Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Причините за недостиг на лекарства са многопластови

Паралелната търговия е един от вариантите за решение

Боряна Маринкова
Снимка: Ани Петрова

Един от факторите за недостиг на лекарства в България е, че страната ни е сравнително малък и често неатрактивен пазар за внос на лекарства от големите компании, тъй като има много сложни механизми за утвърждаване на цените на лекарствата. Има немалко случаи, когато някои медикаменти стават обект на дерегистрация и те изчезват от страната. Това обясни пред Радио София Боряна Маринкова - изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия. Целите на организацията са обезпечаване достъпа на българските пациенти до качествени и ефективни лекарствени продукти при конкретни условия, иницииране на промени за бърз паралелен внос на лекарства в недостиг и изграждане на електронна система за наблюдение на наличните количества лекарства в реално време. Асоциацията поддържа платформа за намиране на липсващи лекарства, като досега са получени 814 сигнала от цялата страна. На около 30% от тях е оказано съдействие с информация къде могат да намерят съответния медикамент.

Недостигът на лекарства не е проблем само в границите на България. Европейската комисия постави като приоритет решаването на този проблем в целия Европейски съюз. Брекзит например принуди редица компании производители да се пререгистрират, напускайки Великобритания, за да могат да продължат да бъдат европейски компании. Друго сериозно предизвикателство е, че се наблюдава свръхконцентрация на производството на лекарства в няколко големи завода, най-вече в Китай и Индия. Решението по този въпрос е да се търсят стимули за изграждане на производствени бази на активни съставки в европейски държави. Дори в Съединените щати съществува недостиг на медикаменти, а причините за това са многопластови. Затова трябва да бъдат търсени решения и то активно от всички, които участват в производството, снабдяването и регулацията. Боряна Маринкова посочи конкретни идеи в тази област, сред които осигуряване на възможност за бърз внос от всеки възможен пазар и лицензиран търговец на едро, да може да се внасят дерегистрираните продукти от паралелните вносители и да се направят различни по-малки промени в регулациите.

Паралелната търговия с лекарства е успоредно решение към познатата организирана мрежа на дистрибуция. Тя също е строго контролирана, както и целия процес на снабдяване с лекарства в цяла Европа, уточни Маринкова. Идеята на тази организация е между отделните държави да се постига на чисто пазарен и свободен принцип баланс и в някои случаи корекция към по-добро по отношение на цените на лекарствата. Така ако в една държава дадено лекарство е на по-ниска цена и е в излишък, то може да бъде доставено в страна, която е в недостиг. Това е още един канал, чрез който се осигурява наличността от лекарства.

Маринкова изтъкна също значението на очакваната система за верификация на лекарствата, която има за цел да пази пациентите от фалшифицирани лекарства, които навлизат в Европа от тези страни. Паралелните дистрибутори участват също в тази система и работят активно за това пациентите да бъдат сигурни в качеството на лекарствата и тяхната неподправеност. С предстоящото гласуване на Закона за лекарствата ще бъдат гласувани и механизмите, по които ще се провежда верификацията в България.

Повече подробности за паралелната търговия с лекарства, механизмите за преодоляване на недостига и верификацията можете да чуете в интервюто на Катя Василева с Боряна Маринкова.

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почти без валежи, в София - до 13°

Днес ще има значителна облачност, над източната половина от страната - предимно висока. Преди обяд на много места в низините ще има мъгла. Ще бъде почти без валежи. Ще духа слаб до умерен юг-югозападен вятър, в Дунавската равнина - слаб от изток. Сравнително топло време с максимални температури между 11° и 19°, в западната половина на..

публикувано на 09.12.22 в 07:20

Екологията - във фокуса на графити художниците "140 ИДЕИ"

Иво Илиев и Венцислав Йосифов са графити художници наричащи себе си "140 ИДЕИ". Техният колектив навърши 14 години, като събитието е отбелязано с изложбата "14 ключа" в Галерия Bogodome. Може ли силата на изкуството да променя градската среда и да оставя тайни послания за хората? Младите творци споделиха пред Радио София, че като цяло са..

публикувано на 08.12.22 в 19:13

Спомен за две забележителни личности - Джон Ленън и Джим Морисън

Днешната дата напомня за две забележителни личности в музикалната история, но не само. Това са Джон Ленън и Джим Морисън. Двамата освен музиканти са и поети, а Морисън е познат и като режисьор. На тази дата Джон Ленън е убит през 1980 година, а Морисън се ражда, но през 1943-та. Разказвайки за тях в предаването "Ритъмът на столицата",..

публикувано на 08.12.22 в 18:10

IT компания беше отличена в категория "Социална иновация"

Грижата за възрастните хора в България най-често се поема от техните близки, но какво се случва с тези от тях, които нямат роднини и имали недостиг на социални асистенти? Фондация "Приложни изследвания и комуникации" организира Националния иновационен форум, който е уникално ежегодно събитие за страната. То обединява усилията на всички..

публикувано на 08.12.22 в 18:08

Чистотата на въздуха в София отново предизвиква спорове

През 2021 г. СГС осъди Столичната община (СО) за мръсния въздух и даде срок от една година на общината да предприеме спешни мерки – да бъде изградена добра велосипедна инфраструктура, улиците и булевардите да бъдат чистени по-редовно, да бъдат проучени възможности за изграждане на етажни паркинги, да се ограничи трафика в центъра и др. Пред..

публикувано на 08.12.22 в 16:56

Защо България изостава в иновациите

Ден след  връчването на наградите за Иновативно предприятие на годината  и представения доклад за иновациите в България, в предаването "Радиокафе" гостува проф. Теодора Георгиева от фондация "Приложни системи и комуникации",която от дълго време следи и обобщава иновативните процеси в България. Любопитен факт е, че докладът за иновациите..

публикувано на 08.12.22 в 15:03

Млади таланти ще музицират с изтъкнати инструменталисти и ансамбли

Млади таланти от НМУ "Любомир Пипков" с диригент Славил Димитров ще музицират заедно с изтъкнати инструменталисти и ансамбли в Софийска градска художествена галерия. Подробности пред Радио София разказа Мила Павлова, музикален директор на фестивала МузикАртисимо Фест. По думите й концертът е посветен на младите музиканти и е наречен..

публикувано на 08.12.22 в 14:59