Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пламен Таушанов:

Трябва да се оценява и да се заплаща извършването на дейност, а не клиничната пътека

Пламен Таушанов – Председател на Управителния съвет на БАЗП
Снимка: Ани Петрова

“Най-важният въпрос в здравната система, е че трябва да се оценява и да се заплаща извършването на дейност, а не клиничната пътека, процедура и т.н., т.е. какво е свършено. Това каза Пламен Таушанов - председател на УС на Българската асоциация за закрила на пациентите.

Според него, за да започне да се заплаща трябва да има разписани процедури по тази дейност, т.нар. “протоколи на поведение”, а такива няма. В момента НЗОК плаща по клинични пътеки, по някакъв алгоритъм, а това, според него, е несериозно.

Той е на мнение, че еднакво се заплащат от касата и изследванията, правени в скъпи и добре оборудвани болници, и в такива, с много стара техника, а това също е неправилно. От повече от 5 години е доказано, че изследванията, правени в страната, в повечето случаи са недостоверни и трябва да бъдат повторени в столична болница.

“Вече два пъти слушахме проекти на министъра на здравеопазването за нов здравен модел. Още при тези обсъждания стана ясно, че основното усилие е да се съсредоточим откъде да идват пари, дали от застрахователи да се включат допълнително пари и какво да прави пациентът, но същественият въпрос, който не се разреши от тези модели, е как да се подобри реално качеството на оказваната медицинска помощ, как пациентът по-малко да плаща и ако доплаща да знае за какво доплаща”, коментира Пламен Таушанов.

Според него големият проблем е, че българският пациент не знае какво да очаква, тъй като не е информиран за методната диагностика, която ще му бъде приложена, защо е избрана, кои са методите на лечение, какви са рисковете, каква е успеваемостта и пр. Според съществуващата правна система у нас, когато пациентът е напълно информиран за лечението, което ще му бъде приложено, за всички рискове и т.н., тогава се разпределя отговорността. У нас обаче пациентът е фалшиво информиран, т.е. щом се е подписал, значи е съгласен, коментира Таушанов.

Според него липсва изначално идея пациентската асоциация да бъде включена като участник в процеса, финансиран от държавата, от еврофондовете, за информиране на пациентите. Това е оставено да се случи на ниво лекар-пациент или лечебно заведение - пациент. Тези, които обръщат внимание на това информиране са частните лечебни заведения, защото искат да имат добри взаимоотношения с пациента и той да бъде доволен, допълва той.

Таушанов коментира и, че в страната ни все още липсва и възможност за второ мнение, което в западните страни е търсено, защото се разпределя отговорността за поставената диагноза и съответно за методите на лечение на пациента. Това второ мнение е свързано с финансиране от фонд и трябва да бъде получено в рамките на 24 часа.

Посочи също, че никой не контролира и медицинските лаборатории, които са над 400 в страната.

По темата с фалшивите болнични, той беше категоричен, че никой не би следвало да пипа болничните и да кара работника да плаща първите три дни. По важният въпрос е, че тепърва ще се урежда този въпрос. Това, което вече е факт, е че личният лекар вече не може да дава до 14 дни болничен, а само до 7. Всички лични лекари са категорични, че няма фалшиви болнични. Това, че народът е болен е очевидно и той няма как да не е болен, тъй като едва 38% от населението минава на годишни профилактични прегледи, т.е. самите пациенти не се грижат за здравето си, допълва още Таушанов.

Освен това, според него в здравеопазването не бива да се разглеждат инвестициите в модерна апаратура като разход, защото са свързани с подобряване на диагностиката и лечението на пациентите, или най-общо с подобряване на здравната помощ. В този смисъл държавата и общините са в дълг на обществото, защото не заплащат апаратурата в лечебните заведения, както и заплатата на работещите там. Трябва да има адекватно заплащане на медицинските сестри и на лекарите, защото това е причината тези хора да напускат страната, и да има липса на кадри. Таушанов е на мнение, че трябва да бъде намален броят на лечебните заведения и да се инвестира, ако трябва в медицински хеликоптери, отколкото да се поддържат лечебните заведения на места, без достатъчно кадри и качество на услугата, която се предлага.
Освен това у нас има свръххоспитализация, без това да е нужно, а понякога дори не се търси по-високо ниво на компетентност и това оказва влияние върху здравето на хората в кризисни моменти като инфаркти и инсулти.

