Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ерик-Емануел Шмит: В наши дни е много важно да се борим срещу невежеството

Ерик-Еманюел Шмит
Снимка: Ани Петрова

Актьорът и директор на Народния театър "Иван Вазов" Мариус Донкин празнува днес своя 70-годишен юбилей с моноспектакъла “Господин Ибрахим и цветята на Корана”. Представлението е от 19.00 часа на голямата сцена на първата ни трупа. Това е и поводът за гостуването в България на френския драматург Ерик-Еманюел Шмит. Той ще участва и като актьор в спектакъла довечера.

Моноспектакълът „Господин Ибрахим и цветята на Корана“ се играе 16 години на камерната сцена на Народния театър „Иван Вазов“, а билетите за него свършват с месеци напред. За първи път обаче тази вечер, навръх 70-годишния си юбилей, Мариус Донкин ще излезе едновременно пред 800 зрители на голямата сцена на първата ни трупа, заедно с автора на пиесата Ерик Еманюел Шмит.

„Има актьори, които играят моите текстове, само защото носят успех, докато Мариус Донкин е избрал тази пиеса, заради вътрешната си убеденост и ценностите, за които става дума в „Господин Ибрахим и цветята на Корана“. Тоест ние споделяме едни и същи ценности като толерантност и добро отношение към другите. Ето така се срещнахме ние, а има един френски поет, който казва, че приятелството е в това да сключиш брак не пред Бог, а пред важното. Това, което е основното за френската драматургия, е че тя вярва в действието, в силата на думите и дълбочината. За френската драматургия е характерно това, че се опитва да разбере света, да изучава загадките на човешката природа”, казва Ерик Еманюел Шмит.

Авторът е убеден, че има битки, които никога не се печелят, такава е битката между глупостта и интелигентността, толерантността и агресивността. ”Но трябва да се продължат тези битки. Красотата им не е в победата, а  в причината и мотивацията те да продължат. Мисля, че в наши дни е много важно да се борим срещу невежеството, защото то води до агресивност и нетолерантност”. В книгата му „Господин Ибрахим и цветята на Корана“ се срещат едно еврейско дете с един арабски бакалин.

“Аз разбрах какво съм написал в този текст, когато миналата година го играх в продължение на седмица в Ливан. Това, което виждаше публиката беше един християнин на сцената, който играе любовта и срещата между един евреин и един мюсюлманин. И хората плачеха. Плачеха, защото виждаха една тяхна мечта - страната им такава, каквато е била и преди. И всъщност идеята, която ние трябва да прокарваме като творци е, че никой не трябва да бъде сведен до една единствена идентичност. И когато господин Ибрахим среща Момо - еврейското дете, той няма да види в него само еврейското дете. Момо също няма да види в Ибрахим един старец- арабин. Те ще се срещнат в хуманното извън външните белези, извън идентичността.

Точно това е и мисията на творците, според него -  да отстояват идеята, че никоя идентичност не трябва да пречи на близостта и разбирателството между хората. Това е един поетичен начин да се каже нещо философско. В Корана на Господин Ибрахим има онова, което той е сложил в него - начинът, по който той го прочита и разбира. 

Начинът, по който той е прочел Корана му е помогнал да стане един много духовно извисен човек. И не самата книга прави четенето, а четенето прави книгата, казва Ерик-Еманюел Шмит.

По отношение на това, което го определя най-добре, смята, че това е неговата любознателност. “Аз съм любопитен да открия всичко. Наистина правя всичко това - пиша пиеси, романи, новели, снимам филми, коментирал съм и Олимпийските игри. Пиша и музикални текстове и либрета на френски. Правя всичко това, защото се страхувам. Това е много важно за мен и аз продължавам да се страхувам. Страхувам се и тази вечер, защото в един момент ще бъда заедно с Мариус на сцената. Да много ме е страх, но пък заедно с това съм и щастлив, че ме е страх. Когато престана да се страхувам ще спра всичко. Смятам, че страхът е създаден, за да може човек да мобилизира всичките си сили и да върви напред.“

На 14 февруари между 9.30 и 12.30 часа във фоайето на Първи балкон на Народния театър “Иван Вазов” Ерик-Еманюел Шмит ще има специална среща с българските си почитатели.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пепи Джуренов

Кризисният център за бездомни работи денонощно, но с намален капацитет

Кризисният център в “Захарна фабрика” за настаняване на бездомни хора работи денонощно и целогодишно по време на пандемията, докато преди нея работното му време е било само през зимата. Когато се приемат новопостъпили им се прави тест, за да се определи дали са заразени с коронавирус, а след това прекарват 10-дневна карантина в изолатор, независимо..

публикувано на 30.10.20 в 18:56

Легендарната актриса София Лорен отново е на снимачната площадка

Легендарната актриса София Лорен се снима в нов филм след дълга пауза, съобщава БТА. Актрисата изпълнява главната роля във филма на сина си Едоардо Понти "Животът пред теб" по едноименния роман на Ромен Гари. Филмът ще бъде излъчен по Нетфликс на 13 ноември.  Романът на Ромен Гари вече има една екранизация - с Жана Моро в главната роля. Сюжетът в..

публикувано на 30.10.20 в 18:17

В САЩ прекратиха изпитанията на лечение на Covid-19 с "Редженерон"

Американската биотехнологична компания "Редженерон" прекратява клиничните изпитания на коктейла от изкуствени антитела срещу Covid-19, без да уточнява причината, съобщава БТА. Медикаментът е предназначен за хоспитализирани болни на кислород, които не са интубирани. Той беше инжектиран и на президента Доналд Тръмп. Малко след това "Редженерон" поиска..

публикувано на 30.10.20 в 18:08

Светлозар Желев: Всеки има своя собствена България и тя е вътре в него

През лято 2020 сред най-четените книги беше "За бавното живеене и насладата от живота". В книгата Светлозар Желев събра разкази на интересни личности, приказващи с наслада за бавното. На 1 ноември, в страницата на Colibri Books , ще бъде премиерата на едно ново издание “България за напреднали” - първото от поредицата “Литературен гид” на издателство..

публикувано на 30.10.20 в 17:42
Калоян Стайков

Калоян Стайков, ИПИ: Бюджет 2021 е съставен без въображение

Проектът за бюджет 2021 не показва иновативност , по-скоро се запазва познатия начин за съставяне. Разчита се на увеличени разходи благодарение на развиване на икономиката и повече постъпления в приходната част. Бюджет 2020 по-скоро брани статуквото, не предлага сериозните реформи, които се очакват и разискват през последните години, коментира..

обновено на 30.10.20 в 16:52

Започва "Училище в облака"

Започва пилотният проект „Училище в облака“ за развитие на дигиталните умения и работа в онлайн среда, в който са включени 16 столични училища. Проектът се реализира от  Столичната община в партньорство с Регионалното управление по образование и „Център за творческо обучение“ в него  ще бъдат обучени 29 паралелки, 208 учители и 714 ученици...

публикувано на 30.10.20 в 16:41

Международният филмов фестивал "Ранно пиле" ще има онлайн издание

Международният студентски филмов фестивал "Ранно пиле" ще има онлайн издание от 1 до 3 ноември, съобщават организаторите. В годината на коронавирус, заглавията са създадени по време или вдъхновени от карантината. Целта е да се представи различната гледна точка на младите творци и да се съхрани визуален запис на това, което хората преживяват в момента...

публикувано на 30.10.20 в 16:30