Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Новите майстори от града на Майстора

Преподавателят по рисуване Евгени Серафимов бе гост в неделното ни "Радиокафе", но в специалното ни изнесено предаване в галерията в Кюстендил, която носи името на Владимир Димитров-Майстора. Кюстендил е град на много художници и талантът в тази сфера продължава да витае във въздуха. Евгени преподава в училището в града, което носи името на светите братя Кирил и Методий и което тази година отбелязва 200 години от създаването си, но същевременно има своя школа, която нарича (естествено) "Новите майстори". 

"Първата ни изложба като група и моментът, когато решихме да се казваме така, беше именно на рождения ден на Майстора, на 1 февруари, преди 8 години, когато имаше кръгла годишнина от рождението му" - разказва Евгени Серафимов, - "и тогава за първи път показах школата обединена, с едни 40 реплики на негови творби. Позволихме си това, след като цяла година бяхе изучавали неговото творчество. Тогава нарекохме изложбата Новите майстори и някак заживя това име, заживя и школата". Малките майстори са пораснали, някои са заминали да учат в София, други в Италия или Франция. "Някои даже завършиха  - допълва в усмивка Евгени, -  имаме дипломирани стенописци, живописци...И се радвам, че всички се връщат, когато започнем някой от проектите, които се въртят в главата ми". 

Първият такъв проект е свързан отново с Майстора - правят неговия автопортрет на декар и половина на централния площад в Кюстендил и довеждат в града туристи от цяла България, че и от цял свят. Следват още проекти променящи градската среда - гайтани в продължение на километри край реката, плаващи слънчогледи (отново на Майстора) като част от Пловдив - Европейска столица на културата, 3D изображение на това, което може би се крие под площада в Кюстендил... Но школата си има и традиционна ежегодна изложба, за която винаги има обединяваща тема. 

"Тази година откриването е на 14 февруари и темата е малко провокативна, с работно име Тяло-то и всички - малки, големи - работиха една година върху тялото като вдъхновение в изкуството," казва Евгени Серафимов.

Над 60 са платната, които от днес ще бъдат наредени във фоайето на театъра в Кюстендил.Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жилищното строителство е в много добро състояние

Жилищното строителство, което е голяма част от целия строителен сектор, е в много добро състояние. Браншът имаше шанс да не бъде ограничаван по време на пандемията. Друг важен фактор е, че интересът към жилищата в големите градове не само че не намаля, но дори се увеличи. Това заяви пред Радио София инж. Георги Шопов , председател на Националната..

публикувано на 26.10.20 в 15:26
Марио Хосен

"Варненско лято" – един от малкото проведени фестивали в Европа

Международният музикален фестивал “Варненско лято” бе закрит с гостуване на Симфоничния оркестър на Българското национално радио с главния диригент Марк Кадин.  Събитието се оказва един от малкото успешно реализирани фестивали в Европа в новите условия на кризата с коронавируса, каза артистичният диригент на “Варненско лято” Марио Хосен пред..

публикувано на 26.10.20 в 14:06

За 2021 г. е много актуално да се носят лежерни буфан ръкави

„Облeчи ce нeпpaвилнo и щe зaпoмнят дpexaтa. Облечи ce безупречно и ще  запомнят теб“, казва френската модна дизайнерка Коко Шанел, а ние няма  как да не се съгласим с нея. Независимо дали говорим за висша мода или ежедневно облекло, стилът е важен за нашето его и до голяма степен за начина, по който ни възприемат другите. Разбира се, книгата не може..

публикувано на 26.10.20 в 13:50

Интегрираните системи за "умен" дом събират повече елементи на комфорт

Регулиращо се осветление, високотехнологични домакински уреди, 24 часа сигурност и уют, са само част от елементите, които може да включва един "умен" дом. Макар и не чак толкова разпространени до този момент в България, "умните" домове започват да стават тренд и по нашите географски ширини. Иновациите в жилищните технологии бяха една от изключително..

публикувано на 26.10.20 в 12:27

Един персонаж не е задължително да прави само добри неща, за да възпитава

По книжарниците вече може да се намери продължението на книгата за тийнейджъри “Кало Змея 2 - Чудовища като мен”. Писателят Милен Хальов е замислил книгата като трилогия. Клишето гласи, че втората част на една трилогия е най-трудна за написване, но при него не е било така. “В момента, ако трябва да ги сложа на кантар, третата ми е най-трудна. Втората..

публикувано на 26.10.20 в 12:04
Христо Гилищаров

Българските инженери предлагат гъвкави и ефективни решения на индустрията

Днес във всяка област на труда се твърди, че не достигат кадри. Те обаче са функция на индустрията. Образованието е длъжник на индустрията, но и обратното е вярно, каза пред Радио София - индустрията не дефинира добре своите нужди от кадри, каза пред Радио София Христо Гилищаров , управител на една от големите компании в сферата на роботиката у нас...

публикувано на 26.10.20 в 11:57

Джун Йошида: Да готвим без остатък

Всяка година по света се похабяват над 1 млрд. тона храна. За това разхищение допринасят както развитите, така и развиващите се страни. В Европа домакинствата са отговорни за 53% от всички генерирани хранителни отпадъци, а всеки българин изхвърля средно по 105 кг храни годишно. Контрапункт на това явление се явява zero waste готвенето. “Това е..

публикувано на 26.10.20 в 11:54