Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Накъде в София

"Лисугерът"
Снимка: http://vnpuppet.com/
ТЕАТЪР
Драматичен куклен театър - Варна гостува на сцената на Театър "Българска армия" с представлението "Лисугерът", създадено по четирите миниатюри на Славомир Мрожек – „Лисугерът се стреми по-нависоко“, „Лов на лисици“, „Серенада“ и „Лисугерът философства“. Философските и в същото време атрактивни и забавни текстове на Мрожек са в основата на драматургията на спектакъла. Режисьор е Пламен Марков, участват Стоян Стоянов, Галин Гинев, Вера Стойкова, Диана Цолевска, Гергана Господинова, Евгения Василева, Елица Данаилова, Боян Стоянов и др. Началото е в 19.00 часа.

"Брачни безумия" е заглавието от афиша на Открита сцена ( "Сълза и смях" ). Режисьор е Алексей Кожухаров. В ролите - Милица Гладнишка, Милена Маркова Маца, Жанет Миовска, Симеон Владов, Николай Тодоров, Божидар Минков. Началото е в 19.00 часа.

"Тъпи ентусиасти" представя от 19.30 часа Сатиричният театър "Алеко Константинов". Постановката е на Теди Москов, участват: Христо Гърбов, Роберт Янакиев, Симеон Гълъбов, Васил Грънчаров, Димитър Баненкин, Кирил Бояджиев, Стефания Кочева и др.

Театър 199 "Валентин Стойчев" кани на постановката "Семеен съвет" от 19.30 часа. Режисьор е проф. Атанас Атанасов, на сцената излизат Георги Спасов, Анастасия Ингилизова, Васил Дуев, Никола Стоянов, Христина Джурова.

КИНО

"Джуди" показва от 19.00 часа кино "Люмиер Лидл". Белязана от съвършеното превъплъщение на Рене Зелуегър, тази затрогваща екранизация на пиесата на Питър Куилтър „Краят на дъгата” представя интимен портрет на великата Джуди Гарланд в последната година от живота й. Джуди израства по снимачните площадки и почти всеки аспект от живота й – от храната, през личните й срещи до лекарствата – е контролиран от шефа на студиото “Metro-Goldwyn-Mayer” Луи Мейър. Тя става удивително даровита кинозвезда, която така и не се научава да се грижи за себе си.

В Дома на киното от 18:00 часа ще бъде показан първият пълнометражен филм на Светла Цоцоркова „Жажда“ (2015), създаден по сценарий на Светослав Овчаров, Цоцоркова и Венцислав Василев. В ролите са младото откритие Моника Найденова, чаровният Александър Бенев, както и обичаните от много поколения български актьори Светлана Янчева, Ивайло Христов, Васил Михайлов, Стефан Мавродиев и Иван Бърнев. Прожекцията е в рамките на инициативата "Европейско кино за учащи".

„Жажда“ има номинация за наградата за нови режисьори в Сан Себастиан, където е световната премиера на филма; приза за най-добра режисура в Арас; награда за най-добър кастинг и специална награда на журито в Минск; отличие за пълнометражен дебют и награда за операторско майсторство на „Златна роза“ 2015.   


ИЗЛОЖБИ


Изложбата "Художникът и морето“ с творби на Стефан Марков показва галерия "Стубел". Откриването е в 18.30 часа,  а куратор е проф. Ружа Маринска. Роден през 1940 година в Бургас, Марков учи във Френския пансион, а през 1967 завършва графика в Художествената академия в класа на проф. Евтим Томов. Морето, китарата, песните на Брасенс и изключителният усет за мяра допълват вродения талант и помагат на Стефан Марков да изгради собствен и добре разпознаваем стил в графиката и илюстрацията, а по-късно и в рисунката и живописта. Творецът си тръгва от този свят през 2000 година, а днес на негово име има учредена награда – плакет за млад график, която се връчва от Съюза на българските художници на ежегодната изложба „Малки графични форми“.

МУЗИКА

Пет сонати за виолончело на Лудвиг ван Бетовен ще изпълни Софийската филхармония от 19.00 часа в Камерна зала "България". Концертът е част от програмата, с която се отбелязва 250-годишнината от рождението на немския композитор Лудвиг ван Бетовен (17 декември 1770- 26 март 1827). Солисти ще бъдат виолончелистите Георги Георгиев, Август Павлов, Любомир Ников, Кристиана Михайлова и Славе Динев, и Василий Илисавски (хамерклавир).

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.