Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Елица Стоилова: Светът вече е технологично глобално село

България е чудестно място за старт в иновациите, твърди специалистът от първата наша чат бот агенция

Елица Стоилова
Снимка: Личен архив

Светът не е просто едно глобално село, а технологично глобално село. Всяка иновация в една индустрия се отразява на много други, променя живота ни.
В това ни убеждава Елица Стоилова - българка, завърнала се от САЩ, участник в няколко български акселератора за иновации, избрана за иновационната програма на Залцбург. Тази седмица "Радиоприемница" посвещаваме на иновациите. А те имат много проявления в нашето съвремие. Могат да се разпознаят и в мисленето, от което реално тръгват и идеите за всички други.

„Всеки нов език, култура или държава, която сме посетили, оставя вратичка към друг начин на мислене и друг поглед към света. Помага ни да имаме по-гъвкаво мислене.

Свикнали сме на тясна специализация, познания в едно направление и дори когато предприемат промяна или оптимизация, хората обикновено продължават да мислят в рамките на своята индустрия. Този начин на развитие и промяна вече не работи. Клиентите и средата вече са други и изискват нов тим бизнес модели, нови процеси и комуникации. Специалистът вече трябва да е проникновен, да знае какво се случва през девет индустрии в десета и как може да се емплементира в неговата бизнес сфера.“

След 17 години работа зад граница, Елица Стоилова се връща в България и това, което вижда тук е… много възможности. Това е сред най-важните фактори, които все още съществуват на българска почва.

„Знаех, че следващата ми стъпка в индустрията ще е технологична.“

Пътят я отвежда до най-големия и предизвикателен стартъп акселератор на силициевата долина (Founder Institute).

„Там са направили наука от задаването на правилните въпроси (изключително важно умение). Така че да слагаш ред в реализацията, да видиш слабите места, да знаеш какво следва като процеси…“

В хода на работа с клиенти, става ясно, че има проблем в комуникацията с клиентите. И постепенно се стига до идеята за виртуалните асистенти в хотелиерството.
Става дума за чатбот с изкуствен интелект.

В туризма фантастиката е доста по-близо, отколкото предполагаме, убеждава ни още Елица Стоилова. И обяснява за роботите аватари, които кще ни позволят, без пространствено пътуване да се пренасяме в сетивата си на желана дестинация.

В момента 77 екипа от 19 държави ще разработват прототипи на такива роботи аватари в рамките на един международен конкурс. До 10 години те ще са факт.

Говорейки за иновациите и възможността да се прилагат и в хотелиерството, стигаме до 3D принтирането, умните уреди (дори умно огледало), интернет на нещата и всякакви роботи.

Според световна статистика в хотелите 75% от въпросите изискват еднакъв отговор от рецепцията. Там идва на помощ автоматизацията и изкуственият интелект, чатботът улеснява и клиентът, и екипа служители, допълва Елица Стоилова. Въпрос на секунди и няколко клика.

„Не става дума, че чатботът измества хората, а им дава повече време, което те преценяват как да прекарат. Спестява по 10 мин. на клиент. И работи денонощно, без да се изморява.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво ни предстои за паспортизацията на сградите до края на 2022 г.

До края на 2022 г. всяка жилищна сграда в България трябва да има технически паспорт . Съдържанието и начинът на изготвянето му са уредени от Наредба № 5 на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (2006 г.), в сила от 2007 година. Техническият паспорт представлява документ, в който се съдържа информация за годината и вид на..

публикувано на 16.04.21 в 16:57
Иван Стамболов - Сула

Не се иска пророческа дарба, за да се предположи, че ще стане точно това

“Не се иска пророческа дарба, за да се предположи, че ще стане точно това. Причината е, че се трупа цяло лято един дух на отрицание с протестите и на желание за промяна, от една страна, а от другата страна - умора от управлението след 10-годишно присъствие във властта, което изби в отваряне на вакуум в политическия спектър, който пък беше запълнен от..

публикувано на 16.04.21 в 16:10
Олга Василевска

Хубавата Олга откри „Хубава работа“ - новата рубрика на Радио София

Олга Василевска иска и умее да говори за съвременните хора, които едновременно работят, родители са и намират своя път в живота. В това ще се убедим в нейната рубрика, наречена позитивно но и двузначно „Хубава работа“. В нея ще се представя динамичното всекидневие на млади професионалисти, разказа самата Олга в студиото на Радио..

публикувано на 16.04.21 в 15:23

„Граждански Будилник“ звъни за творчески конкурс

„Граждански Будилник“ е конкурс за социално ангажирано изкуство. Той се провежда за четвърта поредна година, като темата за 2021-ва е „Дигитално презареждане: правата и свободите във виртуалния свят“ . Конкурсните категории са три: фотография, илюстрация и текст. „Доверяваме са на силата на изкуството, вярваме, че то може да предизвика..

публикувано на 16.04.21 в 14:02

Спектакълът „Машините са кучки“ с премиера на 18 април

На 18 април ще бъде премиерата на спектакъла „Машините са кучки“ в Сити Марк Арт център. Зад постановката стоят Здрава Каменова - сценарист и автор на детски книжки и Гергана Димитрова - сценарист и режисьор.    Вдъхновител за пиесата е Иво Стаменов - Ото, който е майстор на дървени играчки и дървени лампи. Той пък е вдъхновен от свое пътуване до..

публикувано на 16.04.21 в 13:52

Гласът е магия и сила, издава характер, излъчва послания

В Световния ден на гласа ефирът на Радио София беше погален от обичани хора, чиито говор и интонация и култура на изказ не се забравят от десетилетия. Журналистката Божана Димитрова , чийто глас се усмихва и топли непрекъснато, „Говори, за да те видя, това са казвали още древните. Човешкият глас отключва и води всяко..

публикувано на 16.04.21 в 12:21

Конституцията е фундаментът, на който се задава правото

Днес е Ден на Конституцията и годишнина от приемането на Търновската конституция през 1879 г. Конституцията е основният закон на държавата. Българската Конституция е приета на 12 юли 1991 г от Седмото Велико народно събрание. “Днес е и Денят на юриста. Днес също ознаменуваме и нашите права и затова е светъл ден в историята ни. Тази година ще се..

публикувано на 16.04.21 в 11:39