Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Дариткова: За промяна на здравния модел още нямаме нужния консенсус

От 4-те здравни приоритета, този няма да завършим до края на мандата, призна председателят на парламентарната Комисия по здравеопазването

Даниела Дариткова
Снимка: БГНЕС

В момента управляващите работят по 4 ключови приоритети в областта на здравеопазването, формулирани в коалиционното си споразумение: инвестиране в профилактиката, модернизация на спешната помощ, изграждане на национална здравно-информационна система и промяна на здравноосигурителния модел.
Това съобщи пред Радио София председателят на парламентарната Комисия по здравеопазването д-р Даниела Дариткова.

„Здравеопазването е предизвикателство за всяко управление, защото проблемите в него се отразяват пряко върху живота и здравето на всеки човек.

Най-важният от приоритетите е повече инвестиране в профилактиката и промоцията на здравето. Друг приоритет е свързан с подкрепа и модернизация на спешната медицинска помощ. Този проект е стигнал етапа за строително монтажни дейности по съответните звена, всеки спешен филиал и отделение ще бъдат осигурени със съвременна апаратура, с линейка.

Много залагаме на единната национална здравно-информационна система и до края на мандата очакваме да имаме поне елементи от нея. От Министерството на здравеопазването имаме уверения, че до края на годината ще имаме електронни документи като направления за консултация със специалист и медико-диагностични изследвания, електронна рецепта и електронен обмен на данните. Това допълнително ще направи системата по-прозрачна и по лесна за контрол, с възможност за по-добро планиране на ресурсите.

Може би няма да успеем до края на мандата да осъществим промяна на здравноосигурителния модел. Нужен е консенсус и сред институциите, и в обществото. Такъв консенсус още не е осигурен, а без него няма да има устойчивост.“

Правилата за избор на нов управител на НЗОК вчера бяха приети в Народното събрание. Те са според Конституцията и съответните здравни закони, уточни д-р Дариткова. До понеделник всяка парламентарна група може да прави предложения за този пост.

„Нито един от управителите, които бяха одобрявани в рамките на този управленски мандат, не можаха в пълен обем да реализират първоначално заявените си намерения. Но и занапред е нужно партньорство в синхрон на институциите – МЗ, Парламентарната комисия по здравеопазване и НЗОК“, акцентира д-р Дариткова. Тя отбеляза, че заради готвените промени в законите за лечебните заведения и за лекарствените продукти в хуманната медицини, ще бъде променена цялата законова база в тази сфера, защото ще се отразят и на другите нормативни документи. Но с промените се търсят решения на много от забелязаните пропуски и проблеми, включително и в областта на донорството и верификацията на лекарствата.

Няма скрита информация относно ситуацията с разпространението на коронавируса. Налице е мобилизация на всички отговорни страни, допълни д-р Дариткова.

„България има достатъчен опит за справяне с подобни предизвикателства.“

Перфектната здравна система задължително дава лесен достъп до общопрактикуващ лекар и дава възможност до изследвания и откриване на болестите в ранна фаза, а тежко болните няма да има нужда да доплащат за своето лечение. Освен това здравеопазването ще разчита и на други политики за постигането на добри резултати, например на образованието и на социалните грижи, каза още председателят на парламентарната здравна комисия.

Чуйте интервюто на Катя Василева с д-р Даниела Дариткова.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предстои седмото издание на международната кампания “Ден без асансьори”

В края на април у нас предстои седмото издание на международната кампания “Ден без асансьори”, организирана от “БГ Бъди активен” , според което всеки вид движение е от значение. “В момента хората прекарват огромна част от времето си вкъщи. Офисите се преместиха вкъщи и е безкрайно важно точно сега да напомним за нуждата от ежедневна доза физическа..

публикувано на 15.04.21 в 14:20

Търсят решения за съжителство на колоездачи и пешеходци в софийските паркове

Сигнал на слушателката Петя Георгиева за екстремни спускания на младежи с велосипеди в Южния парк даде повод за първото на 2021 г. изнесено студио на Радио София с Божидар Янев. Тя припомни, че предлага обособяване на подходящо и обезопасено място за децата, които искат да карат колело. Трябва експертно обследване на района,..

публикувано на 15.04.21 в 12:39

Обиколките на „Sofia Green Tour“ показват друго лице на София

Градското колоездене може да се превърне в атрактивен туристически продукт. В това са убедени създателите и доброволците в „Sofia Green Tour“ . Организацията съществува вече 10 години и предлага безплатни обиколки за чужденци с велосипед в околностите на София. „Искаме да покажем, че сме в една от най-зелените столици на Европа. Записват се..

обновено на 15.04.21 в 09:43

Спортен празник с колело или бегом в София на 18 април

„София – Европейска столица на спорта“, Столичната община и Центърът за градска мобилност отправят покана за традиционното Велошествие и атлетически крос под мотото „За по-чист въздух“ на 18 април, неделя. Началото е в 11 часа от пл. „Народно събрание“. „Както всяка пролет през последните години с тази инициатива искаме да покажем,..

публикувано на 15.04.21 в 08:51

Почти без валежи

Облачността на много места ще намалее, но ще остане променлива. Валежи са малко вероятни. Ще продължи да духа умерен, по поречието на Дунав и в западната част на Горнотракийската низина и временно силен запад-северозападен вятър, с който ще нахлува студен въздух. Хладно за средата на април с преобладаващи максимални температури между 10° и 15°..

публикувано на 15.04.21 в 07:40

Отговорният бизнес - открито за ваксините

“Открито за ваксините: дискусия за науката, доверието и свободата на избор” ще се проведе на 23 април 2021 година. Тя ще даде старт на информационната кампания „Здрави заедно“ на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН (БМГД). Като организация на отговорния бизнес, Българската мрежа има ангажимент да допринася за добруването на своите..

публикувано на 14.04.21 в 18:19

Онлайн състезания помагат на децата да учат на базата на изкуствен интелект

С идеята да компенсират демотивацията от онлайн обучението на учениците и да помогнат за завършването на учебната година, платформата Кан Академия и сдружение “Образование без раници” организират различни безплатни онлайн състезания. Как точно се случва тази помощ? От разговори с по-малките ученици става ясно, че на някои от тях училището..

публикувано на 14.04.21 в 16:53