Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Стефан Марчев: Ние, адвокатите, даваме на хората усещане за справедливост

В основата на добрата и уважавана адвокатура стои компетентността, смята новият председател на Софийската адвокатска колегия

Стефан Марчев

Новият председател на Софийската адвокатска колегия - Стефан Марчев, е адвокат от почти 19 години. Специализира в областта на търговското право, търговската несъстоятелност, дружественото право и изпълнителното производство.

„Като призвание усетих правото по-късно, когато започнах да работя и когато разбрах, че независимо от конкретния казус, който решаваме, ние даваме на хората едно усещане за справедливост“, споделя адв. Марчев.

Според него адвокатурата има и обществена роля - когато е необходимо да се заеме позиция по определен обществено значим въпрос, адвокатурата е тази, която трябва да застане начело на обществото. 

Адвокат Марчев и екипът му си поставят за цел посредством програма с конкретни мерки да се върне компетентността в адвокатурата, защото в основата на добрата, уважавана и престижна адвокатура стои компетентността, добрата професионална подготовка.

Модерните средства за комуникация позволяват да се чуе гласа на всеки адвокат. Конкретните стъпки са сайт, форум за комуникация, периодично провеждане на електронни анкети, кръгли маси. Това предоставя възможност на всеки адвокат да сподели проблема и ако този проблем е значим за всички, Софийската адвокатска колегия  ще му даде съответния институционален отклик и реакция.

По отношение на свободното упражняване на адвокатската професия адв. Марчев споделя:
„Свободата е състояние на духа и трябва да бъде отстоявана от всеки адвокат ежедневно в работата му. Тя трябва да бъде интелектуална свобода, психологическа свобода, финансова свобода.

Казусите са винаги с нас - независимо дали тичам, дали карам ски, дали съм на опера. Откриваме части от казуса в оперното представление, тичайки търсим решение… Но ако не прекарваме свободното време така, че да се зареждаме, няма да можем да издържим на напрежението.“

Като свое житейско мото адв. Марчев определя повелите на правото по Улпиан - „не вреди другиму, живей почтено, отдавай всекиму дължимото“. Ако спазваме тези три правила, които стоят в основата на всеки един правен принцип, ще имаме мир и хармония в обществото.

За избора на адвокатската професия, за битката за Софийската адвокатура и за тайните на убедителната адвокатска пледоария - чуйте в звуковия файл.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Портрет на Александър Пушкин от Василий Тропинин

Пушкин е бил най-продуктивен през 3-месечна карантина в Болдинската есен на 1830 г.

По време на епидемията от холера през 1830 г. Александър Пушкин прекарва три месеца в карантина в имението Болдино. Там той написва някои от най-добрите произведения на руската литература, припомнят запознати с неговата биография. Епидемията от холера през 1830 и 1831 г. в Русия е част от първата официално регистрирана пандемия на холера,..

публикувано на 28.03.20 в 10:57

"Часът на Земята" - виртуално, но с глобална казуа

На 28 март ще се проведе добре познатата вече екологична инициатива "Часът на земята", чиято цел е да насочи общественото внимание към свръхконсумацията на енергия и влиянието ѝ върху околната среда. Всеки може да се включи и да изрази своята съпричастност към глобалния проблем с измененията в климата, като в продължение на час, между 20.30 и..

обновено на 28.03.20 в 08:25

В Самоков възрастни хора в дом шият маски

Хората в Дома за възрастни „Семейство д-р Калинкови“ в град Самоков , шият предпазни маски като терапия. След като за тях, мерките трябва да са още по-строги, възрастните заменят обичайните си занимания и разходки с игра на табла и трудотерапия. Вместо да се поддадат на паниката и страха от коронавируса, те избират да бъдат полезни за..

публикувано на 27.03.20 в 17:58

Кибервируси по време на коронавирус

Пандемията от коронавирус, работата на компютър от вкъщи и дистанционното обучение създават благоприятна среда за съществуването на един друг вид вируси – компютърните. За какво да внимаваме, докато сме онлайн, и как да не се хванем на „въдицата“ на фишинг имейлите? Пред Радио София Павел Георгиев от Българската асоциация на..

обновено на 27.03.20 в 16:53
Ваня Григорова

Ваня Григорова, КТ "Подкрепа": Трябваше навреме нов дълг за подпомагане заетостта

Категорично недостатъчна е помощта от държавата, с която се поемат 60 % от заплатите на служителите в няколко сектора. Това каза Ваня Григорова , икономически съветник на КТ „Подкрепа“. Според нея правителството е пропуснало момента, в който да вземе заем от Евросъюза за отрицателни лихви. Припомняме, че правителството анонсира..

обновено на 27.03.20 в 14:58
Доц. Петя Банкова

Доц. Банкова: Уроците на традицията казват - в такива ситуации хората се справят заедно

В дни на   изпитание, човек „изважда“ най-доброто от себе си – солидарност, съпричастност, опита си да реши проблемите си като общност. Индивидуалното оцеляване може би е възможно, но ние сме социални същества и ако слушаме уроците на традицията, хората се справят заедно. Това обясни в ефира на Радио София доц. Петя Банкова – етнолог от..

публикувано на 27.03.20 в 13:21
Снежина Петрова

Реалността конкурира всяка фикция, тя е неразгадаема

На 27 март отбелязваме Международния ден на театъра.  Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е френският творец Жан Кокто - поет, писател, дизайнер, художник, скулптор, сценарист, актьор и режисьор. Оттогава всяка година на световноизвестна личност поднася на всички почитатели на изкуството размислите си за театъра и живота на..

публикувано на 27.03.20 в 10:53