Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Катеренето на закрито - екстремният спорт на спокойните хора

На олимпиадата през 2020 г. ще гледаме за пръв път и тази дисциплина

Снимка: Walltopia

Експертите казват, че катеренето зависи основно от способността ви да се движите максимално. Колкото сте по-гъвкави и тренирани, толкова по-лесно ще ви бъде.

Както в другите спортове, така и тук се използват строго специфични движения. Те се наричат енграми и трябва да се запаметят и упражняват. Енграмите стоят в основата и на танците, леката атлетика и бойните изкуства. За да сме успешни катерачи трябва да разполагаме с техничност, да знаем как да пестим енергия, чрез постигане баланс на тялото и крайниците и използването само на нужните мускулни групи за определени движения. Психиката също е в основата на нашия прогрес. Трябва да сме спокойни и да сме наясно с капацитета и възможностите си. С тренировки пък можем да постигнем сила и издръжливост.

В катеренето основна роля имат краката, не ръцете. Като оставя основната тежест на тялото си върху краката, катерачът улеснява придвижването си. Ако приближаваме или отдалечаваме тялото си прекалено много спрямо скалата, губим възможността да стъпваме добре. Дори при тавани краката могат да намалят съществено натоварването върху ръцете. За да избегнат наранявания при различни видове заклещване, много катерачи облепят кокалчетата на пръстите или обратната част на ръката с лейкопласт.

Катерачите говорят за плавност на движенията - изведнъж всичко си идва на мястото и ние започваме да се придвижваме без усилие по скалата, движенията следват логично едно след друго. Няма точно обяснение защо един ден това става, а на другия може да се чувстваме като непохватни чудовища. В повечето случаи катерачът не запомня точно какво е довело до това плавно и изящно катерене - то просто се получава.

Една от най-изтъкнатите катерачки в света, Катрин Дестивел, твърди, че човек може да тренира това плавно катерене. Определя го като „търсене на ритъма“ - представя си, че танцува по скалата, съсредоточава се единствено върху движенията си. Това вглъбяване несъмнено е много важно за катеренето, способността да прочистиш съзнанието си от грижите на ежедневието, от заобикалящата те среда, и да се съсредоточиш само върху настоящия момент. Човек лесно забравя, че има нужда от почивка, и още по-важно -  престава да диша правилно.

Катеренето е преди всичко „аеробен“ спорт. Това означава, че се извършва достатъчно бавно, така че необходимата ни енергия да се доставя от разграждането на хранителните вещества в тялото ни в присъствието на кислород (аеробен метаболизъм.)
Всичко за катеренето в България ще можете да чуете от Александра Христова от Walltopia в звуковия файл:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ratio разказва за Jurassic Park в задния двор

От Ratio са подготвили интересно събитие за 27 ноември, когато ще се проведе Европейска нощ на учените. Една част от събитието е насочена към генетиката и ще проследи грешките в нашето ДНК, мутациите на клетките и т.н. Втората посока на събитието е наречена Jurassic Park в задния двор . “Никога не съм предполагал, че ще имам възможността да работа с..

публикувано на 26.11.20 в 18:55

“Науката променя живота” е темата на Европейска нощ на учените

Европейска нощ на учените е ежегодна среща, на която учените в различните страни членки на Европейския съюз представят своите постижения и предизвикателства пред широката публика. Всяка година форумът се провежда едновременно в около 300 града в цяла Европа и по света. “Идеята на нашето събитие е да покажем пред широката публика какви интересни..

публикувано на 26.11.20 в 18:18

Детска градина „Надежда” ще се грижи за децата на медиците в извънредното положение

Имаме готовност да отворим в понеделник две групи с учители, помощник възпитатели, кухня, непедагогически персонал, така че да подкрепим родителите медици, които ще доведат децата си в понеделник. Това каза Мария Врачева, която е директор на Детска градина 117 "Надежда", в столичния квартал “Младост” 1. Две детски градини в София ще останат отворени, за да..

публикувано на 26.11.20 в 17:15
д-р Александър Симидчиев

Замърсеният въздух влошава имунния отговор на организма

Мръсният въздух е много силно подценяван проблем. При всяко вдишване ние поемаме всички замърсители във въздуха около нас. Това, обаче, не се вижда и не се оценява достатъчно. Затова и мерките за намаляване на замърсяването много често остават недостатъчно разбрани от обществеността. Това заяви пред Радио София пулмологът д-р Александър Симидчиев...

публикувано на 26.11.20 в 16:46

Последните мохикани на Родопа планина

Мистиката на Родопите е позната на всеки българин, а мнозина са тези, които се опитват да разгадаят тайните ѝ и обичат да потъват в дебрите ѝ. Планината крие в себе си множество светилища, които пазят свидетелства от древността, а пандемията, оказва се, не спира желаещите да бродят в дебрите на планината и да се докосват до тези артефакти, разказва..

публикувано на 26.11.20 в 16:00

Ивайло Хлебаров: Има проблем с концентрациите от азотен диоксид

Много може да се направи в посока на подобряване качеството на въздуха в столицата. От години се говори за различни мерки на Столичната община, но някъде в обществения вакуум остават всички мерки, защото въздухът в София продължава да е мръсен. В последния доклад на екологичната организация “За Земята” излезе нещо ново - има надвишаване на..

публикувано на 26.11.20 в 15:18

Празник на италианската филмова музика в зала "България"

Популярни пиеси от Нино Рота и Енио Мориконе ще звучат в зала "България" тази вечер от 19.00 часа. Концертът е посветен на 100-годишнината от рождението на гениалния режисьор Федерико Фелини и ще бъде точно преди затварянето на концертната зала поради новите мерки срещу коронавируса. La Dolche Vita e името на концерта, а диригент е авторът..

публикувано на 26.11.20 в 15:12