Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катеренето на закрито - екстремният спорт на спокойните хора

На олимпиадата през 2020 г. ще гледаме за пръв път и тази дисциплина

Снимка: Walltopia

Експертите казват, че катеренето зависи основно от способността ви да се движите максимално. Колкото сте по-гъвкави и тренирани, толкова по-лесно ще ви бъде.

Както в другите спортове, така и тук се използват строго специфични движения. Те се наричат енграми и трябва да се запаметят и упражняват. Енграмите стоят в основата и на танците, леката атлетика и бойните изкуства. За да сме успешни катерачи трябва да разполагаме с техничност, да знаем как да пестим енергия, чрез постигане баланс на тялото и крайниците и използването само на нужните мускулни групи за определени движения. Психиката също е в основата на нашия прогрес. Трябва да сме спокойни и да сме наясно с капацитета и възможностите си. С тренировки пък можем да постигнем сила и издръжливост.

В катеренето основна роля имат краката, не ръцете. Като оставя основната тежест на тялото си върху краката, катерачът улеснява придвижването си. Ако приближаваме или отдалечаваме тялото си прекалено много спрямо скалата, губим възможността да стъпваме добре. Дори при тавани краката могат да намалят съществено натоварването върху ръцете. За да избегнат наранявания при различни видове заклещване, много катерачи облепят кокалчетата на пръстите или обратната част на ръката с лейкопласт.

Катерачите говорят за плавност на движенията - изведнъж всичко си идва на мястото и ние започваме да се придвижваме без усилие по скалата, движенията следват логично едно след друго. Няма точно обяснение защо един ден това става, а на другия може да се чувстваме като непохватни чудовища. В повечето случаи катерачът не запомня точно какво е довело до това плавно и изящно катерене - то просто се получава.

Една от най-изтъкнатите катерачки в света, Катрин Дестивел, твърди, че човек може да тренира това плавно катерене. Определя го като „търсене на ритъма“ - представя си, че танцува по скалата, съсредоточава се единствено върху движенията си. Това вглъбяване несъмнено е много важно за катеренето, способността да прочистиш съзнанието си от грижите на ежедневието, от заобикалящата те среда, и да се съсредоточиш само върху настоящия момент. Човек лесно забравя, че има нужда от почивка, и още по-важно -  престава да диша правилно.

Катеренето е преди всичко „аеробен“ спорт. Това означава, че се извършва достатъчно бавно, така че необходимата ни енергия да се доставя от разграждането на хранителните вещества в тялото ни в присъствието на кислород (аеробен метаболизъм.)
Всичко за катеренето в България ще можете да чуете от Александра Христова от Walltopia в звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ангел Джоргов: Международният джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" популяризира Боровец като лятна дестинация

Международният джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" се провежда за трета поредна година в курортния комплекс Боровец, с финансовата подкрепа на община Самоков. Това е най-скъпото събитие в културния календар на общината, но сме много щастливи от това, сподели пред Радио София кметът на община Самоков инж. Ангел Джоргов. "Всяка година фестивалът..

публикувано на 02.08.24 в 12:52

Богата програма с много музикални изненади на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев"

Елиана Захариева е човекът, който подрежда програмата на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Тя бе гост в мобилното студио на Радио София, за да разкаже повече. Фестивалът ще бъде открит от Биг бенда на Българското национално радио под диригентството на Антони Дончев, публиката ще се наслади на индонезийска група и португалска певица...

публикувано на 02.08.24 в 12:03

Биг бендът на БНР открива Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" със специално написана пиеса

Биг бендът на БНР тази вечер ще открие Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Това ще се случи със специално написана пиеса, сподели пред Радио София диригентът на Биг бенда на БНР Антони Дончев. "Тя се води химн на джаз фестивала. Написана е от композитора и пианист Ангел Котев, аранжирана е от Васил Спасов за Биг бенда. Това ще бъде..

публикувано на 02.08.24 в 11:31

От 2 до 7 август Боровец е домакин на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев"

За трета поредна година Боровец е домакин на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" . От 2 до 7 август, най-старият планински курорт на Балканския полуостров – Чамкория събира на едно място любими български и чуждестранни джаз изпълнители. Тази вечер фестивала ще бъде открит от Биг бенда на БНР, със солисти Васил Петров и Валерия..

публикувано на 02.08.24 в 10:02

Жълт код за опасно горещо време в почти цялата страна

Днес ще бъде слънчево. След обяд над западните райони ще има временни увеличения на облачността, но само на изолирани места, към вечерта, е възможно да превали, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб, в Източна България - умерен вятър от изток-югоизток. Температурите ще се повишат още малко и максималните ще бъдат между 34° и 39°, в София - около 35°. В..

публикувано на 02.08.24 в 07:35
Диана Костова от Дирекция

Подкастите на БНР ще продължат да радват, вълнуват и предизвикват

Главният редактор на дирекция "Дигитални програми“ на Българското национално радио Диана Костова разказа за подкастите на БНР , които може да гледаме, слушаме и преживяваме в дигитална среда. За наличните и набрали значителен интерес от аудиторията, сред които „Патрулът“, „"Туристът“, "Тестът на Флора“, “Гласовете на Радиото“ както и за тези,..

публикувано на 01.08.24 в 18:30
Джейсън Майлс

Джейсън Майлс с Лисабонския си квартет - в първата вечер на Банско джаз фест

След броени часове на 3 август ще се открие 27-ото издание на "Банско джаз фест" . В продължение на 8 фестивални вечери - до 10 август, на сцената ще се изявяват музиканти от 18 държави. Едно от най-големите имена в програмата на фестивала тази година, е Джейсън Майлс . Той е продуцент, кийбордист, композитор, аранжор, носител на няколко..

публикувано на 01.08.24 в 18:10