Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Елица Стоилова: Светът вече е технологично глобално село

България е чудестно място за старт в иновациите, твърди специалистът от първата наша чат бот агенция

Елица Стоилова
Снимка: Личен архив

Светът не е просто едно глобално село, а технологично глобално село. Всяка иновация в една индустрия се отразява на много други, променя живота ни.
В това ни убеждава Елица Стоилова - българка, завърнала се от САЩ, участник в няколко български акселератора за иновации, избрана за иновационната програма на Залцбург. Тази седмица "Радиоприемница" посвещаваме на иновациите. А те имат много проявления в нашето съвремие. Могат да се разпознаят и в мисленето, от което реално тръгват и идеите за всички други.

„Всеки нов език, култура или държава, която сме посетили, оставя вратичка към друг начин на мислене и друг поглед към света. Помага ни да имаме по-гъвкаво мислене.

Свикнали сме на тясна специализация, познания в едно направление и дори когато предприемат промяна или оптимизация, хората обикновено продължават да мислят в рамките на своята индустрия. Този начин на развитие и промяна вече не работи. Клиентите и средата вече са други и изискват нов тим бизнес модели, нови процеси и комуникации. Специалистът вече трябва да е проникновен, да знае какво се случва през девет индустрии в десета и как може да се емплементира в неговата бизнес сфера.“

След 17 години работа зад граница, Елица Стоилова се връща в България и това, което вижда тук е… много възможности. Това е сред най-важните фактори, които все още съществуват на българска почва.

„Знаех, че следващата ми стъпка в индустрията ще е технологична.“

Пътят я отвежда до най-големия и предизвикателен стартъп акселератор на силициевата долина (Founder Institute).

„Там са направили наука от задаването на правилните въпроси (изключително важно умение). Така че да слагаш ред в реализацията, да видиш слабите места, да знаеш какво следва като процеси…“

В хода на работа с клиенти, става ясно, че има проблем в комуникацията с клиентите. И постепенно се стига до идеята за виртуалните асистенти в хотелиерството.
Става дума за чатбот с изкуствен интелект.

В туризма фантастиката е доста по-близо, отколкото предполагаме, убеждава ни още Елица Стоилова. И обяснява за роботите аватари, които кще ни позволят, без пространствено пътуване да се пренасяме в сетивата си на желана дестинация.

В момента 77 екипа от 19 държави ще разработват прототипи на такива роботи аватари в рамките на един международен конкурс. До 10 години те ще са факт.

Говорейки за иновациите и възможността да се прилагат и в хотелиерството, стигаме до 3D принтирането, умните уреди (дори умно огледало), интернет на нещата и всякакви роботи.

Според световна статистика в хотелите 75% от въпросите изискват еднакъв отговор от рецепцията. Там идва на помощ автоматизацията и изкуственият интелект, чатботът улеснява и клиентът, и екипа служители, допълва Елица Стоилова. Въпрос на секунди и няколко клика.

„Не става дума, че чатботът измества хората, а им дава повече време, което те преценяват как да прекарат. Спестява по 10 мин. на клиент. И работи денонощно, без да се изморява.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Арман Бабикян

Арман Бабикян: Резултатите от днес бяха предизвестени. Това е неприятна новина

Хората не се интересуват от това, кой е с голямо самочувствие, а се интересуват от резултати. Имаме война - значи топ приоритетът пред България трябва да е национална сигурност и отбрана. Имаме криза - тя определя следващия приоритет: икономика и модернизация. Имаме мафиотска власт все още и никаква съдебна реформа - ето и третият приоритет...

публикувано на 02.10.22 в 22:19
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: От ГЕРБ трябва да преценят колко позитиви носи сегашната ситуация за тях

На предните избори беше ясно кой ще управлява, а не се не беше яснок кой ще победи. Днес беше ясно кой ще победи, а големият въпрос е кой и как ще управлява. Партиите не успяха да надскочат себе си. Те достигат до все по-малко български граждани и носят отговорност за ниската избирателна активност на тези избори. Това коментира пред..

публикувано на 02.10.22 в 21:18
Тончо Краевски

Тончо Краевски: Заплаха от "Възраждане" може да е оправдание за евроатлантическа коалиция

"Продължаваме промяната" си тръгна в съвсем различна ситуация от тази, в която дойде на власт. Предишната управленска коалиция се раздроби и част от нея дори беше обявена за мафия. От една страна, кризите, които връхлетяха в България и света, биха могли не са отговорност на правителството. Но това, че кабинетът беше изправен пред такива..

публикувано на 02.10.22 в 20:09

ГЕРБ печели предсрочния вот, ПП е втора. 7+1 партии в парламента

България гласува и избра 7 сигурни партии и една на кантар в бъдещото 48-мо Народно събрание. Това сочат екзитпол резултатите на социологическа агенция "Галъп интернешънъл болкан", с която Българското национално радио си партнира за тези предсрочни избори. Коалицията ГЕРБ-СДС печели изборите с 24,6% от гласовете. Разликата с..

публикувано на 02.10.22 в 19:58

Жалба от СИК 88 в "Красно село" е разгледала РИК 23

Председателят на РИК 23 София представи доклад по сигнали и жалби, постъпили в изборния ден и предприетите по тях действия и мерки, съобщават от ЦИК. В РИК 23 София е постъпила жалба от адв. Надежда Йорданова, в която се излагат данни, че в СИК в 25. ОУ „Д-р Петър Берон“ в София член на СИК осъществява агитация пред изборното помещение в полза на..

публикувано на 02.10.22 в 15:37

Проверяват 35 сигнала за нарушения, постъпили в ЦИК

35 сигнала за нарушения са постъпили в Централната избирателна комисия. 17 от тях са за агитация в социалните мрежи, но ЦИК няма отношение към тях, съобщи на пресконференция Цветозар Томов, говорител на ЦИК. Подадени са и 6 жалби - 2 от тях са за работата на СИК, а другите са свързани с предизборна агитация и социологически проучвания.  Още на две..

публикувано на 02.10.22 в 15:21

Четири изборни секции са открити в посолството на България в Берлин

Изборният ден в Берлин започна навреме, съобщи за Радио София Катя Костова от германската столица. „Секционните избирателни комисии, които са на територията на посолството са 4 на брой и отвориха точно в 7.00 часа, с перфектна организация. Хората, които идват са на малки групички. Прави ни впечатление, че избирателната активност е..

публикувано на 02.10.22 в 12:01