Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Алжир - много различни светове в една държава

Алжир е една екзотична дестинация, която не е чак толкова популярна сред масовия пътешественик. Средиземноморската Ривиера, историческите забележителности и пустинята остават незабелязани от европейските туристи. Един любопитен факт, който вероятно малцина от нас знаят е, че след Италия, Алжир е втората държава в света с най-добре запазени останки от Римската епоха. Римляните са обитавали в продължение на почти четири века днешните земи на страната и са оставили значими следи и цели градове, отрязващи този период от историята на човечеството.

Немалко възможности има и за авантюристични пътувания до оазисния град Таманрасет през пътищата в най-голямата пустиня – Сахара. А перлата на пустинята - Джанет, с неговите известни каменни рисунки, датиращи от 6000 г. пр. н. е. – които са признати за част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, не спира да смайват посетителите му.

Посланикът на Алжир в България – нейно превъзходителство г-жа Латифа Беназа обясни пред Радио София, че страната й заема седмо място по ниво на сигурност в света, според проучване от 2019 година:

Туристите могат да открият толкова много неща в тази държава с площ 2 млн и 480 хил. квадратни км, защото в нея има предпоставки за всеки един вид туризъм. Всички сме се сблъсквали с масовото явление, особено в развиващите се страни, туристът да бъде обсаждан от местните с предложения, покани за различни събития или настояване да купи нещо. В Алжир не е така. Там няма да ви досаждат. Винаги ще ви предложат помощта си, но без да ви притесняват.

Според Беназа, това е една необятна страна и, преминавайки от един регион в друг, човек се чувства като в различен свят. Винаги може да се разходите из планините и богатата природа в Националните паркове в най-северната част на страната. Там не липсват и ски курорти като Шреа. За туристите по-примамливо би било Средиземноморското крайбрежие, което е с дължина от 1200 км. Да не забравяме необятната Сахара и всички живописни образувания разположени в нея. В южната част на страната има два големи парка - Шасили и Огар с площ около 5 000 кв. км и невероятна красота.

Впечатляващи места са и световноизвестният град Гардайя и оазисът Арид, който е известен с това, че там е разцъфтяла любовта между световноизвестни актьори като Ален Делон и Катрин Деньов и много други. И до ден днешен това е едно райско кътче.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дават стипендии на петима млади дигитални творци

Фондация‌ ‌„ДА‌ ЛАБ“‌ ‌обявява‌ ‌покана‌ ‌за‌ ‌‌проектни предложения‌,‌ ‌които да бъдат реализирани‌ ‌в‌ ‌рамките‌ ‌на‌ инициативата ‌‌„Стойност-Ценност‌ (e-valuation)“ в началото на следващата година.‌ Петима творци под 40 години ще бъдат селектирани и ще получат стипендии за реализация на проектите си в сферата на дигиталните изкуства, а..

публикувано на 04.12.20 в 18:09

Особеностите на "Черния петък" в САЩ и у нас

Търговският “Черен петък” вече е към своя край, въпреки че някои български сайтове удължиха сроковете за намаления с няколко седмици. Някои от уебсайтовете тази година осъществиха изключително големи продажби, а други не успяха да убедят потребителите в честността на своите намаления. Цвети Методиев, който от години осъществява успешни продажби в..

публикувано на 04.12.20 в 17:37
Деян Статулов

Кинопрепоръките на Деян Статулов

Тази вечер от 19 ч. се открива фестивалът на документалното и анимационното кино „Златен ритон“ . Трябваше да се проведе в Пловдив, но до 10 декември ще тече онлайн, припомни пред Радио София кинокритикът Деян Статулов. Той препоръча за гледане филма „Берлин да прескочиш стената“ на канадския документалист – сценарист и режисьор, Жан..

публикувано на 04.12.20 в 17:15
Д-р Александър Носиков

Д-р Александър Носиков: И след Covid-19 пациентът има нужда от преглед

„Дори и леко да са прекарали Covid-19, пациентите трябва да направят профилактичен преглед след това“ – съветва кардиологът д-р Александър Носиков . Днес той отговори на въпроси от пациенти на своеобразна онлайн консултация, организирана от Аджибадем Сити Клиник Младост , където работи. Има специфики при кръвните изследвания, отбелязва..

обновено на 04.12.20 в 16:47
Лъчезар Богданов

Новите ограничения засягат в малка степен производството и търговията

Свидетели сме на рязък спад в икономическата активност в цяла Европа, включително и в България - 27-28 процента в индустриалното производство, потреблението с около 20 на сто, износът на стоки и услуги - 20-25 процента. Той бе налице най-вече през април и май. Отварянето след първия локдаун донесе видимо възстановяване, с изключение на туризма и..

публикувано на 04.12.20 в 16:31
Д-р Гергана Николова

Д-р Гергана Николова: Към днешна дата системата за електронни направления вече работи

От тази седмица вече работи електронната системата за издаване на направление за PCR тестове. “Към днешна дата системата вече работи. Няма колега, който да не взел електронно направление. Ако има спънки, то те са на ниво фирми, които се занимават с медицински софтуер в нашите лекарски кабинети”, казва общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова ,..

публикувано на 04.12.20 в 15:55

Боян Рашев: Битовото отопление е причината за мръсния въздух в София

“Столичната община създаде някакъв механизъм за реакция, който се опитва да прилага, но тези неща с безплатните паркинги и зелените билетчета, по никакъв начин не могат да допринесат за решаване на проблема, дори и да уцелят деня. В момента големият източник на замърсяване на въздуха, в дните, когато въздухът е мръсен, е битовото отопление”, казва Боян..

публикувано на 04.12.20 в 15:04