Преди пациентът да отстоява правата си, трябва да има система, в която той да ги отстоява и тази система да е гарантирана. И до ден днешен няма законопроект за правата на пациентите. Няма и Фонд за обезщетение на пациенти. Няма органи, които да следят спазването на правата на пациентите. В момента единственият механизъм пациентът да защити правата си е чрез системата за информирано съгласие, допълва той.

Чуйте цялото интервю на Катя Василева с Пламен Таушанов в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
В Клуб Хвърчило всички са позитивни

Децата променят светогледа си в клуб "Хвърчило“, чувстват се способни и полезни

Пасивността не е решение на проблемите ни. От тази мисъл е водена героинята ни днес. Тя основава сдружение „Няма невъзможни неща“, а по-късно и „Клуб Хвърчило“ във Варна, в който помага на младежи със затруднения и увреждания . Вече 10 години Диана Нестева е опора на десетки семейства, които поради една или друга причина, са загубили вяра и..

публикувано на 08.08.20 в 12:05
Изображение на коронавируса SARS-CoV-2, който е причинител на Covid-19,  National Institutes of Health (NIH)

Подозират специфичен протеин за тежката форма на Covid-19

Специфичен протеин, произвеждан от човешкия организъм при инфекция, може би играе съществена роля за протичането в тежка форма на Covid-19, установиха френски учени, цитирани от Франс прес. Ако усилията се насочат към протеина калпротектин, то тогава може да се избегне споменатото заболяване да се задълбочи. Екипът на имунолога Емерик Силвен от Института..

публикувано на 08.08.20 в 10:15

Различните лица на тромпета с Петър Македонски

Ако в неделя сте си в София, ето една идея, която ще бъде интересна и за вас, и за вашите деца най-вече. "Приказки за тромпет" ще разказва един тромпетист....трето поколение.  Петър Македонски е не само музикант от Симфоничния оркестър на Българското национално радио, но и част от екипа на "Фортисимо Фамилия" и за него запознаването на..

публикувано на 08.08.20 в 09:05

Столичната библиотека се обогати с 550 тома на класици и съвременни автори

Столичната библиотека получи над 550 нови книги, предоставени от Столичната община. Луксозните издания на най-известните български издателства включват над 110 заглавия от българската и световната класика , от най-търсените книги на съвременни наши и чужди автори. Предоставени са емблематични заглавия на автори като Калин Донков, Здравка Евтимова,..

публикувано на 07.08.20 в 18:26
Портрет на Царица Елеонора от Георги Евстатиев, 1908 г.

Елеонора - царицата, която спасява и хора, и Боянската църква

Има една царица, за която се говори малко и рядко, въпреки че е обичала много България, направила е доста и е пожелала да бъде погребата тук. Елеонора Каролина Гаспарина Луиза, принцеса Ройс цу Кьостриц е родена в Полша, станала е втората съпруга на Фердинанд I и е била българска царица само 9 години. Отдала се е на благотворителност...

публикувано на 07.08.20 в 17:14

Впечатляващи ученически идеи отличиха в "Млад благотворител"

Конкурсът “Млад благотворител” е своеобразен индикатор за доброволчески каузи, предприети от ученици. Той насърчава самите ученици, които имат друга сетивност за света около тях, да предприемат свои инициативи, обясни пред Радио София Станислава Рашкова, мениджър "Проекти“ на фондация „Благотворител“. Три са темите тази година - "Екология",..

публикувано на 07.08.20 в 16:21

Проверки за неправилно паркиране в зелени площи и през почивните дни

Проверки за неправилно паркиране в зелени площи се провеждат всеки ден, информират от  Столичния инспекторат. Само за месец юли за паркиране в зелени площи са съставени 246 констативни протокола, наложени са 206 глоби с фиш и 158 автомобила са преместени принудително на специализиран паркинг. Поради установени най-много нарушения..

публикувано на 07.08.20 в 15:26