Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Двоен стандарт при храните и напитките няма

Снимка: архив

Двоен стандарт при храните и напитките продавани в Източна и Западна Европа няма. Разминаванията в стоките са минимални и това не променя качеството им. Тези изводи правят от Комисията за защита на потребителите след проект за установяване на нелоялни търговски практики. Избрани за анализ са идентични продукти от една и съща марка, които са разпространени в по-голямата част от пазара на Европейския съюз.

Сравнителният анализ от проведените по единна методология тестове и изследвания са на храни и напитки, закупени от търговската мрежа в Гърция, Португалия, Унгария, Испания, Германия и България. Въпреки първоначалните намерения за мащабно проучване, в крайна сметка са избрани и сравнени 11 продукта от шест продуктови групи стоки - макаронени и шоколадови изделия, млечни продукти, консерви, зехтин и спиртни напитки.

“Списъкът беше много амбициозен. Имаше много продукти. После се оказа, че всъщност, за да се намерят два продукта, продавани в България и някъде из ЕС, които са с идентични опаковка ш разфасовка, не е проста задача", казва д-р Сергей Иванов, член на работната група на проекта, който е анализирал резултатите.

Изследваните показатели на стоките са мазнини, включително наситени; протеини, въглехидрати, хлориди (сол), влакнини (фибри), калкулиране на енергийната стойност на храните; съдържание на етилов алкохол, етанол, висши алкохоли (само при спиртните напитки); санитарна микробиология (само при млечни продукти).

“Най-големите проблеми, съществени разлики и в българските продукти, и в чуждите, са в консервите грах и царевица, които са идентични като опаковка, но там се вижда, че от изследвани осем показателя, в седем от тях има съществени отклонения, което поставя въпроса, че са налични продукти, при които има съществени разлики", казва председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

Маргаритов подчерта, че консумацията на включените в проучването храни и напитки не носи здравен риск за потребителите в България, а отчетените разлики не могат да променят качеството в положителна или отрицателна посока. Председателят на КЗП допълни, че е нужно да се даде обосновка на понятието „съществена разлика“ в родното законодателство, след като имаме изискването да транспонираме Европейската директива за нелоялните търговски практики, където това е ясно посочено.

В новата евродиректива се набляга на това, че трябва да има разлика, която би трябвало да доведе до различно поведение на потребителя, т.е. ако той е информиран за тази разлика, не би си купил продукта. Това определя дали една разлика е съществена, казва Яна Иванова, изп. директор на сдружение „Храни и напитки в България“. 

Резултатите от проекта за двойния стандарт при храните и напитките ще бъдат представени на ЕК, включително с анализите и резултатите от изпитванията и ще бъде отправена препоръка за законодателни изменения по отношение дефинирането на съществените разлики.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неутронните звезди са сред най-интересните обекти във Вселената

Неутронните звезди се издигат на върха на списъка с най-интересните обекти във Вселената. Първо, защото те представляват гъста "ядрена паста", а сега има нови доказателства, че сърцевините на най-масивните неутронни звезди са съставени от екзотична „супа“ от субатомни частици, наречена кварки, се казва в публикация на списание Nature Physics, цитирана..

публикувано на 04.06.20 в 19:15

Ремонтът на бул. „България“ от Околовръстното до кръговото с „Пушкин“ приключва до 14 юни

След ремонта на участъка от бул. “България“ между бул. “Гоце Делчев“ до бул. “Тодор Каблешков“, в посока кв. “Бояна“, строителните дейности продължават между "Околовръстен път" и ул. “Пушкин“. Продължението на бул. "България" (ул. "Даскал Стоян Попандреев") от "Околовръстния път" до моста над река Боянска е с дължина 1,6 км. Извършено е..

публикувано на 04.06.20 в 16:39

Със засаждане на цветя и боядисване на пейки в София отбелязват Световния ден на околната среда

Със засаждане на цветя и боядисване на пейки от районните инспектори на Столичния инспекторат ще се отбележи утрешният Световен ден на околната среда. Това са само част от инициативите, с които контролното звено на Столичната община ще се включи в най-мащабното събитие, посветено на опазването на природата. Тази година Инспекторатът включва и..

публикувано на 04.06.20 в 16:25

Насилието над деца прилича на разпространението на болест

4 юни е Международният ден за защита на децата, жертви на агресия. Той е обявен за такъв с решение на общото събрание на ООН през 1983 година.  Тогава, обаче, акцентът е поставен  върху пагубното влияние за психиката на децата,живеещи в страни,в които военните конфликти продължават с години и това води до липса на здравна помощ, образование и..

публикувано на 04.06.20 в 15:53

"Пътна полиция" започва масови проверки за колани

До 10 юни "Пътна полиция" ще проведе спецоперация в страната, при която ще се проверява използването на обезопасителни колани от шофьори и пътници, както и използването на каски от мотоциклетисти.  В края на миналата седмица приключи полицейска операция, която се проведе в малките населени места. Там са били били проверени 25 380 автомобила и са..

публикувано на 04.06.20 в 14:59
Владимир Ампов - Графа

Графа с три поредни концерта на стадион „Юнак“ и турне през юли

Владимир Ампов-Графа ще изнесе три концерта на стадион „Юнак“ на 14, 15 и 16 юли под мотото „Ти грееш!“, вместо планираният преди извънредното положение на стадион „Българска армия“ на 10 юни. Обичаният изпълнител ще зарадва и феновете си в страната с турне в четири града това лято – Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново. „Аз съм човек,..

публикувано на 04.06.20 в 13:45
Сред пълзящите експонати не са само змиите

Над 40 вида змии чакат публика в "Музейко" до края на юни

Време е отново да играем и да изследваме! С този призив "Музейко" отвори врати и очаква посетители, без да се пренебрегват всички необходими мерки за безопасност. „Не ни беше лесно по време на изолацията, защото „Музейко“ е интерактивно място и много обичаме децата, контактите и игрите с тях“, разказа в ефира на Радио София Бистра Кирова,..

публикувано на 04.06.20 в 12:14