Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Мария Христоскова:

Болницата в Костенец планира пълно обновяване на апаратурата за физиотерапия

Продължава и реновирането на базата на лечебното заведение

Общинската администрация в Костенец


Ръководството на Специализираната болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация в Костенец продължава усилията за реновиране на базата на лечебното заведение. В края на 2019 година е направен вътрешен ремонт на крилото за стационарно лечение на стойност 7 хиляди лева. През тази година приоритет ще бъде обновяването на апаратурата в лечебното заведение, съобщи пред радио София директорът д-р Мария Христоскова:

"2019 година беше трудна за болницата в Костенец, но приключихме с добри резултати. Преминалите болни са между 500 и 600 души - предимно населението на град Костенец. Костенец е малък провинциален град, населението е предимно от възрастни хора и е важно да има болница в града - тя е една сигурност и стабилност за тези хора. Направихме ремонт на стационарния блок през ноември месец, а за новата година приоритет е възобновяването на апаратурата".

През предходната - 2018 година, напълно реновирани са сградата на поликлиниката и административните помещения. През 2020 година ръководството на болницата планира саниране и на крилото за стационарно лечение. Основен приоритет обаче ще бъде обновяването на апаратурата за физиотерапия, тъй като основната дейност на лечебното заведение е свързана с рехабилитационна и физикална медицина:

"Апаратурата, с която работим сега, отговаря на всички изисвания по наредба, но някои от апаратите вече са амортизирани и изискват подмяна"

Д-р Христоскова съобщи, че е подала докладна до Общинския съвет в града с искане за капиталова субсидия от 20 хиляди лева за тази цел. Апаратите, от които се нуждае лечебното заведение, са предимно терапевтични. Основните клинични пътеки, по които болницата приема пациенти, обхващат лечение на травми на опорно-двигателния апарат, както и денегеративни заболявания, постинсултни заболявания.

Още за приоритетите и възможностите за лечение в болницата - чуйте в разговора с д-р Мария Христоскова!

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хранителен режим помага в борбата срещу рака

Учени от Великобритания доказаха, че спазването на хранителен режим помага при лечението на рак, съобщава „Дейли Мейл“. Развитието на раковите клетки се дължи на аминокиселината серин, която участва в строежа на почти всички протеини и се съдържа в месото, рибата и яйцата. Резултатите от проведени експерименти показват, че диета с ниско съдържание на..

публикувано на 15.01.21 в 19:25

Деян Статулов: Българското кино много добре се адаптира към съвременните условия

Кино по пантофи, пред телевизора в хола - това все още е алтернативата при затворените киносалони. Това, разбира се, не пречи на ентусиазма на кинолюбителите. През изминалата седмица един филм-копродукция между България и Германия, направи своята първа премиера пред стрийм платформа, нещо което не се е случвало досега в страната. Сега, заради..

публикувано на 15.01.21 в 19:11

И студенти, и преподаватели в ТУ-София очакват присъствените часове

Как студентите се справят с обучението си в ситуацията и времето, когато мерките против разпространението на коронавиуса налагат ограничения и принуждават много висши училища да разчитат на дигитално провеждане на лекции и упражнения? Условията са различни не само заради нееднаквите възможности на университетите, но и заради спецификите на..

публикувано на 15.01.21 в 17:05

Добротворци: Да нахраним освен телата и душите на хората с добро отношение и внимание

Събитията от 2020 г. дадоха много възможности на хората, които имат желание да помагат на изпаднали в нужда хора и животни, да го направят. През годината се появиха и много нови кампании, в които се включиха много хора и организации. Над 8 години екипи на Фондация “Деца на България” провеждат ежеседмични срещи с възрастни хора в старчески домове. Част..

публикувано на 15.01.21 в 16:57
Мира Радева

Слави Трифонов може да привлече гласове от електоралната периферия

Ситуацията с Covid-19 отдавна надхвърли чисто здравните аспекти. Има много сериозно напрежение в обществото, което е породено и от тази ситуация. Обедняването, забавянето на икономическите процеси представлява рязка промяна на нагласите и стереотипите, която трудно се приема на психологическо ниво. Ефектите от тази ситуация тепърва ще се засилват,..

публикувано на 15.01.21 в 15:25

Светозар Съев: Видимо борбата срещу статуквото е много сериозна

Седемнадесет политически партии и граждански организации обмислят общо явяване на парламентарните избори. Потенциалните политически партньори се събраха за преговори в столицата по покана на съпредседателя на ГПП "Ние, Гражданите" Светозар Съев . Обединяващото звено между всички седемнадесет партии и граждански сдружения е участието им в..

публикувано на 15.01.21 в 15:19

Тестът на Майерс Бригс ви дава шанс за успехи, ако използвате силните си страни

„Досега не съм срещал хора, които да не са впечатлени колко е точен този тест.“ Не става дума за проверка на знанията в училище, а за личностен тест и когато чуете това от устата на специалист, няма как да останете безразличен. Става дума за „ 16 personalities “ - тест на Майерс Бригс (Myers Brrigs) и напоследък става толкова..

публикувано на 15.01.21 в 14:39