Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

Доплащаме над 50% за лечение в доболничната помощ, извежда в заглавие МОНИТОР. Българските граждани, макар и здравноосигурени доплащат над 50% в доболничната помощ. Това съобщи проф. Асен Балтов, директор на „Пирогов“ по време на дискусия на тема „Управление на съвременното здравеопазване – предизвикателства и добри практики“, която се проведе в София. Средствата са за различни изследвания, назначени от лекар-специалист, които не се покриват от НЗОК или направленията са свършили, а пациентите трябва да ги направят, за да започне по-скоро терапията им. Около 600 000 души без здравни осигуровки са оставени на произвола на съдбата. Те имат само спешната помощ, която не може да им откаже лечение дори при неспешни състояния. Затова те задръстват спешните кабинети и приемни отделения и хора с наистина спешни състояния се налага да чакат, подчерта проф. Балтов.

Основната пенсия няма да се намалява при майчинство и безработица, пише СЕГА. Социалният министър Деница Сачева предлага основната пенсия на хората, родени след 1959 г., да не се намалява за периодите на отпуск по майчинство, временна неработоспособност и безработица, съобщи "Нова телевизия". Известно е, че за много от първите пенсионери с две пенсии общата сума ще се окаже по-малка от една пенсия от НОИ - от една страна парите от втория стълб ще са малко заради краткия период на осигуряване и неритмичните постъпления, а същевременно НОИ ще изплаща намалена с 20-28% основна пенсия заради отчисляването на осигуровки към частните фондове. Социалният министър Деница Сачева вече говори, че се обсъжда промяна на коефициента на редукция, като към момента няма известни проценти. Според бизнеса е по-коректно намалението на основната пенсия да е 7 процента.

Първите 3 довеждащи линии ще возят от квартала до метрото в “Овча купел”, “Витоша ВЕЦ-Симеоново” и “Люлин”, сочи 24 ЧАСА, като помества интервю със заместник-кмета на София по транспорта Кристиан Кръстев. Осигуряваме градски транспорт до Витоша по време на ученическите ваканции, не само през уикенда Мислим нова организация на движението в част от центъра - бус лента и велоалея по “П. Евтимий”, двупосочно движение по “Фритьоф Нансен” и косо паркиране по част от бул. “Витоша” Ще правим анкети по темите, които засягат повече хора. Първата ще е за нова организация за кръстовището на булевардите “Т. Александров” и “К. Величков”, са някои от акцентите в интервюто с Кристиан Кръстев.

През 2020 г. имотите остават атрактивни, четем в ТРУД. Имотите в Европа ще останат атрактивни и търсени активи за инвестиции и през 2020 г. въпреки икономическите и политически проблеми, пише в доклада Emerging Trends in Real Estate Europe 2020. Той се основава на становищата на над 900 специалисти по недвижими имоти в цяла Европа, включително инвеститори, предприемачи, кредитори и консултанти. Тъй като лихвите ще останат по-ниски за по-дълго време и доходността от облигациите на някои страни е отрицателна, доходът от недвижимите имоти остава привлекателен за инвеститорите, особено в сравнение с други класове активи.

Няма да сменят името на връх Шипка, твърди МОНИТОР. Старопланинският връх Шипка няма да бъде преименован на връх „Свети Никола“ - категорична е комисията по наименоване на обекти с национално значение и населени места при президента. Това става ясно от публикувания годишен отчетен доклад, където е записано, че на 4 октомври м.г.  е било разгледано ново предложение за възстановяване на някогашното име, включително и допълнителни материали „за“ и „против“ Комисията е решила да не ревизира своето решение от м.юни 2018 г, т.е. внесените предложения за промяна името на връх Шипка да не бъдат подкрепени.

Отхвърлено е и искане за промяна на името на град Сопот на Вазовград. Мотивът на членовете на комисията е, че за да бъде направено преименуване, трябва инициативата да е на местната власт, и то след проведен местен референдум.

Търсят имена за две малки лъвчета в Хасково, научаваме от МОНИТОР. Две малки лъвчета вече радват хасковлии в зоопарка в парк „Кенана“. Малките са братче и сестриче и бяха спасени, въпреки че майка им лъвицата Петя, пак отказа да се грижи за рожбите си. На 1 май м.г. тя отново роди две лъвчета, но не ги нахрани и стопли. Заради небрежността и безхаберието на служителите в местния зоопарк тогава двете животинчета измръзнаха и починаха. Сегашното поколение на Петя и лъвът Горан се е появило на бял свят още на 30 ноември. Веднага са били изпратени във ветеринарна клиника в Димитровград.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

12% ръст на чуждите туристи в София от началото на годината

С 12% са се увеличили пристигналите туристи в София, съобщиха от Министерството на туризма. Регистрираните нощувки за първите шест месеца на годината са малко над 1,3 млн., което е с 10% увеличение спрямо същия период на миналата година, а туристите са близо 580 000, добавят от Столичната община. Най-много туристи пристигат в София от Италия,..

публикувано на 16.07.24 в 14:21

Служители от Агенцията за социално подпомагане на протест за по-високи заплати

Протест на служители от Агенцията за социално подпомагане бе организиран пред сградата на Министерството на труда и социалната политика. Основното искане е за увеличение на заплатите. Това е поредната протестна акция на социалните работници с искане за по-достойно заплащане. Те избраха обедната си почивка, за да излязат на едночасов митинг...

публикувано на 16.07.24 в 12:44
Агенцията за социално подпомагане

Служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протест

Работници и служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протестен митинг пред сградата на Министерството на труда и социалната политика в 12 часа. Организатор е Синдикатът на административните служители „Подкрепа“ за незабавно увеличение на заплатите. Председателят на Синдиката Кремена Атанасова припомни, че по време на последното..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Състави от целия свят на 28-ия Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От 15 до 20 юли се провежда 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България. "Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община, защото той..

публикувано на 15.07.24 в 13:55
Съдебна палата

СГС издаде Европейска заповед за арест на Николай Николов - Паскал

Софийският градски съд разреши да бъде издадена европейска заповед за арест за Николай Николов, по прякор Паскал.  Той е със задочно обвинение за участие в престъпна група за контрабанда, пране пари, подкуп и длъжностни престъпления заедно бившата директорка на Митниците Петя Банкова, бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и хасковските..

публикувано на 15.07.24 в 12:14

Фестивалът "София Моно" в парка на Военната академия "Георги С. Раковски"

От 17 до 27 юли,  в парка на Военната академия "Георги С. Раковски" ще се проведе фестивала "София Моно".  Жителите и гостите на столицата ще могат да се насладят на летни театрални вечери. Спектаклите в програмата, изградени върху литературни творби, ще се играят на открита сцена. Спектакълът по текстове на Чудомир "Нашенец“ ще открие фестивала...

публикувано на 15.07.24 в 10:48
Софийски университет

Международна конференция в София събира над 300 изследователи на Библията

Софийският университет "Св. Климент Охридски" посреща над 300 учени от цял свят на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания. Форумът се провежда от 15 до 18 юли в Ректората на университета и предлага богата програма от събития, посветени на различни аспекти на библейските изследвания, съобщава БТА. В..

публикувано на 15.07.24 в 09:46