Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Телемедицината - иновативен помощник в действие

Отдалечената диагностика на някое заболяване или изпращането на здравен съвет дистанционна са възможносит, които не заместват физическия преглед от лекар. В редица случаи обаче, това е единствен възможен вариант за медицинска помощ. На някои места в страната лекар отива само веднъж месечно. И именно тук идва на помощ телемедицината.

Красимира Масларова, представител на компания, работеща в тази област, разказа пред Радио София за тази иновативна област у нас. Конкретната дейност на разработената от компанията платформа се изразява във функционалности от записване на час, до аудио-визуална онлайн консултация с обмен на фалове и медицински устройства, които безжично изпращат данни до отсрещната страна. Особено внимание се обръща и на обслужването на по-възрастни хора. Възможностите на платформата включват както незабавна консултация, така и консултация по документи. Потребители на платформата да телемедицина могат да бъдат всички хора от домовете си. Те могат да разполагат с лично здравно досие и да го споделят с медицински лица, които да им дават съвети.

Има два варианта за контакт чрез средствата за телемедицина между пациент с хронично заболявание, например диабет, и специалист. Пациентът може да използва сам глюкомер, който изпраща само данни по електронен път до съответния ендокринолог, или да му бъде оказана подкрепа от фелдшер или медицинска сестра за работа с устройството. Добър пример за употреба на телемедицинска техника е в общински медицински центрове, които обслужват населението в по-малки населени места. В кметствата в тези места има назначен човек, който им съдейства технологично те да се свържат с общинската болница и да получат медицински съвет.

С оглед липсата на специалисти в районите извън големите градове, Масларова посочи, че има различни проблеми на различни нива. В това отношение може да се окаже разработената услуга за Национална междуболнична мрежа, базирана на телеконсултации, където специалист от дадена болница може да се свъже с друг специалист от друга болница, за да получи съдействие по определен случай. Устройства за тази услуга има в над 30 точки в страната.

Разработването на тази иновативна медицинска екосистема носи на компанията наградата в конкурса за най-иновативно предприятие. 

Повече подробности за телемедицинските услуги в практиката у нас можете да чуете в интервюто на Лили Големинова с Красимира Масларова.

В съвременен смисъл концепцията за телемедицина съществува от 1924г., когато се появява в САЩ в статия в Radio News, с нарисуван на корицата лекар, който преглежда пациент и изпраща резултатите му по радиото, както и схемата на новата верига ”Доктор по радиото”. Първата демонстрация е направена през 1951 г., на Световния панаир в Ню Йорк, а през 1955г. д-р Албърт Джутрас започва да практикува телерадиология в Монреал.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"И Чапа създаде София" - виртуална разходка по артистичните следи на скулптора

Тази вечер ще се проведе виртуална разходка из София , вдъхновена от скулптора Георги Чапкънов - Чапа. В рамките на 60 минути ще бъдат разказани любопитни факти за големия майстор.  Разходката е вдъхновена от книгата “И Чапа създаде света”. След издаването на книгата Виктор Топалов, заедно с редакторите на изданието, решава да направи и разходката...

публикувано на 30.11.20 в 18:30

Литературните понеделници в “Перото” минават онлайн

Знаковите срещи с любими автори и техните книги - така звучат литературните понеделници в “Перото”. Инициативата продължава, но под друга форма. Клуб „Перото“ заедно с ArtLive отново ще ни направят част от любими представяния през годините. “За съжаление и Литературен клуб “Перото” ще бъде затворен, но пък събитията, които са се случвали през последните..

публикувано на 30.11.20 в 17:13

"Е79" събра в ефира София, Благоевград и Видин

Една нова инициатива събра в общо ефирно пространство на Радио София, Радио Видин и Радио Благоевград, сближавайки по необичаен начин жителите на трите града. Първото съвместно предаване “Е79” бе осъществено съвместно от водещите Ива Дойчинова , директор на Радио София, Гергана Павлова от Радио Видин и Давид Калпачки от Радио Благоевград...

публикувано на 30.11.20 в 16:28
Д-р Тихомир Мустаков

Д-р Тихомир Мустаков: Да внимаваме какво консумираме и как го обработваме

За хранителната непоносимост спектърът е доста широк. Има намеса на имунните реакции, но голяма част от тях се дължат на ензимни дефицити, на недобро смилане на компонентите на храната или на определени примеси в нея. Това обясни пред Радио София алергологът д-р Тихомир Мустаков . За разлика от алергиите, при които проявите са бързи и..

публикувано на 30.11.20 в 16:22
Ваня Григорова

Ваня Григорова: Бюджетът за следващата година попълва дефицитите, натрупани през последните 10 години

Бюджетът за следващата година най-общо попълва дефицитите, които бяха останали през последните 10 години (за държавните служители), но по отношение на  останалите плащания, не се вижда особен прогрес. Това коментира пред Радио София Ваня Григорова - икономически съветник на КТ “Подкрепа” .  По думите ѝ критикарите на бюджета го атакуват по-скоро от..

публикувано на 30.11.20 в 15:11
Емил Хърсев

Емил Хърсев: И след излизане от мерките не очаквам икономиката да стигне до най-тежките прогнози

В Covid обстановка българската икономика се справя сравнително добре. Но въвеждането на последните мерки неминуемо ще се отрази на стопанската активност. Това коментира прад Радио София финансистът проф. Емил Хърсев : „Отражението е предварително предвидено. Не очаквам след излизане от противоепидемичните мерки да се стигне до най-тежките..

публикувано на 30.11.20 в 15:06

"Векът на диктаторите" - за общото и различното по пътя към властта

На книжния пазар вече може да бъде открита книгата “Векът на диктаторите”, която излезе с логото на издателство “Изток-Запад”, под редакцията на Оливие Гес. Преводач на книгата е Недка Капралова. “ХХ век се оказва векът на диктаторите. Сталин попада в компанията на още 21 диктатори. В тази книга са представени 22 портрета на изявени световни диктатори,..

публикувано на 30.11.20 в 13:44