Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Причините за недостиг на лекарства са многопластови

Паралелната търговия е един от вариантите за решение

Боряна Маринкова
Снимка: Ани Петрова

Един от факторите за недостиг на лекарства в България е, че страната ни е сравнително малък и често неатрактивен пазар за внос на лекарства от големите компании, тъй като има много сложни механизми за утвърждаване на цените на лекарствата. Има немалко случаи, когато някои медикаменти стават обект на дерегистрация и те изчезват от страната. Това обясни пред Радио София Боряна Маринкова - изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия. Целите на организацията са обезпечаване достъпа на българските пациенти до качествени и ефективни лекарствени продукти при конкретни условия, иницииране на промени за бърз паралелен внос на лекарства в недостиг и изграждане на електронна система за наблюдение на наличните количества лекарства в реално време. Асоциацията поддържа платформа за намиране на липсващи лекарства, като досега са получени 814 сигнала от цялата страна. На около 30% от тях е оказано съдействие с информация къде могат да намерят съответния медикамент.

Недостигът на лекарства не е проблем само в границите на България. Европейската комисия постави като приоритет решаването на този проблем в целия Европейски съюз. Брекзит например принуди редица компании производители да се пререгистрират, напускайки Великобритания, за да могат да продължат да бъдат европейски компании. Друго сериозно предизвикателство е, че се наблюдава свръхконцентрация на производството на лекарства в няколко големи завода, най-вече в Китай и Индия. Решението по този въпрос е да се търсят стимули за изграждане на производствени бази на активни съставки в европейски държави. Дори в Съединените щати съществува недостиг на медикаменти, а причините за това са многопластови. Затова трябва да бъдат търсени решения и то активно от всички, които участват в производството, снабдяването и регулацията. Боряна Маринкова посочи конкретни идеи в тази област, сред които осигуряване на възможност за бърз внос от всеки възможен пазар и лицензиран търговец на едро, да може да се внасят дерегистрираните продукти от паралелните вносители и да се направят различни по-малки промени в регулациите.

Паралелната търговия с лекарства е успоредно решение към познатата организирана мрежа на дистрибуция. Тя също е строго контролирана, както и целия процес на снабдяване с лекарства в цяла Европа, уточни Маринкова. Идеята на тази организация е между отделните държави да се постига на чисто пазарен и свободен принцип баланс и в някои случаи корекция към по-добро по отношение на цените на лекарствата. Така ако в една държава дадено лекарство е на по-ниска цена и е в излишък, то може да бъде доставено в страна, която е в недостиг. Това е още един канал, чрез който се осигурява наличността от лекарства.

Маринкова изтъкна също значението на очакваната система за верификация на лекарствата, която има за цел да пази пациентите от фалшифицирани лекарства, които навлизат в Европа от тези страни. Паралелните дистрибутори участват също в тази система и работят активно за това пациентите да бъдат сигурни в качеството на лекарствата и тяхната неподправеност. С предстоящото гласуване на Закона за лекарствата ще бъдат гласувани и механизмите, по които ще се провежда верификацията в България.

Повече подробности за паралелната търговия с лекарства, механизмите за преодоляване на недостига и верификацията можете да чуете в интервюто на Катя Василева с Боряна Маринкова.

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българското висше образование: профилната структура е близка до нуждите на работодателите

На 13-то издание на Националната рейтингова система за висшите учебни заведения 2023 г. бяха представени най-пълните достъпни данни за висшите училища в България. Рейтинговата система сравнява представянето на 51 висши училища в рамките на 52 професионални направления на основата на десетки показатели. Подробности по темата разказа Георги Стойчев,..

публикувано на 04.12.23 в 16:41
Вили Стоянов

Брасбендът на НМУ "Любомир Пипков" с благотворителен концерт

Тромбонистът Вили Стоянов гостува в предаването "Радиокафе". Той говори за брасбенда на НМУ "Любомир Пипков.- София", за едно тяхно предстоящо пътуване в Ротердам и за предстоящия им благотворителен концерт. Вили Стоянов посвещава част от времето си на Биг бенда на музикалното училище, оказвайки подкрепа на младия оркестър да изгражда..

публикувано на 04.12.23 в 15:24

Организират публична беседа "Транспортната бедност в един град"

Сдружение “За земята“ организира п ублична беседа на 7 декември, на тема “Транспортната бедност в един град“. Събеседници в предаването “Радиокафе“ бяха Драгомира Раева и Даниел Попов  от екипа на сдружението. Транспортната бедност е фактор, който засяга по различни начини всеки от нас, макар че дълго време в България за нея е..

публикувано на 04.12.23 в 13:39
Милен Митев

Милен Митев: Обществените медии сега са по-необходими от всякога

През миналата седмица, генералният директор на БНР Милен Митев беше избран единодушно за член на Управителния съвет на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). Това се случи по време на 91-та редовна сесия на Генералната асамблея на съюза, която се проведе на 30 ноември и 1 декември 2023 г. в Женева, Швейцария. Европейският съюз за..

публикувано на 04.12.23 в 12:48

"Зелените" решения в София и Виена

Огнян Атанасов е журналист, който от дълги години живее във Виена. Пред Радио София той направи съпоставка на живота в австрийската столица и София. По думите му, т.нар. „зелени решения“ в Австрия са изключително популярни. Според него, решението в центъра на София да не влизат стари автомобили, не би могло да бъде взето във Виена. „Във Виена..

публикувано на 04.12.23 в 10:45

Доц. Дурхан Салиев: Спирането на старите коли в центъра на София няма да доведе до очаквания ефект

От началото на месеца влезе в сила наредба, която ограничава влизането в центъра на София на най-старите автомобили. Забраната важи за колите с бензинов двигател, произведени преди 1996 г. и за тези с дизелов, произведени преди 2002 година. Въглеродният отпечатък, който оставят автомобилите е огромен, ако се счете периода от производството..

публикувано на 04.12.23 в 09:08

Дъждът спира, но идва застудяване

Днес в югоизточната половина на страната все още ще вали, в Североизточна България, Източна Стара планина и Странджа -  сняг, в останалите райони - предимно дъжд. До около обяд валежите почти навсякъде ще спрат, от северозапад облачността ще продължи да се разкъсва и да намалява, съобщиха от НИМХ. Вятърът ще отслабне, след обяд в Западна България ще..

публикувано на 04.12.23 в 07:35