Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Стефан Марчев: Ние, адвокатите, даваме на хората усещане за справедливост

В основата на добрата и уважавана адвокатура стои компетентността, смята новият председател на Софийската адвокатска колегия

Стефан Марчев

Новият председател на Софийската адвокатска колегия - Стефан Марчев, е адвокат от почти 19 години. Специализира в областта на търговското право, търговската несъстоятелност, дружественото право и изпълнителното производство.

„Като призвание усетих правото по-късно, когато започнах да работя и когато разбрах, че независимо от конкретния казус, който решаваме, ние даваме на хората едно усещане за справедливост“, споделя адв. Марчев.

Според него адвокатурата има и обществена роля - когато е необходимо да се заеме позиция по определен обществено значим въпрос, адвокатурата е тази, която трябва да застане начело на обществото. 

Адвокат Марчев и екипът му си поставят за цел посредством програма с конкретни мерки да се върне компетентността в адвокатурата, защото в основата на добрата, уважавана и престижна адвокатура стои компетентността, добрата професионална подготовка.

Модерните средства за комуникация позволяват да се чуе гласа на всеки адвокат. Конкретните стъпки са сайт, форум за комуникация, периодично провеждане на електронни анкети, кръгли маси. Това предоставя възможност на всеки адвокат да сподели проблема и ако този проблем е значим за всички, Софийската адвокатска колегия  ще му даде съответния институционален отклик и реакция.

По отношение на свободното упражняване на адвокатската професия адв. Марчев споделя:
„Свободата е състояние на духа и трябва да бъде отстоявана от всеки адвокат ежедневно в работата му. Тя трябва да бъде интелектуална свобода, психологическа свобода, финансова свобода.

Казусите са винаги с нас - независимо дали тичам, дали карам ски, дали съм на опера. Откриваме части от казуса в оперното представление, тичайки търсим решение… Но ако не прекарваме свободното време така, че да се зареждаме, няма да можем да издържим на напрежението.“

Като свое житейско мото адв. Марчев определя повелите на правото по Улпиан - „не вреди другиму, живей почтено, отдавай всекиму дължимото“. Ако спазваме тези три правила, които стоят в основата на всеки един правен принцип, ще имаме мир и хармония в обществото.

За избора на адвокатската професия, за битката за Софийската адвокатура и за тайните на убедителната адвокатска пледоария - чуйте в звуковия файл.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Филмът „Медена земя“
получи голямата и специалната награда на журито, както и признание за операторско майсторство в Сънданс

Филм от Северна Македония с 2 номинации за "Оскар" - в кината

Сред трите премиерни филма, които влизат в кината от днес, кинокритикът Деян Статулов отличи най-напред „Медена земя“. През миналата година лентата на режисьорите Тамара Котевска и Любомир Стефанов (Северна Македония, 2019) беше с две номинации за „Оскар“. Другите 2 нови филма са американски. Въпреки че е с Мила Йовович в..

публикувано на 26.02.21 в 19:46

4 кратки български филма можем да гледаме в кино "Влайкова" тази събота

Четири български късометражни филма предлагат от платформата Кинематограф.бг и най-старото, действащо кино в София в проекта "Късо кино в кино Влайкова" на 27 февруари (събота) от 18 часа . Филмите са свързани с истории, които се случват с или около двама души, разказа в аванс Юлиян Спасов - главен редактор на Кинематограф.бг...

обновено на 26.02.21 в 19:03

В 1. СУ "Пенчо Славейков" са готови всеки ден да носят розови фланелки

Ден на розовата фланелка се провежда цяла седмица в българските учебни заведения Синхронен час, посветен на Деня за борба с насилието в училище проведоха младши посланиците на Европейския парламент от 1. СУ "Пенчо Славейков", които бяха подкрепени от представителите на ученическия съвет, училищния психолог и ръководството на..

обновено на 26.02.21 в 17:56

Сценичен дебют за "Бесове" - последният спектакъл на проф. Снежина Танковска

На 23 и 24 февруари от 19.30 ч. на камерната Сцена 47, последният клас на проф. Снежина Танковска  направи сценичния си дебют в „ Бесове “ от Албер Камю и по романа на Фьодор Достоевски. Тази първа среща с публиката е от изключителна важност за студентите и поради факта, че проектът се оказа последната постановка на проф. Снежина Танковска...

публикувано на 26.02.21 в 17:46
Не всички, работещи в заведения, се радват, че ще могат да поставят табела „Отворено“

Защо ресторантьори не се радват, че отварят заведенията

Отварянето на ресторантите „под режим“ не е добър подход . Решението на здравните институции и властта като цяло е съпроводено със спиране на плащанията към бранша. Но отварянето на заведенията не е 100%, а с условия – за отстояния между посетителите, за работно време и т.н. Ако отварянето е на 50%, трябва и плащанията да ги намалят наполовина,..

публикувано на 26.02.21 в 16:32

Дългоочакваната премиера на “Лека нощ, Лили” ще бъде на СФФ

Дългоочакваната премиера на “Лека нощ, Лили” ще бъде на Международния форум за късометражно кино In The Palace , който се провежда онлайн между 27 февруари и 6 март и в рамките на 25-тото издание на София Филм Фест. Българската публика ще види последната роля на голямата българска актриса Виолета Гиндева . Кинопроектът, по сценарий на Петър..

публикувано на 26.02.21 в 15:48

Продуцентът на Студио Гибли участва в конференция на СУ за японския път на успеха

Катедра „Японистика“ към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще представи успешния път на Страната на изгряващото слънце за популяризиране на нейната традиционна и съвременна култура по света. Международната конференция ще се състои на6 и 7 март 2021 г. и ще се излъчва онлайн с осигурен..

публикувано на 26.02.21 в 15:07