по труда са се регистрирали точно 436 нови безработни мъже и жени на възраст до 24 години. Най – много и за двата отчетни периода са безработните без специалност и професия

Социалният министър иска ревизия на формулата за втора пенсия, четем в СЕГА. Пенсията от НОИ да не бъде автоматично намалена с 20%, както е предвидено сега, а с по-малко. Това предлага Министерството на труда и социалната политика, съобщи ресорният министър Деница Сачева. Според Кодекса за социално осигуряване при изчисляване на пенсията за родените след 1959 г. осигурителният доход се намалява с коефициент, представляващ среднопретеглено съотношение между размерите на осигурителните вноски за универсален пенсионен фонд и за фонд "Пенсии" за трета категория труд за хората, родени преди 1 януари 1960 г. Този коефициент се движи около 20-28% през годините и, така определен, според мнозинството експерти силно ощетява хората, които ще получават две пенсии. Според повечето специалисти при тази редукция трябва да се включи участието на държавата в осигуряването, с което намалението на първата пенсия ще е наполовина по-малко - около 12%. 

Над 40% от новите валидатори в градския транспорт на София вече са монтирани, сочи МОНИТОР, като се позовава на зам.-председателя на транспортната комисия в Столичния общински съвет Зафир Зарков. Устройствата са част от подготовката за стартиране на новата тикет система. Междувременно от Центъра за градска мобилност съобщиха, че са започнали премахване на апаратите, от които в момента пътниците могат да си купят билет за градския транспорт.

Изследват всяка донорска кръв у нас с НАТ- технология за бърза диагностика на хепатит и ХИВ, информира 24 ЧАСА. С модерната апаратура за диагностика разполагат Националният център по трансфузионна хематология в София, както и регионалните центрове в Пловдив, Стара Загора, Плевен и Варна, съобщиха от здравното министерство. Чрез технологията ще бъде изследвана и кръвта, дарена в отделенията по трансфузионна хематология на областните многопрофилни болници, както и в Центъра за трансфузионна хематология на Военномедицинска академия, допълват от здравното министерство.

Взимаме дом на кредит с 500 лв. месечна вноска, пише ТРУД. Лесният достъп до кредитиране подпомага ръста на имотния пазар в момента. За ипотечен кредит за 25 г. в размер 50 хил. или 80 хил. евро, ще трябва да плащате 500 лв. или 800 лв. месечна вноска, а за заем от 150 хил. евро – 1500 лв. на месец, пресметнаха експерти. Именно заради ниските лихви по кредитите и депозитите много хора се насочват към пазара на имоти. Всеки четвърти купен имот в България е с инвестиционна цел. 2019 г. беше характерна с лесния достъпност до кредити, но клиентите стават все по-взискателни и търсят жилища с качествена околна среда.

Нови двама милионери на всеки три дни, сочи ТРУД. Над 1000 души имат повече от 1 млн. лв. на депозит. За година общият брой на влоговете на граждани намалява със 145 хил. и достига 9,6 млн., но общата сума в тях нараства с 8% до 4,11 млрд. лв. ай-сериозно увеличение има при влоговете между 200 хил. и 500 хил. лв. Хората с малко средства закриват сметки На всеки три дни в страната се появяват още двама души, които имат над 1 млн. лв. на депозит в банка. Милионерските депозити нараснаха с 60 броя през последното тримесечие на миналата година, показват данните на БНБ. Това е рекорден ръст на милионерите в страната в рамките на едно тримесечие като за първи път броят им надминава 1000.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.